Sari la conținut

Arhaism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Înlingvistică,termenularhaism[<frarchaïsme<elαρχαϊσμός(arhaismós) <ἀρχαῖος(arhaios) „vechi” ] denumește un fapt delimbăînvechit, ieșit din uzul comun, sau pe cale de dispariție în acesta, dar încă prezent în unelevarietăți de limbă.Calitatea de arhaism se raportează la starea limbii comune la un moment dat al istoriei sale[1][2][3][4][5].

Termenul are și un sens mai restrâns: este arhaism și un fapt de limbă care în limba actuală este o excepție, dar într-un stadiu anterior al limbii nu era. Astfel este, de pildă, înlimba maghiară,folosirea unuisubstantivcapredicatverbal fărăsufixformator deverbe:Minden reggelfagy„În fiecare dimineață este ger”[6].

Tipuri de arhaisme[modificare|modificare sursă]

Arhaismele se pot clasifica din mai multe puncte de vedere.

După aspectul limbii[modificare|modificare sursă]

Arhaisme se găsesc în toate aspectele limbii. Astfel există arhaisme:

  • fonetice,care constau într-unsunetsau un grup de sunete diferit față de varianta actuală a cuvântului:
rohitleanvs.viclean,îmblavs.umbla[1];
frmolvs.mou„moale”:Quand le fruit est un peumol„Când fructul este cam moale” (Henri de Montherlant)[7];
ruпиит(piit) vs.поэт(poet) „poet”[8];
hukokasvs.kakas„cocoș”[5];
ropluralulîn-eal substantivelorfeminine,ex.inimevs.inimi,aripevs.aripi[1];
frmai mult ca perfectul subjonctivuluicu sens decondițional trecut[9]:S’ileût acceptécette proposition de loi, ileût déclenchédes réactions violentesvsS’ilavait acceptécette proposition de loi, ilaurait déclenchédes réactions violentes„Dacă ar fi acceptat acest proiect de lege, ar fi declanșat reacții violente”[10];
hudesinențeledecondițional prezent,ex.adnókvs.adnánk„am da”[11];
roposesorul exprimat prinsubstantivlacazul dativvs. lacazul genitiv:stăpân vieții melevs.stăpân al vieții mele[1];
frtopicacomplement direct+ verb lainfinitivvs. verb + CD:sans coup férir„fără a da vreo lovitură” (literal „fără lovitură a lovi” ) vs.sans dire un mot„fără a zice o vorbă”[3];
hufolosirea unui substantiv ca predicat verbal, fără sufix formator de verbe:Minden reggelfagy„În fiecare dimineață este ger”[6];
  • grafice,pronunțarea formei mai noi fiind aceeași:
frfaulxvs.faux„fals”,poëtevs.poète„poet”[12];
hutsvs.cs(pronunțat precumcînce,ci), ex.Rajtad mindenttsókolnéklit. „Aș săruta totul pe tine” (Sándor Weöres);[5]
  • lexicalecare, la rândul lor, sunt de mai multe feluri.

Unelecuvintesunt ieșite din uzul comun împreună cu realitatea dispărută pe care o denumeau. Unii lingviști le numesc istorisme[13],alții „arhaisme noționale”[14],iarăși alții nu le consideră arhaisme, ci numai istorisme[8].Astfel sunt denumiri de meserii, de funcții sociale etc. Exemple:

ropârcălab,caimacam,logofăt[1];
frhaut-de-chausses(un fel de pantaloni bufanți)[12];
enhansom(tip detrăsurădinsecolul al XIX-lea)[15];
ruкафтан(kaftan) « caftan »[8];
hudézsmadijmă[16].

Sunt și arhaisme care denumesc realități actuale, dar sunt înlocuite cu alte cuvinte. Unii autori le consideră numai pe acestea arhaisme, iar împreună cu istorismele le numesc „cuvinte învechite”[8].Exemple:

rochezașvs.garant,polcovnicvs.colonel[1];
frmoultvs.beaucoup de„mult, -ă, mulți, multe”[12];
encomraderyvs.companionship„camaraderie”[15];
ruсполох(spoloh) vsтревога(trevoga) „alarmă”[8];
hukaszabvs.mészáros„măcelar”[16].

