Sari la conținut

Stanley Kubrick

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stanley Kubrick
Date personale
Nume la naștereStanley KubrickModificați la Wikidata
Născut[2][3][4][5]Modificați la Wikidata
The Bronx,New York City,New York,SUA[6]Modificați la Wikidata
Decedat(70 de ani)[2][4][5][7]Modificați la Wikidata
St Michael⁠(d),Anglia,Regatul Unit[6][8][9]Modificați la Wikidata
ÎnmormântatChildwickbury Manor[*][[Childwickbury Manor(manor in Hertfordshire, England, UK)|​]][10]Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale(infarct miocardic)Modificați la Wikidata
Căsătorit cuToba Metz (1948–1951; divorț)
Ruth Sobotka(1954–1957; divorț)
Christiane Harlan(1958–1999)
CopiiVivian Kubrick[*]Modificați la Wikidata
CetățenieStatele Unite ale Americii
Regatul UnitModificați la Wikidata
Etnieevrei americaniModificați la Wikidata
ReligieateismModificați la Wikidata
Ocupațieregizor,secenaristșiproducător de filme
Locul desfășurării activitățiiHollywood[11]Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[12][13]Modificați la Wikidata
Alma materCity College of New York[*]
William Howard Taft High School[*][[William Howard Taft High School(high school in New York, United States)|​]]
InfluențeMax Ophüls,Fritz Lang,G.W. Pabst,Vsevolod Pudovkin,Orson Welles,David Lynch
A influențat peMartin Scorsese,Steven Spielberg,James Cameron,Woody Allen,Terry Gilliam,Ridley Scott,Christopher Nolan,David Fincher,Guillermo del Toro,David Lynch,Lars Von Trier,Michael Mann,George A. Romero,Coen brothers,Quentin Tarantino,Gaspar Noé,Tim Burton,Paul Thomas Anderson
Premii Oscar
Cele mai bune efecte vizuale(1968) pentru2001: O odisee spațialăModificați la Wikidata
Premii BAFTA
BAFTA pentru cel mai bun regizorModificați la Wikidata
Alte premii
Academy Fellowship Award[*][[Academy Fellowship Award(award)|​]](2000)
Leone d'oro alla carriera[*][[Leone d'oro alla carriera(Honorary (life’s work) award of the Venice International Film Festival)|​]](1997)
Science Fiction and Fantasy Hall of Fame[*][[Science Fiction and Fantasy Hall of Fame|​]](2014)
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*](1995)[1]
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film(Annual film award)|​]]
Premiul Hugo pentru cea mai bună prezentare dramatică(1965) pentruDr. Strangelove,2001: O odisee spațialășiPortocala mecanică
Gran Premio Honorífico[*][[Gran Premio Honorífico(Catalonian lifetime achievement film award)|​]](2008)Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Stanley Kubrick(n.,The Bronx,New York City,New York,SUA– d.,St Michael⁠(d),Anglia,Regatul Unit) a fost unregizor,scenaristșiproducător de filmbritanic-american, câștigător alPremiului Oscar,care în ultimii 40 de ani ai carierei sale a locuit înAnglia.Kubrick a fost renumit prin grija cu care își alegea subiectele, metoda lentă de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat și perfecționismul său.

Este de asemenea recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influențiregizori de filmdin istoria cinematografică. A regizat o serie defilme foarte apreciate,adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste. Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor desuprarealism,expresionism,dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale, provocative și vizionare făcute vreodată. Șapte dintre cele șaisprezece filme ale sale realizate ca regizor sunt prezente în lista IMDb Top 250.

Primii ani[modificare|modificare sursă]

Kubrick în liceu, 1944-1945

Stanley Kubrick s-a născut la 26 iulie 1928 la spitalul Lying-In dinManhattan,fiind primul din cei doi copii ai lui Jacques Leonard Kubrick și soția acestuia Gertrude, născută Perveler. Sora sa, Barbara, s-a născut în 1934. Jacques Kubrick, ai cărui părinți erauevreiaustro-ungari,era doctor. La nașterea lui Stanley familia Kubrick locuia într-un apartament pe 2160 Clinton Ave. în cartierul newyorkezThe Bronx.

Tatăl său l-a învățat pe Kubrick să joaceșahla vârsta de doisprezece ani, jocul rămânând o obsesie pentru Stanley pe parcursul întregii sale vieți. Tot tatăl său a fost cel care i-a cumpărat un aparat de fotografiat Graflex - când avea treisprezece ani. Ca adolescent, Kubrick era interesat dejazz,intenționând chiar să devină baterist.

