Sari la conținut

Alfabetul chirilic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alfabetul chirilic
TipAlfabet
Limbi scriseBelarusăBelarus
BulgarăBulgaria
MacedoneanăMacedonia de Nord
RusăRusia
SârbăSerbia
UcraineanăUcraina
MongolăMongolia


KazahăKazahstan
KirghizăKârgâzstan


TadjicăTadjikistan
CecenăCecenia
BașchirăBașchiria
TătarăTatarstan
Perioadă de utilizarecca. 940
Sisteme-părinte
→ Scrierea proto-sinaitică
Alfabetul chirilic
Unicode{ublist
Notă:Această pagină poate conține simboluriUnicode.Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor potrivite.

Alfabetul chirilic(pronunție românească: /cɪrɪlik/;кирилица, кириллица:chirilița, sauћирилицаcirilița), zisAzbuche(aзбукаazbuka) după denumirea tradițională a primelor două litere (azșibuche).

Alfabetul chirilic primitiv a fost dezvoltat însecolul al IX-lea,în primulImperiu Bulgar,subțarulSimeon I.

Este adesea atribuit în mod eronat frațilorChirilșiMetodiu,care au dezvoltat scriereaglagolitică(un predecesor al alfabetului Chirilic) pe baza unei variante aalfabetului grecesc.

Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate înlimba slavăveche (paleoslavă), începând dinsecolul al IX-lea,apoi înmedioslavă,precum și înlimba română,începând dinsecolul al XVI-leapână însecolul al XIX-lea.Are 43 de semne slave, din care 27 au și valoare numerică (slavo-cifre).

Începuturile literaturiislavilorortodocșisunt legate de numele a doigreci,frațiiChiril(827-869) șiMetodiu(d. în885). Originea lor dinSalonica dat naștere la ipoteza că acești apostoli aislavonismului"ar fi putut" să se tragă dinromâniimacedoneni.Ei și-au consacrat viața misionariatului de evanghelizare apopoarelor slave(convertirea lacreștinism). Chiril și Metodiu au conceput în acest scopalfabetul slavonesc,supranumitchiliric,pe care l-au folosit șiromânii până în secolul al XIX-lea.

Unii învățați consideră că de fapt Chiril și Metodiu au creat alt sistem,alfabetul glagolitic(urmele lui se găsesc și înPsaltirea Scheianăși înCodicele Voronețean), și că abia continuatorii misionariatului lor au fost cei care au inventat însecolul al X-leaalfabetul chirilic.Slavaveche (slavonasaupaleoslava) a devenit limba de redactare a textelor bisericești (traducere a scrierilor religioasegrecești) și s-a răspândit lapopoarele slaveortodoxe,ca dialect slav cult, și laromâni,ca limbă (străină) liturgică și de cancelarie (în administrația de stat). Inițial, bulgarii și slavii de sud aveau ca limbă oficială, limba greacă.

Despre epoca și formele adoptării alfabetului chirilic în scrierea limbii române, au existat multe păreri contradictorii. Potrivit unora,limba slavonăși caracterelechiriliceau înlocuitlimba latinășialfabetul latinîn Biserica românească însecolul al X-leași s-au consolidat în secolele următoare, ca urmare a impunerii acestora de cătreImperiul Bulgarși ca reacție la propagandacatolică.

ÎnsăDimitrie Cantemir,înDescriptio Moldaviae(redactată în 1716 în latină), afirma că s-a scris cu litere latine până laConciliul de la Florența(1432), adică timp de 400 de ani dupăschismadin1054.DomnitorulAlexandru cel Bun,sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona, cu scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova.Mihail Kogălniceanua susținut aceeași teză (în revistaAlăuta românească,1838).

Cărțile bisericești răspândite la români, începând cu secolele X-XV, au fost scrise în paleoslava în care au scrisChirilșiMetodiu,iar grafia a rămas aproape neschimbată timp de mai multe secole. Redactarea a ținut cont de regulile stabilite prinreformapatriarhuluideTârnovo,Eftimie, uncărturarde seamă dinsecolul al XIV-lea.

