Sari la conținut

Alitalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alitalia
Tipsocietate pe acțiuniModificați la Wikidata
FondatăModificați la Wikidata
DesființatăModificați la Wikidata
ȚaraItaliaModificați la Wikidata
SediuFiumicino
Angajați10.272Modificați la Wikidata()
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
UnAirbus A330-200 al Alitalia
UnBoeing 777-200ER al Alitalia

Alitaliaa fost ocompanienațională detransport aeriandinItaliacu o îndelungată tradiție în transportarea pasagerilor pe nenumărate rute din toată lumea, având conexiuni spre majoritatea aeroporturilor dinItalia.Hubul companiei esteAeroportul Internațional Leonardo da Vinci.A fost înlocuită deItalia Trasporto Aereo(ITA) în anul 2021.

În momentul de față[când?]traversează o criză datorită faptului că nu a fost făcută oprivatizareautentică precum alte companii similare dinUniunea Europeană(Swiss Airlines, Lufthansa, SAS).

Recent[când?]a fost făcută o ofertă deprivatizarepe piața publică, însă ofertele marilor companii se lasă așteptate fiindcă bilanțul companiei este negativ și pierderile sunt de ordinul sutelor de milioane deeurope an (până acum suportate de guvernul italian, implicit de populația italiană). Din 2001 face parte din AlianțaSkyTeam.Din 2004, societatea este divizată pe 2 branșe: AZ FLY, ce cuprinde toate activitățile de zbor și AZ SERVICII ce cuprinde toate activitățile de la sol. Mulțumită centrelor sale, Alitalia atinge 51 de țări cu 110 destinații, având o flotă de 186 de avioane. În 2006 au zburat cu Alitalia mai mult de 24 milioane persoane, cu o creștere de 7,9%, datoriile scăzând cu 51%, la circa 830 milioane, cu pierdere de exercițiu de 160 milioane euro.

În prezent[când?],Grupul Alitalia, în faza de restructurare, este compus din Alitalia Servicii (Alitalia Maintaince Systems S.p.A, Alitalia Airport S.p.A., Alitech S.p.A, Ales S.p.A), Alitalia Express-Grupo Volare (ce cuprinde Volare Airlines și Air Europe). Are și o diviziune de transport mărfuri și logistică, Alitalia Cargo, care dispune de 5 aeronaveMcDonnell DouglasMD-11 Freighter. Este cotată labursa din Milano.Cod IATA: AZ; Cod ICAO: AZA.

Activitatea Alitalia începe pe5 mai1947,cu zborul inaugural făcut cu un Fiat G.12 Alcione, pilotat deVirginio Reinerope ruta Torino-Roma-Catania. Primul zbor internațional are loc anul următor, făcând legătura întreRomașiOslo,în timp ce primul zbor intercontinental cu mai multe escale lega Italia deBuenos Aires,în 35 ore de zbor, de la Milano, în direcția Roma, Dakar,Natal,Rio de JaneiroșiSan Paolo.Încă din primii ani, Alitalia reușește să se impună pe piața italiană, în1950,urcând la bordul avioanelorDouglas DC-4primelehostesspurtând creații ale surorilorFontana.În același an, a fost inaugurat serviciul de mese calde la bord. Succesul companiei este confirmat în anii '60, când Alitalia devine vector principal al Olimpiadei de laRomadin1960.Creșterea companiei continuă și anii '70, cu primele legături înspreAmerica de NordșiJaponia,ce duc la ocuparea locului 7 în clasamentul traficulului internațional. În anii '90, Alitalia transporta aproape 28 milioane pasageri anual, dar tensiunile sindicale și planurile excesive de investiții conduc la rezultate de bilanț destul de dezamăgitoare. În 1996 administratorul delegatDomenico Cempelladuce mai departe un plan industrial ambițios, având ca bază alianța cu compania dinȚările de Jos,KLM,și deschiderea noului terminal laMalpensa.Din acordul cu KLM se nasc 2 “joint venture”pentru aria pasageri și îmbarcare, care, în planurile managerilor, trebuiau să fuzioneze. În anul2000compania din Țările de Jos rupe unilateral alianța. Acțiunea legală înaintată de Cempella, se termină 2 ani mai târziu, când arbitrajul internațional condamna KLM la plata unei penalități de 250 milioane euro. Anul2001a fost un an negru pentru Aviația Civilă Mondială, iar Alitalia plătește mai mult decât concurența, fluctuația cererii, datorită crizei structurale precedente, în particular pentru concurența făcută de zborurile low-cost. În acelasi an, Alitalia stipulează o alianță cuAir Franceși încheie, făcând parte dinSky Team,una din principalele alianțe aeriene, din care mai fac parte în afară de Air France-KLM,Delta Air Lines,Continental Airlines,Korean Air,Northwest Airlines,CSA Czech Airlines,AeroflotșiAeromexico.Acordul cu compania franceză prevedea și un schimb acționar de 2%, în virtutea căruia cei 2 capitaniFrancesco MengozzișiJean-Cyril Spinetaajung să facă parte din consilii reciproce de administrație,2002fiind și anul în care intră în flotăBoeing 777-200ER, substituind vechiulBoeing 747(Jumbo). În decembrie2005,Alitalia înființeazăGruppo Volarece controlează compania aeriană low-cost,Volarewebși compania charterAir Europeîn administrație controlată. În continuare, TAR blochează achiziția, dar în luna iulie a aceluiași an, Antitrust îngăduie o părere favorabilă cu condiția ca Aliatlia să renunțe la o serie de sloturi pe aeroporturileMilano LinateșiParis Charles de Gaule.

Începând cu septembrie2004compania aeriană are dificultăți majore în derularea activităților financiare. Atunci managementul companiei a afirmat că nu dispun de lichidități destule pentru salariile angajaților până la finele lunii respective. Au anunțat concedierea a 5000 de angajați și posibilitatea de a subdivide compania în două unități: una de companie aeriană și una de servicii la sol (ground service subdivision). S-au purtat discuții cu uniuni privind posibilitățile de reducere a cheltuielilor pentru a salva compania de un eventual faliment sau chiar de lichidare. Pierderile nete au ajuns la 626 milioane euro (917,34 milioane dolari SUA) în 2006, de la 168 milioane euro (246,19 milioane dolari SUA) în anul precedent. Pe data de 19 noiembrie2007compania rusă Aeroflot s-a retras din competiție, motivând decizia că termenii contractului erau prea stridenți. În noiembrie2005Alitalia avea 20.653 de angajați și a ajuns la numărul de 18.182 în martie2007.În concluzie, putem afirma faptul că Alitalia ca și companie națională nu are un viitor promițător.

Falimentul

Alitalia și-a încheiat existența pe 14 octombrie 2021, asta după ce compania aeriană a falimentat. Locul său a fost luat de o nouă companie aeriană națională numită ITA (Italia Trasporto Aereo), succesor susținut de statul italian.[1]

Legături externe

[modificare|modificare sursă]

Materiale media legate deAlitalialaWikimedia Commons