A făcut liceul "William Howard Taft" între 1941-45 și, deși nu a fost un elev strălucit, l-a absolvit în 1945. Însă notele sale slabe l-au împiedicat să continue cu studii superioare, Kubrick declarând mai târziu că nimic legat de școală nu i se părea interesant. Părinții l-au trimis să locuiască cu câteva rude laLos Angelespentru un an, în speranța că acestea îl vor ajuta.

Pe când era în liceu a fost ales fotograful oficial al școlii pentru un an. În 1946, deoarece nu era admis la cursurile de zi ale mai multor facultăți, se prezenta la cursurile serale de laCity College of New York.După absolvire a vândut o serie de fotografii revisteiLook,timp în care continua să joace șah înWashington Square Parkși în diferite cluburi de șah dinManhattan.Ulterior a devenit fotograf cu normă întreagă al revisteiLook.Multe dintre fotografiile sale timpurii au fost publicate în carteaDrama and Shadowsprecum și într-o ediție specială din 2007 a DVD-ului2001: A Space Odyssey.

Pe vremea activității sale la revistaLooks-a însurat cu Toba Metz - la 29 mai 1948. Au locuit în cartierulGreenwich Village,dar în 1951 au divorțat.

Cariera în film[modificare|modificare sursă]

Primele lucrări[modificare|modificare sursă]

În 1951, prietenul lui Kubrick, Alex Singer l-a convins pe acesta să regizezefilme scurte documentarepentruThe March of Time.Kubrick a fost de acord și în 1951 a creat filmulDay of The Fight.Kubrick a vândut acest film companiei RKO Pictures pentru 100$ și ca rezultat al succesului avuta renunțat să mai lucreze pentru magazinulLookși a început sa lucreze la un doilea documentar de scurt metrajFlying Padre(1951), finanțat de RKO. Un al treilea film,The Seafarers(1953) a fost prima sa realizare color având o durată de circa 30 de minute. Cele trei filme constituie singurele sale filme documentare. Cu toate acestea se presupune că a mai lucrat și la alte astfel de filme care, însă, s-au pierdut. Un exemplu esteWorld Assembly of Youth(1952). Nici unul dintre aceste scurtmetraje nu a fost lansat oficial însă imagini din ele se găsesc în documentarulStanley Kubrick: A Life in Pictures.De asemeneaDay of The FightșiFlying Padreau fost difuzate peTCMîn cadrul unui festival de filme de scurtmetraj.

Anii 1950:Sărutul ucigașului,Jaf la hipodromșiCărările gloriei[modificare|modificare sursă]

Kubrick filmândCărările gloriei,1957

Kubrick a făcut trecerea la filmele de lungmetraj cuFear and Desire(1953), povestea unui grup de soldați prinși în spatele liniilor inamice într-un război fictiv. Filmul a fost scris de prietenul lui Kubrick,Howard Sacklercare va deveni un scenarist de succes în domeniul teatrului.Fear and Desirea avut parte de critici pozitive în mare parte însă filmul a fost un eșec din punct de vedere comercial, Kubrick fiind în viitor stânjenit de el considerându-l rezultatul muncii unui amator. A refuzat ca filmul să fie arătat la diferite retrospective și a făcut tot posibilul caFear and Desiresă fie scos din circulație. Cel puțin o copie a peliculei a rămas în mâinile unui colecționar, filmul apărând ulterior pe casete video și DVD-uri.

Mariajul lui Kubrick cu Toba Metz s-a încheiat în timpul realizării luiFear and Desire.Kubrick și-a întâlnit cea de-a doua nevastă, dansatoarea austriacăRuth Sobotka,în 1952. Au locuit împreună în The East Village din 1952 până la căsătoria ce a avut loc pe 15 ianuarie 1955. S-au mutat la Hollywood în acea vară, Sobotka având o scurtă apariție în următorul film al lui KubrickKiller's Kiss(1954). Ca șiFear and Desire,Killer's Kisseste un film destul de scurt ce abia depășește durata de o oră și a avut succes comercial și critic limitat. Filmul spune povestea unui tânăr boxeor de categorie grea aflat la sfârșitul carierei care devine implicat în crima organizată.

