Sari la conținut

Antanta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

A nu se confunda cuTripla Intervențiesau cuTripla Alianță.

Alianțele militare europene înainte dePrimul Război Mondial

Antanta(sauTripla Înțelegere) a fost un bloc politico-militar creat cu puțin timp înainte dePrimul Război Mondialși format dinFranța,Imperiul BritanicșiImperiul Rus.Convențiade aderare a României la Antanta a fost semnată pe data de4/17 august 1916. Blocul a fost victorios înPrimul Război Mondial,cu excepțiaRusiei,care a ieșit din război în1917.

Antantaa fost formată în trei etape succesive. Prima etapă a fost cea a semnării unor acorduri franco-ruse (1891-1893), care prevedeau ajutor militar reciproc, în cazul în care vreuna dintre cele două țări ar fi fost atacată de către Tripla Alianță. Etapa a doua s-a consumat în anul1904,când s-a semnat acordul anglo-francez numitAntanta cordială,iar etapa a treia a constat în acordul anglo-rus, din anul1907,prin care cele două țări și-au delimitat sferele de influență în Asia, făcând posibile viitoare colaborări politico-militare înEuropa.

Context[modificare|modificare sursă]

Rusia a fost anterior membră a Ligii celor Trei Imperii, alianță din 1873 cuAustria,UngariașiGermania.Alianța a făcut parte din planul cancelarului germanOtto von Bismarckde a izola diplomaticFranța.Acesta era alarmat de aspirațiile revanșarde ale Franței în vederea recăpătării pierderilor din 1871 înRăzboiul franco-prusac.[1] Liga se confrunta cu mari dificultăți provocate de tensiunile între Imperiile Rus si Austro-Ungar, în special înBalcani,unde creșterea naționalismului și declinul continuu alImperiului Otomanau creat premise provinciilor otomane de inițiere a luptelor pentru independență. Situația din Balcani, în special în urmaRăzboiului sârbo-bulgarși aTratatului de la Berlin din 1878,care a făcut ca Rusia să se simtă înșelată de câștigurile obținute înRăzboiul ruso-turc,a împiedicat reînnoirea Ligii în 1887. Într-o încercare de a opri alianța Rusiei cu Franța, Bismarck a semnat tratatul secret de reasigurare cu Rusia în 1887. Tratatul a asigurat că ambele părți rămân neutre în cazul izbucnirii războiului. Alianța dintre Rusia și Franța și excluderea Rusiei de către Bismarck de pe piața financiară germană în 1887 a împiedicat reînnoirea tratatului în 1890. Aceasta a pus capăt alianței dintre Germania și Rusia.[2]

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^Edgar Feuchtwanger, Imperial Germany 1850-1918 (2002). p 216.
  2. ^Norman Rich, Great power diplomacy, 1814-1914 (1992) pp 244-62

Vezi și[modificare|modificare sursă]