Sari la conținut

Revoluția de catifea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Václav Havelsi protestatari pașnici înPraga

Revoluția de catifea(încehăsametová revoluce,înslovacănežná revolúcia) a fost mișcarea pacifistă prin care partidul comunist dinCehoslovaciaa pierdut monopolul puterii și a revenit la democrație.

Curentele deschise și liberale provenite dinspreUniunea Sovietică,prin intermediul așa-numiteiPerestroika,condusă deMihail Gorbaciovîncepând cu 1985, s-au concretizat în începerea reformelor politice în țările-satelit ale acesteia. În cazulCehoslovaciei,anul 1977 a rămas în istorie, an în care, în spiritulPrimăverii de la Praga,un grup de intelectuali a publicat un manifest numit "Scrisoarea 77",în care își exprimau dezacordul cu regimul instituit.

În 1989, momentul schimbărilor în Europa de est, locuitorii Cehoslovaciei știau despre căderea imperiului sovietic și prăbușirea regimurilor totalitare în țările învecinate de la radio (Radio Europa Liberă). La 17 noiembrie, la Praga, poliția a atacat mii de studenți care protestau împotriva regimului comunist. Acest eveniment a provocat începerea demonstrațiilor. A fost creat Forul Civic, condus de dramaturgulVáclav Havel,iar în interiorul Partidului Comunist Cehoslovac se dădeau lupte pentru putere între conservatorii luiGustáv Husákși reformiștii luiLadislav Adamec.

După greva generală din27 noiembrie1989și în lipsa sprijinului aliatului sovietic, Partidul Comunist cehoslovac a abandonat puterea. Gustáv Husák, până atunci un mare promotor al ortodoxiei comuniste, a devenit, la 10 decembrie, Președintele Republicii. Evenimentele s-au precipitat și înainte de sfârșitul anului 1989, Vaclav Havel a ajuns la șefia Statului, iarAlexander Dubčekla președinția Parlamentului. În iunie 1990 au avut loc primele alegeri democratice, în urma cărora au ieșit învingători Forumul Civic (ceh) și Publicul Împotriva Violenței (slovac).

Evoluția politică și sciziunile ulterioare ale acestor partide au clătinat federația în anii 1991 și 1992. După o puternică mișcare naționalistă secesionistă în 1993, a urmat separareaRepublicii CeheșiSlovacieiîn urmaDivorțului de Catifea.Vaclav Havela devenit primul președinte al Cehiei, iarVaclav Klausa preluat funcția de premier, în timp ce înSlovacia,Vladimir Mečiara devenit noul șef al Statului.Republica CehășiSlovaciaau devenit, ulterior, membri aiAlianței Nord-Atlanticeși în mai2004au aderat împreună laUniunea Europeană.

Václav Havel (2010)

Slovacii au început prin demonstrații studențești la16 noiembrie1989,înBratislava.Cehii i-au urmat înziua următoare(aniversarea închiderii liceelor cehe în1989;după război pe 17 noiembrie aveau loc frecvent demonstrații anticomuniste), printr-o manifestație laPraga,la care au luat parte 15.000 de studenți. Spre deosebire de Bratislava, la Praga s-au înregistrat 600 de răniți. Ulterior, a început o grevă a studenților praghezi, la care s-au alăturat și actorii teatrelor din Praga.