Sari la conținut

Regate germanice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În secolul al III-lea,Imperiul Romana intrat într-o criză puternică. Asasinarea ultimului principe din dinastiaSeverilor,Alexandru Sever(235), de către crudulMaximin Tracul(primul împărat de origine barbară și primul din șirul “împăraților soldați” ) adusese anarhia militară (253-285). Aceasta a fost o situație propice pentru migratoriigermanici.Goțiiprădau în masăDacia,alemaniișifranciidevastauGalia,vandaliipustiauPannonia,iargepiziișilongobarziijefuiauHelvetiașiRhaetia.Aurelianus(270-275), din cauza atacurilorperșilordinIran,hotărăște să retragă armata și administrația din Dacia, care este cedată goților. Goții de apus (vizigoții) s-au stabilit înMunteniașiBugeac,iar cei de răsărit (ostrogoții) înUcraina.

Germaniciiatacau provinciile zilnic.Teodosiu I(378-395), nemaiputând administra întregul imperiu, și-l împarte între fii săi:Arcadiusia în stăpânire bogatul Orient (Imperiu Roman de Est), iarHonoriusprimește Apusul (Imperiul Roman de Vest) decadent.Imperiul Roman de Răsărit,mai puternic, a depășit criza și a respins atacurile germanice.Imperiul Roman de Apusa fost încontinuu invadat de germanici șihuni,iar decăderea economică, socială și politică l-a dus la dispariție. În476,căpetenia mercenarilor germaniciheruliOdoacru(Odowakar) a intrat înRoma,l-a detronat pe împăratul (în vârstă de doar 13 ani)Romulus Augustulusși s-a autoproclamat rege alItaliei.Apoi,Imperiul Roman de Apusa fost invadat de germanici. După 476, înEuropaau luat ființă primele regate germanice în care, fapt remarcabil, limba administrativă a rămas latina! Din punct de vedere economic regatele germanice n-au avut viitor, noua elită neavând experiența necesară și astfel treptat a fost asimilată de aristrocrațiile locale, ce erau cunoscătoare a limbii oficiale și interetnice - limba latină.

Regatul ostrogot (493-555)

[modificare|modificare sursă]

După ce administrația romană a părăsit în271Dacia, ostrogoții s-au stabilit în stepele Ucrainei. Scindarea goților în ostrogoți și vizigoți a avut loc după ce armata romană i-a înfrânt laNaissus(Niș) în anul269în timpul domniei împăratuluiClaudius GothicusCa urmare, triburile gotice ajunse (pînă în 200 dinScandinavia) în nordulMării Negrese aflau după 269 situate la est deNistru(ostrogoții) și la vest de Nistru (vizigoții), de unde făceau periodic incursiuni de pradă în Dacia.

În375,anul morții regelui ostrogotErmanaric(fondatorul dinastieiAmalilor), hunii le-au distrus așezarile, ostrogoții fiind nevoiți să accepte protectoratul hun. Hunii i-au silit pe ostrogoți să-i însoțească în expedițiile de pradă prin Europa până în anii 450, adică până la declinul hunilor panonici. Sub hanii huniUldinșiMundzuk[mundʒuk] (Munducus, Bendeguz; cf. limba turcă boncuk [bondʒuk] “mărgăritar, perlă” ), ostrogoții s-au strămutat în Pannonia (pe cursul mijlociu alDunării). După moartea în453a luiAttila(fiul lui Mundzuk), ostrogoții au acceptat protectoratulImperiului Roman de Răsărit.

În493,liderul ostrogotTheodoric,instigat deConstantinopol(și plecat încă din488dinMoesia), a cucerit Italia, l-a înfrânt pe Odoacru și a înființat primul regat ostrogot, cu capitala laRavenna.În timpul regnului lui Theodoric (496-526), din dinastiaAmalilor,regatul (cu administrația preluată de la Odoacru, deci delimbă latină) a cunoscut cea mai mare înflorire. Theodoric a protejat cultura latină și literatura. La curtea lui s-au aflat marii cărturariBoethiusșiCassiodor.A strâns legăturile cuImperiul Roman de Răsărit.La moartea sa (526), fiica sa, reginaAmalasunta,a condus regatul ostrogot ca regentă a fiului sauAthalaric(526-534).