Alte cuvinte sunt arhaismesemantice(de sens), adică denumeau altceva decât în limba actuală:

rorost– altădată „gură”, azi „menire, justificare”:„Ah, ce frumoase vorbe dinrostullui răsar”(George Coșbuc)[1];
frêtre navré– altădată „a fi rănit”, azi „a-i părea rău”[12];
ruпозор(pozor) – altădată „spectacol, ceva de văzut”, azi „infamie”[8];
humarha– altădată „avere”, azi „vită”[16].

Unii autori stabilesc și o categorie a arhaismelor lexicale care devin ca atare numai prin schimbarea unuiafixdederivare,precum un sufix, ex.ruдружество(drujestvo) →дружба(drujba) „prietenie”,рыбарь(rîbar) →рыбак(rîbak) „pescar”[8].

Alți autori iau în seamă și categoria arhaismelor lexicale de formă, cuvinte care au suferit în cursul evoluției oschimbare foneticăalta decât o schimbare de sunet. Astfel sunt cuvinte care au devenit arhaisme prin[16]:

  • sincopă:győzedelemvs.győzelem„victorie”;
  • apocopă:pediglenvs.pedig„iar; deși”;
  • metateză:pökvs.köp„scuipă”.

După gradul de învechire și de cunoaștere[modificare|modificare sursă]

Din acest punct de vedere sunt două categorii de arhaisme fără limite precise între ele[8]:

  • Unele sunt atât de vechi, încât vorbitorii nu le mai cunosc, și înțelegerea lor este posibilă numai prin explicații. Astfel sunt, de pildă, arhaismele noționale (istorismele) din epoci istorice foarte vechi.
  • Sunt și arhaisme pe care vorbitorii le cunosc, dar le au numai învocabularul pasiv.Dintre acestea unele sunt vechi, dar altele relativ nu prea vechi, precum cele specificeregimurilor politiceschimbate după1990,ex.hutéesz„cooperativă de producție”[17],tanácselnök„președinte de sfat”[18][16].

Exemplele din urmă ilustrează faptul că unele arhaisme devin astfel în urma unor schimbăripolitico-sociale.Din motive asemănătoare, unele arhaisme își pierd această calitate prin reintrarea lor în vocabularul activ.

De exemplu, în timpulStatului Independent al Croației(1941-1945), în standardulcroatau fost înlocuite cuneologismecreate cuvinte care se găseau și în standardulsârbesc.După aceea au fost scoase din standard, dar cândCroațiaa devenit independentă în1991,au fost reluate. De pildă, oficial se folosește cuvântulvojarna„cazarmă” în loc dekasarna,saučasnik„ofițer” în loc deoficir[19].

În limba maghiară sunt cuvinte reintrate în vocabularul activ, de pildă în terminologiasociologiei(ex.középosztály„clasă de mijloc” ) sau în cea aeconomiei,ex.piacgazdaságeconomie de piață[16].

După sfera de circulație[modificare|modificare sursă]

Folosirea arhaismelor este limitată la anumite categorii de utilizatori ai limbii.

Unele arhaisme sunt folosite de generațiile în vârstă[2][3].Un exemplu în limba franceză esteréacteur„reacționar” folosit în timpulComunei din Parisde revoluționari mai în vârstă, cuvânt care a fost înlocuit de revoluționarii mai tineri curéactionnaireși a devenit ulterior arhaism, total dispărut cu acest sens în secolul următor[3].

Alte arhaisme sunt raportate ca atare laregistrulcurent al varietății standard a limbii, deci sunt prezente în alte varietăți.

Cele mai multe arhaisme se păstrează în unelevarietăți regionaleale limbilor. În acest sens, în lingvistica română se vorbește despre „graiuriarhaizante” și „graiuri inovatoare”[2].Cu cât o varietate regională este mai izolată, cu atât păstrează mai bine arhaismele[11].Există arhaisme în toate aspectele varietăților regionale.

