Sari la conținut

Verlag Herder

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Verlag Herder
Fondată înModificați la Wikidata
Fondator(i)Bartholomä Herder[*][[Bartholomä Herder(editor german)|​]]Modificați la Wikidata
SediuFreiburg im Breisgau
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Instagram account
canal YouTube

Verlag Herder(menționată uneori caHerder-Verlag) este o editura germană cu sediul laFreiburg im Breisgauși cu birou și laMunchen,care publică periodice și cărți. Ea se concentrează peteologiacreștină,bisericășireligie,spiritualitateaaltor religii, educație șipedagogie preșcolară,politicășisocietate,precum și pepsihologie.

Cu peste două sute de ani de tradiție, Verlag Herder este una dintre cele mai vechi edituri din Germania. Ea aparține grupului editorial Herder, care se află în proprietatea familiei și afundațieide șase generații.

Herder este membru al Börsenverein des Deutschen Buchhandels.

Editura a fost fondată în 1801 laMeersburgde către Bartholomä Herder cu denumirea inițialăHerdersche Verlagsbuchhandlung.Sediul editurii a fost mutat în 1810 de laKonstanzla Freiburg. Succesorul fondatorului a fost fiul său, Benjamin Herder (1818-1888), care a imprimat orientarea catolică a programului editorial și a condus editura în epocaKulturkampf.Fiul său, Hermann Herder sen. (1864-1937), a dezvoltat compania și a mutat grupul editorial în sediul actual. Compania a fost condusă ulterior de Theophil Herder-Dorneich (1898-1987) și Hermann Herder. După traversarea unor grave dificultăți economice în anii 1990, Manuel Herder (n. 1966), din cea de-a șasea generație a familiei, conduce compania începând din 1999. Sub conducerea sa, au fost lansate o serie de produse audio-video și digitale și a fost creat unmagazin online.În iulie 2016 s-a anunțat că un consorțiu condus de Herder-Verlag va prelua majoritatea acțiunilor lanțului de librării Thalia.[1]Începând din aprilie 2017 Herder a achiziționat o participație în cadrul postului Radio Paradiso din Berlin.[2]

Clădirea editurii

[modificare|modificare sursă]
Aripa de sud a clădirii Herder

Clădirea editurii Herder din Freiburg, numităHerderbau,domină cartierul Neuburg al orașului. Ea a fost construită în anii 1910-1912 după proiectul arhitectului Max Meckel în stilul neobaroc și ocupă un întreg careu stradal. În 27 noiembrie 1944, clădirea a fost distrusă de bombardamentele efectuate de aviația britanică în cursul operațiunii Tigerfish. Printre victime au fost 11 angajați ai editurii Herder. După ce activitățile de tipărire (tipografia a tipărit în anii 1950 o ediție parțială aBadenische Zeitung) și de livrare au fost externalizate la începutul anilor 1990, editura a vândut o mare parte a clădirii către administrația statului Baden-Württemberg. Acele spații sunt folosite în prezent deUniversitatea din Freiburgși au fost renovate treptat începând din anul 2000. Ele găzduiesc în principal Facultatea de Mediu și Resurse Naturale. În fostul depozit de hârtie a fost amenajată sala de expoziție a colecțiilor arheologice ale universității. Editura folosește numai aripa de sud a complexului de clădiri.[3]

Autori și program editorial

[modificare|modificare sursă]

Editura publică în principal cărți de ficțiune, cărți de specialitate, cărți pe teme religioase, cărți pentru copii,biografii,audiobook-uri șicărți electronice(din 2008). În cadrulHerderbüchereia apărut din anii 1960 o serie de cărți cu subiecte distractive, iar mai târziu mai ales cărți teologice și educative. Pe lângă colecțiile de non-ficțiuneINITIATIVE(din 1974),[4]SpekrumșiPremiere,concentrate pe teme legate de societate și de religie, a fost editată și o colecție de cărți pentru copii sub marcaKeRLE.Printre cărțile bisericești este cunoscută așa-numita Biblie Herder, care conține o cheie a Evangheliei pentru o mai bună orientare a cititorilor.

