Sari la conținut

Smarald

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Smarald
Date generale
Formula chimicăAl2Be3Si6O18,cu ioni de Cr3+și V.
Clasa mineraluluisilicat ciclic sau inelar
Sistem de cristalizarehexagonal
Culoareverde de la închis până la verde deschis
Urmaalbă
Duritate7,5 - 8
Masa specifică2,6 - 2,8
Luciusticlos
Transparențătransparent până la translucid
Spărturasidefie
Clivajneclar
Propriețăți optice
Indice de refrațieω=1,568-1,602 ε=1,564-1,595
BirefrigențăΔ=0,004-,0,007
Deviația opticăpe o axă negativă
Alte caracteristici
Minerale asemănătoareDemantoid,Diopsid,Dioptaz,Grosular,Turmalin
Caracterstici deosebiteincluziuni și crăpături fine

Smaralduleste unmineralcare cristalizează în sistemul hexagonal; culoarea verde este dată deioniidecromșivanadiu.Este un alumosilicat deberiliudin grupa pietrelor prețioase. Smaraldul se poate confunda cuturmalina,cudioptazulsau cu sticlele colorate.

Etimologie

Denumirea de „smarald “provine din latină:smaragduspreluat din greacă: σμάραγδος,smáragdoscare o origine mai îndepărtată din limba semităbarraqtu(„piatră strălucitoare “).

Forme rare

  • Smaraldul Trapsca o roată cu spițe provine dinColumbiaeste uncristalunic fără cristale gemene.
  • Smaraldul Ochi de Pisică

Răspândire

Rocile de asociație suntpegmatitele,granitul,roci sedimentare și roci metamorfice ca:gnaisuri.Mărimea cristalelelor rareori depășește câțiva centimetri, având frecvent incluziuni debiotităsau alte minerale ce scad valoarea smaraldului. Cantități mai importante s-au găsit înBraziliașiColumbia,mai reduse în sudul Africii,Ural"Valea Habah",AustriașiNorvegia. Cel mai mare smarald din lume (16.300carate) se află în muzeulTopkapi-SeraildinIstanbul.

Istoric

Prima oară este menționat mineralul în Egiptul antic, în secolul al XII-lea î.C., fiind folosit ca piatră prețioasă, obținându-se din minele de la Sikait și Sabara, de unde mai târziu furnizează timp de peste o mie de ani și europenilor smaralde, până când în secolul al XVI-lea spaniolii cucerescAmerica de Sud.InAsiaeste cunoscut de perși, turci și de dinastia mogulilor dinIndia. In anul1935se reușește producerea smaraldului artificial numitIgmeraldde firmaIG Farben,BitterfeldGermania.

Utilizare

Cea mai frecventă utilizare a sa este depiatră prețioasă.

Smaraldul are o culoare stabilă; numai la o temperatură de 700-800 °C, își schimbă culoarea. Din cauza fisurilor din cristal culoarea devine neuniform repartizată, ceea ce a determinat pe producătorii de giuvaeruri să acopere cristalul cu un strat de rășină sintetică incoloră pentru stabilzarea culorii cristalului.

Smaraldul este frecvent imitat prin smaralde artificiale,turmalinaverde,dioptazsau varietăți degranatca:demantoidșigrosularsau sticlă colorată.

Legături externe

Materiale media legate desmaraldlaWikimedia Commons

Galerie de imagini