Sari la conținut

Agar-agar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
CutiiPetriconținând agar-agar drept mediu de cultură pentru folosirea înbacteriologie

Agar-agarul(numit șigeloză) este un produs organic ce se obține dintr-o serie dealgemarine roșii (agarofite), familiaGelidiaceae(Gelidium) șiGracillariaceae(Gracilaria)[1],din care este extras prin fierbere și solidificare la 32-40 °C. Se prezintă sub formă de fâșii semitransparente de culoare cafenie-gălbuie. Conține 70–80%polizaharide,10–20%apăși 1,5–4% substanțeminerale.Este format din resturi galactozidiceesterificatela C6cu o gruparesulfonică.Are o putere de gelificare foarte mare. Agar-agar este un stabilizator cu codul E406.

Fiind un stabilizator (E406), este folosit caaditiv alimentarînindustria alimentarăla preparareaînghețatei,cremei,gemurilor,bomboanelor.Este utilizat și în scopuri tehnice – la producereavacsuluipentru încălțăminte,linoleumului,mătăsii,pieilor artificiale,săpunului,vopselei,acuarelei,la producereapeliculelor fotograficefoarte fine. De asemenea, este folosit pe larg la preparareajeleurilorîn industria depatiserie,la pregătireamediilor de culturăînbacteriologie,înindustria textilăși ceafarmaceutică.
În ultimii ani, agar-agar este deseori înlocuit cu un agent de gelificare sintetic extras din specii de alge marine care se dezvoltă înMarea Albă.

  1. ^„ botanica-farmaceutica.ro - fam. Gelidiaceae”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]
  • Alexandru Lungu,Geografia fizică generală – manual pentru clasa a X-a,Litera Internațional
  • Enciclopedia sovietică moldovenească,1970