Sari la conținut

Săpun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O colecție de săpunuri. Aceste tipuri de săpunuri se găsesc înhoteluri.
Săpun lichid
Săpun comun într-osăpunieră

Săpunurilesuntsăruricu diferitemetale(sodiu,potasiuși altele) aleacizilor grași,cu cel puțin optatomidecarbonînmoleculă.Puterea de spălare se datorează faptului că moleculele de săpun aderă cu ușurință atât la moleculele nepolare (de exemplu,uleiși grăsimi), cât și la moleculele polare (de exemplu,apă).

Obținere și clasificare[modificare|modificare sursă]

Săpunurile se obțin prinhidrolizaalcalină agrăsimilor.Aceștia se împart în trei categorii:

  • săpunuri desodiu,din acizii carboxilici grași saturați care sunt solide și solubile înapă,săpunurile ce provin din acizi grași nesaturați sunt semilichide sau semisolide și sunt solubile în apă;
  • săpunuri depotasiu,care sunt lichide și solubile în apă;
  • săpunuri dealuminiu,mangan,calciu,bariu,care sunt solide și insolubile în apă – se folosesc pentru obținerea vaselinei.

Numai săpunurile care sunt solubile în apă pot fi folosite ca agenți de spălare, aceștia având o putere de spălare inferioarădetergenților.

Proprietăți fizice[modificare|modificare sursă]

Săpunurile sunt substanțe biodegradabile, obținute prin hidroliză bazică. Puterea de spălare este dată de natura acidului gras, de natura ionului metalic, ca și de concentrația întenside. În apele dure (care conțin săruri solubile de Ca și Mg), săpunurile de Na și K se transformă, parțial, în săruri de Ca și Mg ale acizilor grași, greu solubile, care micșorează capacitatea de spălare.

Proprietăți chimice[modificare|modificare sursă]

Un săpun are formula generală de mai jos și reacționează conform ecuației:

,în prezențaH2O.

Exemplu de săpun:

Prima acoladă se numeșteparte hidrocarbonată, sau nepolarăși reprezintăpartea hidrofobăa săpunului, iar a doua acoladă se numeșteparte polarăși reprezintăpartea hidrofilăa săpunului.

Utilizare[modificare|modificare sursă]

Datorită prezenței celor două părți net distincte în moleculă, săpunul are proprietăți tensioactive (modifică tensiunea superficială dintrefazaapoasă și cea organică). Din acest motiv, săpunul are acțiune de spălare.

Săpunurile de sodiu se folosesc ca agenți de spălare, iar săpunurile de calciu, mangan, aluminiu, bariu se folosesc pentru prepararea unsorilor consistente și a pastelor adezive.

Diferite mărci de săpunuri

Reglementări[modificare|modificare sursă]

În septembrie 2016, săpunul antibacterian a fost interzis pe piața din Statele Unite, pentru că „face mai mult rău decât bine”.[1]

Note[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]