Alex Singer l-a introdus pe Kubrick unui tânăr producător numitJames B. Harris,cei doi devenind prieteni apropiați. Parteneriatul Harris-Kubrick Productions va finanța următoarele trei filme ale lui Kubrick. Cei doi au cumpărat drepturile unui roman de Lionel White numitClean Break,pe care Kubrick și coscenaristulJim Thompsonl-au transformat într-o poveste despre un jaf la un hipodrom încheiat în mod tragic. Avându-l în distribuție peSterling Hayden,The Killingva fi primul film al lui Kubrick filmat cu o echipă de profesioniști, incluzând aici și actorii. Rezultatul a fost un film neobișnuit pentru cinematografia Americană a anilor 1950 în sensul că întâmplările din film nu se petrec în ordine cronologică iar finalul producției este unul trist. Se poate spune că pelicula a urmat convențiilefilmului noir,atât în subiect cât și în imagine. Acest gen de producții atinseseră apogeul în anii 1940; oricumThe Killingeste privit astăzi ca unul dintre cele mai bune filme ale genului noir. Filmul nu a fost un succes financiar dar a avut parte de recenzii pozitive.

Admirația pentruThe Killinga adus Harris-Kubrik Productions în atenția companieiMetro-Goldwyn-Mayer,studiourile oferindu-le celor doi o colecție impresionantă de subiecte din care să-și poată alege următorul proiect. Între timp, Kubrick a colaborat și cuCalder Willinghamla o adaptare după romanul austriacThe Burning Secret.Deși Kubrick era foarte entuziast în legătură cu acest proiect, în final nu s-a realizat nimic.

Următorul film al lui Kubrick,Paths of Glory,este plasat în timpulPrimului Război Mondialși este bazat pe romanul cu același nume al lui Humphrey Cobb din 1935. Filmul spune povestea armatei franceze, care primește o misiune imposibilă din partea superiorilor. Cum misiune eșuează, trei soldați nevinovați sunt acuzați de lașitate.Kirk Douglasinterpretează rolul Colonelului Dax, cel care încearcă să împiedice execuția celor trei. Pelicula nu a avut un foarte mare succes comercial dar a fost foarte apreciată în rândul criticilor, Kubrick fiind acum recunoscut ca un important tânăr regizor.Steven Spielberga declarat căPaths of Gloryeste unul din filmele sale preferate.

În timpul producției laPaths of GloryînMünchen,Kubrick a întâlnit-o pe tânăra actriță germanăChristiane Harlan.Cei doi s-au căsătorit în 1958, după ce Kubrick a divorțat de a doua sa nevată, Ruth Sobotka în 1957. Au rămas împreună până la moartea lui Kubrick în 1999. În timpul mariajului cu Kubrick, Christiane s-a concentrat asupra carierei de pictoriță. Cuplul a avut doi copii, Anya și Vivian, dar și pe Katharina fiica Christianei din relația anterioară a aceteia cu actorul GermanWerner Bruhns.Fratele Christianei,Jan Harlan,a fost producătorul executiv al lui Kubrick începând din 1975.

Anii 1960:Spartacus,Dr. StrangeloveșiOdiseea Spațială[modificare|modificare sursă]

La reîntoarcerea înStatele Unite,Kubrick a lucrat pentru șase luni la filmulOne Eyed Jacks(1961) cuMarlon Brandoîn rolul principal. Între cei doi au apărut diferite neînțelegeri, iar Brando l-a concediat pe Kubrick, alegând să regizeze chiar el filmul. Kubrick a mai lucrat la o serie de scenarii până cândKirk Douglasl-a rugat să regizeze epiculSpartacus(1960) după ceAnthony Mann,regizorul inițial al peliculei, a fost concediat cu două săptămâni înainte de începerea filmărilor.

Bazat pe povestea adevărată a sclavilor romani care pornesc o revoltă,Spartacusa fost un film dificil de realizat, între Kubrick și Douglas iscându-se diferite neînțelegeri. Prietenia pe care cei doi o dezvoltaseră odată cuPaths of Glorya fost distrusă de experiența realizării acestui film. După ani și ani, Douglas îl numea pe Kubrick ca "un rahat talentat".

În ciuda problemelor de pe platourile de filmare,Spartacusa fost un mare succes critic și comercial, Kubrick fiind recunoscut acum ca un mare regizor.

Spartacuseste singurul film al lui Stanley Kubrick la care acesta nu a contribuit deloc la scenariu, producție sau casting fiind în mare parte proiectul lui Kirk Douglas.

