Sari la conținut

Uraniu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uraniu

Minereu de uraniu
ProtactiniuUraniuNeptuniu
Nd
238
92
U
U
Uqq
Tabelul completTabelul extins
Informații generale
Nume,Simbol,Număr Uraniu, U, 92
Serie chimică Actinide
Grupă,Perioadă,Bloc 3, 7, f
Densitate 19.050kg/m³
Culoare cenușiu
Număr CAS 7440-61-1
Număr EINECS
Proprietăți atomice
Masă atomică 238u
Rază atomică 175pm
Rază de covalență 196 ± 7 pm
Rază van der Waals 186 pm
Configurație electronică Rn5f36d17s2
Electronipenivelul de energie 2, 8, 18, 32, 21, 9, 2
Număr de oxidare +6,+5, +4, +3, +2, +1
Oxid UO
U2O5
U3O8
Structură cristalină ortorombică
Proprietăți fizice
Fază ordinară solid
Punct de topire 1135 ºC;1408K
Punct de fierbere 4131°C;4404K
Energie de fuziune 15,48kJ/mol
Energie de evaporare 477kJ/mol
Temperatură critică K
Presiune critică Pa
Volum molar 12,49×10-6m³/kmol
Presiune de vapori
Viteza sunetului 3155m/sla 20°C
Forțămagnetică
Informații diverse
Electronegativitate(Pauling) 1,38
Capacitate termică masică 120J/(kg·K)
Conductivitate electrică 0,280S/m
Conductivitate termică 27,6W/(m·K)
Primaenergie de ionizare 597,6kJ/mol
A 2-aenergie de ionizare 1420kJ/mol
A 3-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_3}}}kJ/mol
A 4-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_4}}}kJ/mol
A 5-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_5}}}kJ/mol
A 6-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_6}}}kJ/mol
A 7-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_7}}}kJ/mol
A 8-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_8}}}kJ/mol
A 9-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_9}}}kJ/mol
A 10-aenergie de ionizare {{{potențial_de_ionizare_10}}}kJ/mol
Cei mai stabili izotopi
Simbol AN T1/2 MD Ed PD
MeV
234U0,006 %245,5 mii de aniα4,859230Th
235U0,72 %704 milioane de aniα4,679231Th
238U99,275 %4,47 miliarde de aniα
β-β-
fisiune spontană
4,270
-
205,87
234Th
238Pu
-
Precauții
NFPA 704
UnitățileSIși condiții de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Uraniu,în latinăuranium,este unelement chimic,unmetal,din seriaactinidelorasistemului periodical elementelor care aresimbolul chimicUșinumărul atomic92.

Uraniu
Configurația electronică a atomului de uraniu

Uraniul are cea mai maremasă atomicădintre toate elementele naturale (a se vedeaplutoniu). Uraniul este aproximativ cu 70% maidensdecâtplumbulși este ușorradioactiv.Distribuția sa naturală este de circa câteva părți per milion în sol și roci și de circa 1000 de ori mai scăzută în apă. Uraniul este extras industrial dinminereuri uranifererelativ bogate în conținut (de exempluuraninit), prin procedee mecanice, fizice și chimice.

Probă de uraniu

Forma naturală a elementului chimicUraniucare are numărul atomic 92. Principaliiizotopiai uraniului sunt:

  • cu o abundență de 0,006%;
  • cu o abundență de 0,72%;
  • cu o abundență de 99,275%.

Uraniul cu o concentrație deU-235mai mare decât cea naturală este numituraniu îmbogățit(se obține într-o instalație deseparare izotopică).

Stare naturală

[modificare|modificare sursă]

