Sari la conținut

Ananas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ananas
A pineapple, on its parent plant
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Monocots
(neclasificat): Commelinids
Ordin: Poales
Familie: Bromeliaceae
Subfamilie: Bromelioideae
Gen: Ananas
Specie: A. comosus
Nume binomial
Ananas comosus
(L.) Merr.
Sinonime

Ananas sativus

Ananasul(Ananas comosus) este unfructcomestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului. Conține vitaminele A, B, B1 și C. Conține de asemenea betacaroten,potasiu,magneziuși săruri minerale. Stimulând organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate.

A fost descoperit în sudulBrazilieiși alParaguayului.Băștinașii îl numeau “nana”, adică “fructul delicios, parfumat”. A fost adus înEuropadeCristofor Columbși cultivat în sere începând cu anul 1720.

Ananasul conțineacid citric,acid malic, vitaminele A, B, B1 și C cât jumătate din fructul unuiportocal.Totodată, conține odrojdieși un ferment digestiv (bromelină) care digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine și care este comparată cu pepsina și papaina. Totodată, ananasul conține deopotrivă betacaroten,iod,magneziu,mangan,potasiu,calciu,fosfor,fier,sulfși săruri minerale.

Printre proprietățile ananasului, enumerăm: nutritiv (foarte digestibil), stomahic, diuretic, dezintoxicant.

Anemie, creștere, convalescență, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază, obezitate.

Mod de folosire

[modificare|modificare sursă]

Uz intern: fructul ca atare (foarte copt) sausuc.Este totodată utilizat și în tratamentul obezității. Uz extern: sucul de ananas în aplicație externă este recomandat ca tonifiant al pielii normale. Este foarte bun și pentru stomac

Legături externe

[modificare|modificare sursă]