  • fonetice:
rozvs.d,să scoață(îngraiul muntenesc) vs.să scoată,pâne(îngraiul moldovenesc) vs.pâine[1];
huösmervs.ismer„cunoaște”[5];
  • morfologice:
frun horloge(masculin) laRouenvs.une horloge(feminin) „un orologiu”[12];
huformeleverbaledetrecutíra, írt vala, írt volt(în graiurile dinȚara Călatei) vs.írt„a scris, scria, scrise, scrisese”, singura formă de trecut rămasă în standard[11];
  • sintactice:
roconstrucția cuinfinitivulcorespunzătoare construcției cuconjunctivulîn nordul țării[2],ex.S-o dusa aravs.S-a dus să are[20];
fraller à messe(nearticulat) înValoniavs.aller à la messe(cuarticolhotărât) „a merge la slujbă (religioasă)”[12];
  • lexicale:
roarínă(în graiuri din vest) vs.nisip[2];
frsouperînElveția,Belgia,Québecetc. vs.dîner„cină”[21];
huaszúvs.száraz„uscat”[5].

Există arhaisme și în unele limbaje de specialitate. În franceză sunt de acest felune espace(fem.) în limbajultipografieivs.un espace(masc.) „un spațiu” saupronumele demonstrativiceluiîn limbajuljuridicvs.celui-ci„acesta”[12].

După caracterul involuntar sau voluntar al folosirii[modificare|modificare sursă]

Arhaismele regionale nu sunt arhaisme în conștiința vorbitorilor de varietăți regionale care nu cunosc varietatea standard sau o cunosc, dar nu știu despre un fapt de limbă sau altul că nu este standard.

Tot în mod spontan sunt folosite unele cuvinte care sunt arhaisme numai fiind izolate, darlocuțiuniledin care fac parte nu sunt arhaisme. Astfel sunt:

robrâncă„mână” în locuțiuni caa da în brânci„a se omorî cu munca” saupe brânci„pe coate”[2];
frférir„a lovi” însans coup férir„fără a avea de luptat, fără a întâlni rezistență”[12].
ruвоздыхание(vozdîhanie) „suspin” înни гласа ни воздыхания(ni glasa ni vozdîhania) „liniște mormântală” (lit. „niciun sunet, niciun suspin” )[8].
huszer„ordine, rang” înse szeri, se száma„sunt o mulțime de” (lit. „nici rang, nici număr” )[6].

Sunt folosite în mod voluntar arhaismele din limbajele de specialitate, precum cele franceze amintite mai sus. În această categorie intră și arhaismele noționale folosite în oricare limbă, în lucrările de istorie[8][5].

Un loc aparte printre arhaismele folosite în mod conștient îl au cele cu valoarestilistică,de evocare a unor vremuri trecute, mai ales în opereliterarecum sunt romanele istorice. Și acestea sunt devieri de la varietatea standard a limbii[1][3].

Înliteratura românăse pot aminti exemple din opere ale luiMihail Sadoveanu:În fața lor muții și hadâmbii(„eunucii”)au adus îndată pe mireasă acoperită cu hobot(„văl de mireasă” )[1].

Exemplu în franceză:Au moment même qu’il naissait, le feu prit à la maison. Dans le remue-ménage, on renversa sur l’enfaçonun pot de crème„Tocmai atunci când se năștea, casa luă foc. În harababura iscată fu vărsată peste copilaș o oală de smântână”[22].

Nu numai în literatură se găsesc arhaisme cu valoare stilistică, ci, de pildă în franceză, și în registrul elevat, cu intenție glumeață sauironică,precumadverbulmoultvs.beaucoup de„mult, -ă, mulți, multe”, sau verbuloccirevs.tuer„a ucide”[12].

Unele arhaisme sunt regionale, folosite de vorbitorii din regiunea respectivă, deci involuntare, și în același timp stilistice, deci voite, când sunt folosite de literați, în primul rând pentru a da culoare locală unor opere a căror acțiune se petrece în mediul din regiunea respectivă, de pildă, în literatura maghiară,megyenvs.megy„merge”,lyányvs.lány„fată”[5].În franceză, astfel este locuțiunea prepoziționalăavant que devs.avant de„înainte de a” prezentă la sătenii dinÎle-de-Franceși din regiuneaOrléans-ului, folosită și de scriitori care imităclasici[12].