În stare naturală, uraniul se găsește sub formă preponderent aizotopuluiuraniu 238(99,275 %), respectiv aizotopiloruraniu 235(0,711 %) și a unei cantități foarte reduse deuraniu 234(0,005 %). Această proporție din natură se datoreazătimpului de înjumătățireal celor trei izotopi, pentruuraniu 238acesta este de 4,47 miliarde de ani, dar pentruuraniu 235este de 704 milioane de ani. Indiferent de izotop, atomii de uraniufisioneazăspontanemițândparticule alfa.[1],proces exploatat în datareavârstei Pământului(vezidatarea uraniu-thoriu,datarea uraniu-plumbșidatarea uraniu-uraniu). La fel cathoriulșiplutoniul,uraniul este fisionabil, însemnând că se poate descompune (scinda) ușor în elemente mai ușoare. În timp ce uraniul-238 (material fertil) prezintă o mică probabilitate de fisiune spontană sau fisiune datorată bombardării cu neutroni rapizi,uraniul-235șiuraniul-233prezintă o mare probabilitate de fisiune când sunt bombardați cu neutroni lenți. Acest efect generează energie prin fisiune nucleară, fiind folosit precumcombustibilîn reactorul nuclear. De asemenea, poate fi utilizat ca material fisionabil pentruarmele nucleare.Ambele fenomene se bazează pe capacitatea uraniului de a întreține oreacție de fisiune nucleară în lanț.Uraniul epuizat(saracit in uraniul-235) este folosit înpenetratorul cu energie cineticășiblindarea vehiculelor.[2]

Uraniul este folosit pe post de colorant însticla de uraniu,producând diferite tente de culoare, de la portocaliu-roșu până la galben-lămâi. A fost de asemenea folosit și pentru a umbri și a da tente de culoare înarta fotografică.Descoperirea, în anul 1789 a uraniului în mineralulpehblendă,îi este acreditată luiMartin Heinrich Klaproth,care a numit noul element după planetaUranus.Eugène-Melchior Péligot a fost prima persoană care a reușit să izoleze acest metal, iar proprietățile sale radioactive au fost descoperite, în 1896, de cătreAntoine Becquerel.Cercetările luiEnrico Fermi,Otto Hahnși alții, începând din 1934, au condus la folosirea acestuia drept combustibil în industria energiei nucleare și înLittle Boy,prima armă nucleară folosită în război. Disputa ce a dat tonulRăzboiului ReceîntreStatele UniteșiUniunea Sovieticăa dus la producerea a zeci de mii de arme nucleare ce foloseauuraniu îmbogățit,sau un derivat al uraniului, plutoniul. Date despre securizarea acestor arme și a materialelor fisionabile folosite în acestea, potrivit articolului "destrămarea Uniunii Sovietice"în 1991, împreună cu sumedenia deteste nucleareșiaccidente nuclearereprezintă o neliniște pentru sănătatea și siguranța publică.

Minereu de uraniu

Utilizări și obținere

[modificare|modificare sursă]

Uraniuleste unmetalcare face parte dintreelementele chimicecare au jucat un rol deosebit la dezvoltareaenergeticii nucleareprin proprietatea acestuia de a fifisionabilși a elibera energie. Uraniul este destul de răspândit în natură sub forma diferitelor tipuri de minereuri (pehblendă, uraninit, torbernit, carnotit, etc.). Uraniul este folosit, actualmente, drept combustibil nuclear sub forma uraniului metalic sau a unor compuși chimici. În reactorul nuclear este produsă, de fapt, o explozie atomică controlată prin intermediul unor bare absorbante de neutroni (conținândborsaucadmiu) care au rolul de a absorbi neutronii în exces. În toate cazurile se pune problema obținerii, fie a uraniului, fie a unor săruri ale acestuia de puritate nucleară. Impuritățile (chiar urme, de exemplu, bor, element cu secțiune de captură foarte mare) pot duce la deranjamente grave, din cauza unor secțiuni de captură mari. Datorită acestui lucru apare necesitatea utilizării unei tehnologii de purificare a substanțelor. Uraniul formează o serie de oxizi, dintre care îi amintim pe cei mai importanți: U3O8,UO3și UO2.Primul se poate obține din calcinareadiuranatuluide amoniu și azotatului de uraniu, UO3rezultă prin calcinarea azotatului, iar UO2prin reducerea UO3cu H2.Uraniul natural are un conținut scăzut în izotopul235U, izotop fisionabil utilizat la reactorii nucleari. În cazul reactorilormoderațicu grafit și răcițiapa ușoarăse pune problema îmbogățirii uraniului, crescând concentrația în izotopul235U (care există cam în proporție de 0,5-1 % în uraniul natural, restul fiind238U nefisionabil). Un exemplu de proces de îmbogățire este următorul: în prima fază se amestecă UF6cu un gaz purtător (H2sau He). Curentul de gaze este trecut printr-o centrifugă de îmbogățire compusă dintr-un cilindru metalic care se rotește foarte repede (20 000 rotații/minut). Aici are loc separarea izotopilor după masele lor. Spre centrul cilindrului ajunge izotopul ușor,235U care părăsește cilindrul printr-o serie de conducte și ajunge într-o uzină de procesare unde este transformat în oxizi. Izotopul238U se va deplasa spre exteriorul cilindrului, loc de unde va fi colectat și va fi utilizat, în general, la prepararea unor reactivi de laborator [UO2(CH3COO)2,UO2(NO3)2] care nu trebuie să conțină izotopul periculos (emite și raze gamma)235U. Alte metode de îmbogățire sunt difuzia gazoasă, separarea electromagnetică (în calutron), etc.