Regatul burgund (476-534)

[modificare|modificare sursă]

În secolul al V-lea, germaniciiburgunziși-au înființat pe malulRinuluiun mic stat cu capitala laWorms.În 436 hunii îl înfrâng pe regeleGundiharși distrug regatul. Burgunzii au fost incluși în hoardele hune. După moartea lui Atilla (453), burgunzii s-au așezat înProvențași în teritoriul dintre Galia și Italia care s-a numitBurgundia.În 476, regeleGundobalda unit triburile burgunde într-un regat. După moartea lui Gundobald, Burgundia, slăbita de lupte interne, a fost cucerită defranci(534).

Regatul vandal (476-534)

[modificare|modificare sursă]

În secolul al V-lea,vandaliierau sub protectoratul hunilor. După 453, sub regeleGaiseric,vandalii au prădat Galia, au pătruns înSpaniași s-au așezat în sudul peninsulei, ce se va numi Vandalusia (Andalusia). Apoi au trecut înAfricade nord (împreună cualanii) și au cucerit-o. În 476, Gaiseric a întemeiat un regat vandalo-alan cu capitala laCartagina,ce cuprindea și insulele dinMediteranaapuseană:Sardinia,Corsicași arhipelagulBalearelor.Urmașii lui Gaiseric (Hilderic, Huneric,Gunthamund,Hunderic,Thrasamund,Gelimer) au protejat cultura latină. Sub Thrasamund a trăit poetulBlossius Aemilius Dracontius.Dar clima africană, molimele, incapacitatea politică a regilor au slăbit regatul. În 534 generalul bizantinBelisariecucerește regatul, iar regele Gelimer a fost capturat. După această înfrângere, vandalii au încetat să mai fie menționați în izvoareleistorice.

Regatul gepid (476-567)

[modificare|modificare sursă]

În sec. al V-lea,gepiziiau fost înfrânți dehuniși supuși. În454s-au eliberat de sub stăpânirea hună, când o coaliție a triburilor germanice formată din gepizi,heruli,skiri,rugi,ostrogoțiși sub sceptrul regelui gepidArdaric(Ardarich) i-a înfrânt pe huni într-o bătălie desfășurată pe malurile râuluiNedaodinPannonia.În 476 regatul gepid se întindea înPannoniași o parte dinTransilvania.Supus invaziilorlombarde,statul gepidpanonic a fost distrus în567deavariiasiatici, o populație delimbă turcicăogură,înrudită cu hunii,hazarii,șiprotobulgarii.

Regatul vizigot (476-711)

[modificare|modificare sursă]

În anul 375, vizigoții se aflau în Dacia. Invazia hună a venit ca un dezastru. Regele Athanaric și-a ascuns tezaurul. După 453, vizigoții au migrat în Spania unde și-au înființat, după 476, un regat sub regele Euric. Vizigoții stăpâneau Spania și Galia de sud. În 507, regele Alaric al II-lea a fost înfrânt și omorât de franci, vizigoții pierzând teritoriile din Galia. În 711, 7000 de soldați arabi au înfruntat cei 9000 de războinici ai regelui Roderic și i-au înfrânt. Musulmanii au avansat rapid în Spania și au pus capăt epocii vizigote.

Regatul și imperiul franc

[modificare|modificare sursă]