Spartacusa câștigat 4 Premii Oscar, unul dintre ele fiind adjudecat dePeter Ustinovpentru rolul vânzătorului de sclavi, Batiatus. Ustinov este singurul actor care a câștigat un Oscar sub regia lui Stanley Kubrick.

În 1962 Kubrick s-a mutat în Anglia pentru a filmaLolitași va locui acolo pentru tot restul vieții. Inițial Kubrick trebuia să rămână în Anglia pentru a filmaDr. Strangeloveîntrucât Peter Sellers nu putea părăsi țara din cauza procesului de divorț în care era implicat. De abia dupăLolitașiDr. StrangeloveKubrick se va hotărî să rămână definitiv în Anglia.

Lolitaa fost primul film controversat al lui Kubrick.Cartearomancierului RusoamericanVladimir Nabokovspunea povestea unei aventuri între un adult pe nume Humbert Humbert (James Mason) și fiica vitregă a cestuia în vârstă de doisprezece ani. Romanul era deja celebru pentru obscenitatea sa. Kubrick l-a rugat pe Nabokov să-și adapteze chiar el romanul pentru ecran iar Nabokov a realizat un scenariu de 400 de pagini, redus ulterior la 200. Varianta finală a scenariului a fost realizată chiar de către Kubrick, Nabokov estimând că doar 20% din scenariul scris de el a fost folosit pentru film. Scenariul original scris de Nabokov a fost publicat mai târziu sub numele deLolita: A Screenplay.

Lolitaa fost primul din cele două filme la care Kubrick a lucrat cu actorul britanic de comediePeter Sellers,al dolilea fiindDr. Strangelove(1964). Rolul lui Sellers este cel al lui Clare Quilty, un al doilea bărbat mai în vârstă necunoscut lui Humbert, ce are și el relații cu Lolita.

Părerile criticilor au fost împărțite la lansarea filmului; în timp ce mulți l-au lăudat pentru subiectul îndrăzneț, alții au fost surprinși de lipsa de intimitate dintre Lolita și Humbert. Filmul a fost nominalizat laPremiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat,iarSue Lyon,care a interpretat rolul Lolitei, a câștigat unGlob de Aurpentru cea mai bună nou venită în lumea filmului.

Criticul de film Gene Youngblood susține că, stilistic,Lolitaeste un film de tranziție pentru Kubrick "făcând trecerea de la un cinema naturalist...la suprarealismul filmelor viitoare".

Următorul film al lui Kubrick,Dr. Strangelove(1964), a devenit unfilm cult,fiind astăzi considerat un clasic.Roger Eberta scris că este cel mai bunfilm satirăfăcut vreodată. Scenariul, bazat pe romanulRed Alertal fostului locotenent Peter George, a fost scris de Kubrick și George, la el contribuind și autorul american de satire, Terry Southern.Red Alerteste o poveste serioasă despre izbucnirea accidentală a războiului atomic însă Kubrick a considerat atât de absurde motivele ce au dus la izbucnirea războiului atomic încâtDr. Strangelovea devenit o comedie macabră.

Subiectul filmului are în centru atacul nuclear American asupra Uniuni Sovietice, inițiat de Generalul F.A.S.U. Jack D. Ripper (Sterling Hayden;numele personajului fiind o referire la Jack The Ripper (Jack Spintecătorul)) fără vreo autorizație oficială.

Peter Sellers,care jucase un rol mic dar important înLolita,fusese angajat să interpreteze patru roluri înDr. Strangelove.

Filmografie[modificare|modificare sursă]

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^https://www.siv.archives-nationales.culture.gouv.fr/siv/rechercheconsultation/consultation/ir/pdfIR.action?irId=FRAN_IR_026438,accesat înLipsește sau este vid:|title=(ajutor)
  2. ^abcd„Stanley Kubrick”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  3. ^abКубрик Стэнли,Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]
  4. ^abcdAutoritatea BnF,accesat în
  5. ^abcdStanley Kubrick,SNAC,accesat în
  6. ^abLos Angeles Times,,accesat în
  7. ^abStanley Kubrick,Enciclopédia Itaú Cultural,accesat în
  8. ^Opća i nacionalna enciklopedija,accesat în
  9. ^Munzinger Personen,accesat în
  10. ^Encyclopædia Britannica
  11. ^„Stanley Kubrick”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  12. ^Autoritatea BnF,accesat în
  13. ^CONOR[*][[CONOR(authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)

Legături externe (în limba engleză)[modificare|modificare sursă]