Proprietăți fizice

[modificare|modificare sursă]
  • Metal radioactiv, Izotopul235U având timpul de înjumătățire de cca. 760 de milioane de ani.
  • Are densitate foarte mare, lucru care-l face să fie utilizat (izotopul238U) la fabricarea unor greutăți mici (de exemplu pentru giroscoape), dar cu masa mare, de asemenea, izotopul menționat se poate utiliza la fabricarea blindajelor pentru tancuri, dar și pentru fabricarea muniției (proiectile cu vârf de uraniu). Dezavantajul muniției de uraniu este contaminarea terenului la momentul exploziei, un lucru nedorit, praful de uraniu putând ajunge în organisme vii unde va provoca mutații în celule și deci cancer (uraniul și toate radioelementele sunt cunoscute pentru proprietățile lor mutagene și cancerigene- atenție nu există studii care să coroboreze direct acest lucru în cazul uraniului, care nu a fost îmbogățit sau alterat). În anumite cazuri, uraniul se utilizează la ecranarea unor surse foarte puternice de radiație (de exemplu Cobalt 60, Cesiu 137) utilizate în radioterapie sau defectoscopie. Oxidul U3O8are culoarea galbenă, lucru ce l-a făcut utilizat la colorarea vaselor de porțelan și a sticlei (sticla de uraniu). În anumite cazuri, oxidul de uraniu a fost utilizat la fabricarea danturilor false. Uraniul era adăugat pentru că dinții falși să aibă fluorescența celor adevărați. În general, oxizii uraniului au fost folosiți ca și coloranți. Chiar și oxidul negru de uraniu a fost folosit pentru emailarea anumitor vase de porțelan. Sărurile de uraniu (azotat) erau folosite în tehnica fotografică, pentru realizarea fotografiilor în tonurisepia.

În anul 2009, producția mondială de uraniu a fost de circa 50.000 de tone, cea mai mare cantitate fiind extrasă dinKazahstan.[3] Australia este și ea un jucător important pe piața uraniului: nu numai că deține 23% din rezervele mondiale, dar pe teritoriul său există cel mai mare zăcământ din lume, celebrele mine Olympic Dam, din sudul țării. Statele Unite sunt cel mai mare consumator de uraniu, cu o medie de 9.000 de tone consumate anual.[3]

Un raport oficial întocmit de experții Uniunii Europene la nivelul anului 2001 stipula încă de pe atunci că resursele mondiale de uraniu vor mai ajunge doar pentru 42 de ani de exploatări.[3]

Dacă la nivelul anului 2001, prețul uraniului era de 6,4 $/livră (1 livră= 453 g), în anul 2010 prețul a ajuns la valoarea de 46,5 $/livră.[3]

  1. ^„WWW Table of Radioactive Isotopes”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  2. ^Emsley,Nature's Building Blocks(2001), page 479
  3. ^abcdGoana după uraniu,11 iulie 2011, Nicu Pârlog,Descoperă,accesat la 19 mai 2012
  • S. Stoici,Uraniul și thoriul,Editura Tehnică, 1988
  • D. Marian,Metale de înaltă puritate,Editura Tehnică, 1988
  • I. Ursu,Rezonanța magnetică în compuși cu uraniu,Editura Academiei, 1979
  • A. Cecal,Aspecte chimice ale energeticii nucleare,Editura Tehnica, 1987

Legături externe

[modificare|modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deUraniu