Un deosebit succes în domeniul religiei l-au avut cărțile de și desprePapaBenedict al XVI-lea,preotul Anselm Grün șiDalai Lama.Printre cei mai cunoscuți autori din 2008 s-au numărat matematicianul Albrecht Beutelspacher, politicienii SPD Henning Scherf și Franz Müntefering, precum și jurnaliștii Mark Spörrle și Lutz Schumacher cusenk ju vor träwelling.

Schäferspiela fost unul dintre jocurile pentru copii ale editurii

Din 1963 până în 1996 activitatea de realizare și de vânzare a jocurilor a fost efectuată de compania Herder Spiele; unele dintre aceste jocuri au fost nominalizate pe lista de selecție pentru Jocul Anului.[5]

Editura Herder a publicat revisteleHerder Korrespondenz,Christ in der GegenwartșiStimmen der Zeit.Acestea sunt dedicate dialogului dintre biserică, cultură și societatea modernă. Alte publicații creștine sau bisericești suntAnzeiger für die Seelsorge,einfach leben – ein Brief von Anselm Grün,Ideenwerkstatt Gottesdienst,Gottesdienstșipraxis gottesdienst,diakoniașiForum Weltkirche.[6]Publicațiile trimestrialeRömische QuartalschriftșiTheologie und Philosophieau ca grup țintă cercetătorii din domeniul teologic. În domeniul pedagogiei sunt publicate revistelekindergarten heute,kizz,EntdeckungskisteșiKleinstkinder.

Lucrări de referință

[modificare|modificare sursă]

În 1854 a fost publicatHerders Conversations-Lexikon,unul dintre cele mai importante dicționare germane din secolul al XIX-lea, care a fost continuat în secolul al XX-lea ca„Der Große Herder”.În domeniul teologiei au apărut acumHerders Theologischer Kommentar zum Alten Testament(ThKAT, editat de Erich Zenger, Ulrich Berges, Christoph Dohmen și Ludger Schwienhorst-Schönberger) în 36 de volume șiLexikon für Theologie und Kirche(LThK). Până în anii 1990Herder Staatslexikon,în mai multe volume, a fost o lucrare de referință importantă în cercurile catolice pe subiecte de politică, economie și societate. Editura a publicat colecția de albume de artăArs Antiqua – Große Epochen der Weltkunstși enciclopedia de istorie universalăDer Große Ploetz.

Orientarea editurii

[modificare|modificare sursă]

Orientarea catolică originală și relația strânsă cu Biserica Romano-Catolică a ieșit în evidență în 1972, odată cu publicarea în ediție de buzunar a cărțiiDer sexuelle Notstand und die Kirchena lui Fritz Leist. În ciuda intențiilor pozitive ale editurii, care au avut loc înaintea și în momentul publicării, Herder a retras cartea după scurt timp.[7]În caz contrar Biserica Romano-Catolică ar fi întrerupt colaborarea cu editura Herder. Cartea a apărut apoi la o altă editură.

  1. ^„Thalia bekommt neue Eigentümer: Vom Sorgenkind zum trendigen Geschäft”.www.handelsblatt.com.Accesat în.
  2. ^Verlag Herder beteiligt sich am Berliner Radio Paradiso,buchmarkt.de, 22 martie 2017, accesat la 22 martie 2017
  3. ^Johannes Werner ().„Halb Kloster, halb Palast”. Das Herderhaus in Freiburg.Freiburger Diözesan-Archiv.136.Freiburg: Herder. pp. 241–248.ISBN978-3-451-27148-9.
  4. ^„Bericht der ZEIT”.Accesat în.
  5. ^„HERDER SPIELE – Europäische Spielesammler Gilde”.
  6. ^„Forum Weltkirche”.Accesat în.
  7. ^„Spiegel-Bericht „Verbotene Lust".Accesat în.
  • Albert M. Weiß, Engelbert Krebs:Im Dienst am Buch: Bartholomä Herder, Benjamin Herder, Hermann Herder.Herder, Freiburg 1951.
  • Hermann Herder (Hrsg.):185 Jahre Herder.Herder, Freiburg 1986
  • Der Verlag Herder 1801-2001. Chronologischer Abriss seiner Geschichte mit Synchronopse zum Geistes- und Weltgeschehen.Hrsg. vom Verlag Herder zum 200-jährigen Bestehen des Verlages am 27. November 2001. Herder, Freiburg 2001,ISBN 3-451-20550-5.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]