În 476, provincia romanăGalliaera divizată în mai multe părți: în centru, guvernatorul roman Siagrius își luase titlul de rege, în sudvizigoțiistăpâneauAquitania,în est dominauburgunzii,iar în nordfrancii.Peste tribul franc al salienilor (salicilor) domnea regeleMerovech,fondatoruldinastiei merovingene.Fiul săuChilderic I(Childerich, Hilderich) s-a aliat curomaniiîmpotrivaalemanilor.Dar în476Roma a căzut. Urmașul lui Childeric,Clovis I(Chlodowech, Chlodwig) s-a convertit la creștinismul ortodox al Romei (în timp ce ceilalți germanici erau creștiniariani), a cucerit în496regatul lui Siagrius și a unit triburile france, întitulându-se rege al tuturor francilor. A cucerit unsprezece ani mai târziu Aquitania vizigotă. La moartea sa,Franciaa fost împărțită între fii săi, în regateleAustrasiaîn est șiNeustriaîn vest. Puterea regală a slăbit, puterea fiind preluată de facto demajordomiipalatului. DinSpania,arabiiau invadat Aquitania și Francia, iar singurii care au putut salva Francia au fost majordomii palatului. În Austrasia, unul dintre aceștia,Carol Martel,a salvat Europa de la islamizare prin victoria asupra arabilor în bătăliile de laToursșiPoitiers(732). Nepotul său,Carol cel Mare(fiul luiPepin cel Scurta unificat provinciile france, a făcut cuceriri ample și s-a proclamat împărat în anul800.

Regatul lombard (568-774)

[modificare|modificare sursă]

În sec. V-lea, la fel ca majoritatea germanicilor,lombarzii(longobarzii, langobarzii) erau supuși hunilor. În sec. al VI-lea, lombarzii au colonizat sudul Pannoniei și, sub regeleWacho(sau Waccho, din neamul Lithingilor) (510-540) a înființat un stat. Lombarzii făceau mereu incursiuni în regatul altui popor germanic,gepizii.În568regeleAlboina cucerit de labizantiniItaliade nord și centrală. RegeleValtari(Walthari, Ualtari) a consolidat regatul și monarhia. Apogeul a fost atins sub regeleLiutprandîn secolul al VII-lea. În 753, urmașul săuAstolfa cuceritRavennași noi teritorii dinPeninsula Italică.Însă asediul Romei a eșuat, lombarzii fiind înfrânți de forțele papale. În 774, regele Desideriu (un fost demnitar sub regele Astolf) a fost înfrânt deCarol cel Mare,care îi fusese scurt timp ginere. Regatul lombard a devenit provincie aimperiului franccarolingian.

În sec. al III-lea, popoarele germanice și-au constituit primele formațiuni statale, care însă nu erau state solide, ci semănau mai curând cu niște uniuni tribale. După 375, germanicii au devenit supușiihunilorși s-au eliberat odată cu declinul puterii hune după moartea luiAttila(453). Au întemeiat state germanice pe teritoriulImperiului Roman de Apusdupă înlăturarea de la putere a ultimului împărat de laRoma.În aceste state, puterea regelui se sprijinea pe aristocrația militară (statele germanice având un caracter predominant militar). Statele germanice se constituiau ușor, aveau hotare instabile și se bazau în mare măsură pe jaf și cuceriri. Slăbite și fărâmițate de lupte interne și externe, lipsite de o bază economică trainică, unele state germanice incipiente s-au destrămat. După o perioadă de înflorire, unele regate barbare au fost cucerite de vecini, dar altele au dăinuit transformându-se în state feudale puternice, principalele forțe politice din Europa apuseană. Principalul rol istoric al grupărilor germanice migratoare a fost fondarea unor națiuni noi.

În perioada dintre secolele al VIII-lea si al XI-lea,vikingii(numiți în Europa de vest șinormani,normanzi,iar în est șivaregi,varangișiruși), plecați dinPeninsula Scandinavășiarhipelagul danezau făcut numeroase incursiuni în diverse regiuni ale Europei, ca soldați jefuitori, ca negustori și ca întemeietori de formațiuni statale (de tipducat,regatșicnezat).

Regatul Norvegiei

[modificare|modificare sursă]

În anul 795,vikingiiformaseră o formațiune politică condusă de un rege. În sec. al X-lea au luat naștere (după creștinare) state puternice: Suedia, Norvegia, Danemarca. Regele danezKnud cel Marea cucerit Norvegia (în sec. XI). După moartea lui, Norvegia și-a recăpătat independența. În 1245 regele Haakon IV a cucerit Islanda.