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^abcdefghijBidu-Vrănceanu 1997, p. 66–67.
  2. ^abcdefConstantinescu-Dobridor 1998, articolularhaism.
  3. ^abcdeDubois 2002, p. 47.
  4. ^Crystal 2008, p. 33.
  5. ^abcdefgSzathmári 2008, articolulArchaizmus.
  6. ^abcNádasdy 2004.
  7. ^Grevisse și Goosse 2007, p. 54.
  8. ^abcdefghijIarțeva 1990, articolulУстаре́вшие слова́„Cuvinte învechite”.
  9. ^Zumthor 1967, p. 20.
  10. ^Kalmbach 2017,p. 417.
  11. ^abcKirály 2007, p 673.
  12. ^abcdefghijGrevisse și Goosse 2007, p. 154–155.
  13. ^De exempluTheodor Hristea(apudBidu-Vrănceanu 1997, p. 66) sau Szathmári 2008 (articolulArchaizmus).
  14. ^De exemplu Bokor 2007 (p. 191).
  15. ^abCrystal 2008, p. 337–338.
  16. ^abcdefBokor 2007, p. 191–192.
  17. ^Echivalentă a CAP (cooperativă agricolă de producție) dinRomâniacomunistă.
  18. ^Șeful organului administrației publice locale.
  19. ^Grčević 2002, p. 3.
  20. ^Sala 1989, p. 192.
  21. ^Grevisse și Goosse 2007, p. 22.
  22. ^Henri Pourrat,Gaspard des Montagnes,Paris, Albin Michel, 1931, p. 48,apudGrevisse și Goosse 2007, p. 154.

Surse bibliografice[modificare|modificare sursă]

  • huBokor, József, Szókészlettan (Lexicologie), A. Jászó, Anna (coord.),A magyar nyelv könyve(Cartea limbii maghiare), ediția a VIII-a, Budapesta, Trezor, 2007,ISBN 978-963-8144-19-5,p. 164–196 (accesat la 30 martie 2020)
  • Constantinescu-Dobridor, Gheorghe,Dicționar de termeni lingvistici,București, Teora, 1998; online:Dexonline(DTL) (accesat la 30 martie 2020)
  • frDubois, Jeanet al.,Dictionnaire de linguistique(Dicționar de lingvistică), Paris, Larousse-Bordas/VUEF, 2002
  • enGrčević, Mario,Some remarks on recent lexical changes in the Croatian language(Observații despre schimbări lexicale recente în limba croată), Radovan Lucic (coord.),Lexical Norm and National Language. Lexicography and Language Policy in South-Slavic Languages after 1989,pp. 150–163, [Die Welt der Slaven. Bd. 14, Hrsg. von Peter Rehder und Igor Smirnov], München, Verlag Otto Sagner, 2002 (accesat la 30 martie 2020)
  • huKirály, Lajos, A mai magyar nyelvjárások (Dialectele maghiare de astăzi), A. Jászó, Anna (coord.),A magyar nyelv könyve(Cartea limbii maghiare), ediția a VIII-a, Budapesta, Trezor, 2007,ISBN 978-963-8144-19-5,p. 641–686 (accesat la 30 martie 2020)
  • huNádasdy, Ádám,Az archaizmus(Arhaismul),Magyar Narancs,8 ianuarie 2004 (accesat la 30 martie 2020)
  • huSzathmári, István (coord.),Alakzatlexikon. A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve(Lexiconul figurilor. Ghidul figurilor retorice și de stil), Budapesta, Tinta, 2008

Bibliografie suplimentară[modificare|modificare sursă]

  • Murariu, Ioan,Mic dicționar de arhaisme și termeni istorici,Bacău, Editura Grigore Tabacaru, 2000,ISBN 9789739940528

Vezi și[modificare|modificare sursă]