În1860,în timpul domniei luiAlexandru Ioan Cuza,în scrierealimbii românea avut loc adoptarea oficială aalfabetului latinîn locul celui chirilic (după o perioadă de tranziție care a durat câteva decenii).

Literele alfabetului chirilic
А
A
Б
Be
В
Ve
Г
Ghe
Ґ
Ghe răsucit
Д
De
Ђ
Dje
Ѓ
Gje
Е
Ie
Ѐ
le
Ё
Io
Є
Ie ucrainean
Ж
Je
З
Ze
З́
Zje
Ѕ
Dze
И
I
І
I decimal
Ї
Ii
Й
I scurt
Ј
Je
К
Ka
Л
El
Љ
Lje
М
Em
Н
En
Њ
Nje
О
O
П
Pe
Р
Er
С
Es
С́
Sje
Т
Te
Ћ
Ce
Ќ
Kje
У
U
Ў
U scurt
Ф
Ef
Х
Ha
Ц
Țe
Ч
Ce
Џ
Ge
Ш
Șa
Щ
Șt/Șci
Ъ
Ă
Ы
Î/Â
Ь
semn moale
Ѣ
Iat
Э
Ă rusesc
Ю
Iu
Я
Ia
Litere chirilice non-slave
Ӏ
Palocica
Ә
Șva
Ғ
Ghein
Ӂ
Ge moldovenesc
Ҙ
Dhe
Ҡ
Qa bașkiric
Қ
Qaf
Ң
Ng
Ө
Oe
Ү
Ue
Ұ
U scurt kazah
Ҵ
Te Țe
Җ
Je scurt
Ҕ
Ghe abhaz
Ӡ
Dze abhaz
Ҩ
Kha abhaz
Ҧ
Pe abhaz
Һ
Șha
Ҳ
Ha cu descendent
Ҷ
Ce cu descendent
Ҫ
The
Ҍ
semn semimoale
Ӷ
Ghe cu descendent
Ԥ
Pe cu descendent
Ԛ
Qa
Ԝ
We
Ӕ
Ae
Ҽ
Ce abhaz
Litere arhaice ale alfabetului chirilic

A iotifiat
Ѥ
E iotifiat
Ѧ
Ius mic
Ѫ
Ius mare
Ѩ
Ius iotifiat
Ѭ
Ius iotifiat mare
Ѯ
Xi
Ѱ
Psi
Ѳ
Fita
Ѵ
Ijița
Ѷ
Ijița okovî

Țwe

Șwe
Ҁ
Koppa
Ѹ
Uk
Ѡ
Omega
Ѿ
Ot

În
Ԭ
Dce

Î/Â

O multioculară
Ԁ
De komi
Ԃ
Dje komi
Ԋ
Nje komi
Ԍ
Sje komi
Ԉ
Lje komi

Twe

Tce
Ԙ
Iae
Ԫ
Dzje

Jwe

Dzwe

Dzze

Cce
Ԏ
Tje komi

Djerv

Ier neutru

Hwe

Țse
Ԅ
Zje komi
Ԇ
Dzje komi
Ԕ
Lha
Ԗ
Rha

Dwe

Iota

O monoculară
Ѻ
O larg

O binoculară

O monoculară dublă

O dublă

O încrucișată

Caractere cursive[modificare|modificare sursă]

La fel ca în cazul alfabetului latin, diverse litere chirilice cursive și de mână diferă de versiunile de tipar (majuscule și minuscule). Uneori nu coincid deloc: spre exemplu, literamreprezintă unTmic italic în loc deM(întrucât litera cursivămeste continuatoarea unei alte majusculeT(care arată ca unErăsturnat) ieșită din uz în epoca modernă).

а б в г ґ д е ё ж ӂ з і и й ј к л м н о п р с т у ў ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
а б в г ґ д е ё ж ӂ з і и й ј к л м н о п р с т у ў ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
O pagină dinAzbuka,prima carte rusă scrisă cu alfabetul chirilic

Limbi care folosesc alfabetul chirilic[modificare|modificare sursă]

Utilizări în trecut[modificare|modificare sursă]

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Materiale media legate dealfabetul chiriliclaWikimedia Commons