Regatul Siciliei și al Italiei de sud (1071-1221)

[modificare|modificare sursă]

În anul 1071, contele normandRobert Guiscarda cucerit sudul Italiei de labizantinișiSiciliade laarabiși a întemeiat un regat normand care cuprindea aproximativ aceleași teritorii ca Regatul celor două Sicilii din sec. al XIX-lea (inclusiv regiuneaNeapole).

În 1099Bohemund de Taranto,fiul lui Guiscard, și nepotul săuTancredau participat laprima cruciadă.Regele Roger al II-lea a fost un protector al culturilor arabă și bizantină. În 1221, suveranul acestui regat normand a devenit împăratul germanFriedrich al II-lea,regatul devenind astfel provincie aSfântului Imperiu Romande Națiune Germană. După moartea lui Friedrich, regatul a intrat în posesia regilorFranței.

Regatul Danemarcei

[modificare|modificare sursă]

În sec. al IX-lea a luat naștere regatul creștin al Danemarcei. În 911, danezii au întemeiat colonia vikingă (normană sau normandă) Normandia. RegeleKnud cel Marea cucerit Anglia șiNorvegiași parțial Suedia. În 1389, prin căsătoria lui Haakon al Norvegiei cu Margareta a Danemarcei și regentă a Suediei, cele trei regateScandinaviascandinave]] s-au unit sub tutela Danemarcei. Regii danezi stăpâneau șiIslanda.

În sec. al VIII-lea,Suediaera un stat puternic și unitar. În sec. al XI-lea, regeleKnud cel Marestăpânea ținuturi importante din Suedia, precum șiDanemarca,Norvegiași Anglia. După1389,regii Danemarcei erau totodată suveranii Suediei. În1521,Suedia și-a declarat independența.Gustav I Eriksson Wasa,conducătorul revoluției, a devenit regele Suediei. Statul Suedia încorpora șiFinlanda.Suedezii au trecut de parteareformeiluiMartin Luther.În sec. al XVII-lea, Suedia a devenit mare putere europeană, iar Marea Baltică era supranumită "lacul suedez". În următoarele două secole puterea Suediei a intrat în declin, în favoareaRusiei.

Ducatul Normandia (911-1204)

[modificare|modificare sursă]

În anul911,vikingii,proveniți dinDanemarcafăceau incursiuni de pradă înFranța,sub conducerea luiRollo al Normandiei(Hrolf, Rolf; botezat Robert). RegelefrancCarol III cel Simplu a negociat cu invadatorii cedarea unui teritoriu în schimbul incursiunilor de jaf. Rollo a primit teritoriul fertil și bogatNeustria,mai cunoscut cu numeleNormandia.Daneziis-aucreștinatși au adoptatfrancezamedievală ca limbă oficială în noul lor stat. Acțiunile de jaf au încetat, însă normanzii și-au menținut înclinația spre organizarea unor expediții militare în ținuturi îndepărtate, ceea ce s-a soldat în final cu întemeierea regatelor normande: al Angliei și al celui care incorporaSicilia,sudulItalieișiMalta(aproximativ teritoriul pe care exista în sec. al XIX-learegatul celor două Sicilii). |

Anglia normandă (1066-1453)

[modificare|modificare sursă]

În sec. al XI-lea,Angliaera un stat micanglo-saxonă.În1066,normanziconduși deWilhelm Cuceritorul(franceză:Guillaume) îi înfrâng laHastingspesaxoniiluiHarold al II-lea.Wilhelm a devenit regele Angliei și duce alNormandieiși totodată cel mai puternic suveran dinvest-european.Anglia a devenit un mare stat feudal (însăȚara Galilor,IrlandașiScoțiaîncă nu făceau parte din acest stat).

În anul1157,Henry al II-lea Plantagenet,ducele Normandiei este stapânitorul Angliei, Normandiei, alAquitanieiși al Anjoului. Henric II încercat să se elibereze de sub tutelaBisericii Catoliceși a dispus asasinarea luiThomas Becket,episcop deCanterbury,dar a fost înfrânt și a acceptatsuzeranitateapapală.La moartea sa, a lăsat regatul moștenire luiRichard I Inimă de Leu,iar celuilalt fiu,Ioan fără de ȚarăPlantagenet,i-a lăsat moștenire bogațiile coroanei. Richard I a participat la cruciade și a murit în1199,pe tronul Angliei succedându-i fratele său, Ioan fără de Țară. Dinastia normandă a Plantageneților s-a sfârșit în tragiculrăzboi al celor două roze,început după dezastruosul„război de o sută de ani”.Cu istoria normandă s-a încheiat epopeea popoarelor germanice.

Vikingii din „Gardarike”, Imperiul Bizantin și țările arabe

[modificare|modificare sursă]

Vikingii - cunoscuți în estul Europei sub denumirilevaregi,varangi,pe ruseștevariaghi,în greacăvarangoi,variagoi(din termenul scandinav medievalværingjar,o derivare a cuvântului cu sensul “a depune jurământ” ) șiruși- au fost întemeietorii primelor formațiuni statale rusești și ucrainene, dintre care cel mai însemnat a foststatul kievean rus.Acesta a fost întemeiat de liderul vareg alNovgorodului,Rurik(Hrörekr), totodată fondatoruldinastiei omonime(în jurul anului860).

Împărați bizantiniau recrutat războinici varegi pentru garda imperială („Garda Varegă”;spre exempluVasile al II-lea,căruia marele prinț al KievuluiVladimir Ii-a trimis șase mii de războinici varegi).

Teritoriul est-european (preponderentslavșifino-ugric) al cetăților, târgurilor și teritoriilor aferente, administrate de liderii princiari, militar și negustori varegi (și populate cu coloniști și mercenari scandinavi strămutați) se chema pe limba lorGardarike(sauGardariki) “regatul orașelor-cetăți”. Cele maivechi localitățiau fost:Pskov,Polotsk,Gnezdovo/Smolensk,Alaborg, Aldeghia/Ladoga,Holmgard/Novgorod,Beloozero, Timero/Iaroslavl,Sarskoie Gorodișce, Rostofa/Rostov,Vladimir,Muron.

Parțial, dacă nu toți varegii, erau cunoscuți de asemenea sub denumirilekylfingar[külfingar] (în idiomul scandinav),kolbiaghi(în slava medievală ruso-ucraineană),kulpingoi(în greacă),al-kilabiyya(în arabă) șikölpények(în maghiară). În cronica lui Anonymus este menționată o căpetenie de trib cu numeleCulpun,echivalentul termenului maghiarizatkölpény,din anturajul ducelui Arpad). Potrivit unor cercetători, termenul ar fi fost reflectat și înKülbey(Kulbey), numele unuia dintre triburile menționate de împăratul bizantinConstantin VII Porfirogenetulîn cartea saDe administrando imperio[1].Unii cercetători au adus argumente în favoarea tezei conform căreia cei mai mulți dintre aceștikolbiaghi/koulpingoiar fi provenit din alte popoare de laMarea Baltică,finiciși chiarbaltici.

Aceștia erau militari negustori, iar cercetătorii presupun că denumireakylfingarprovine fie de la arma caracteristică (o variantă debuzdugan/topuz (v. și termenul german(Streit)kolben) sau un baston de luptă lung, ori chiar de la un cuvânt cu înțelesul “arc” ), fie de lahjukolfr,termen care însemna “adunare, consiliu”. La curtea bizantină, alături degarda varegă,activau și subunități formate din astfel dekoulpingoide aceeași proveniență cavaregii.

Germaniciiau fost adesea cruzi și devastatori, cu renume trist în locurile pe unde treceau. Impulsivi și nestatornici, ei s-au aflat într-un permanent conflict cu lumea civilizată, însă nu de puține ori au ajutat la salvareaculturii anticeșimedievaleocrotind învățații. Au pus bazele unor state puternice, care și-au impus în secolele următoare preponderența înEuropași peste mări.

  1. ^Constantin VII,De administrando imperio,ed. R. J. H. Jenkins. London, The Athlone Press, 1962