Sari la conținut

Azerbaidjan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Azerbaidjan
Azərbaycan Respublikası(azeră)
Azərbaycan(azeră)
Drapelul AzerbaidjanuluiStema Azerbaidjanului
Drapelul AzerbaidjanuluiStema Azerbaidjanului
Deviză:Bir dəfə yüksələn bayraq bir daha enməz!
Localizarea Azerbaijanului
Localizarea Azerbaijanului
Localizarea Azerbaijanului
Geografie
Suprafață
- totală86 600 km² (locul 114)
Apă(%)1,6
Cel mai înalt punctBazardüzü(4.466 m)Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctMarea Caspică(−28 m)Modificați la Wikidata
Cel mai mare orașBaku
VeciniArmenia
Iran
Turcia
Rusia
Georgia
ArțahModificați la Wikidata
Fus orarAZT(UTC+4)
Populație
Densitate105,8 loc/km²
- Estimare 202110.145.212
Limbi oficialelimba azeră
Etnonimazeri
Guvernare
Sistem politicRepublică semiprezidențială
PreședinteIlham AliyevModificați la Wikidata
Prim-ministru⁠(d)Ali AsadovModificați la Wikidata
LegislativAdunarea Națională a AzerbaidjanuluiModificați la Wikidata
CapitalaBaku
Istorie
Independență
față deURSS18 octombrie1991
Economie
PIB(PPC)2012
- Total97,172 miliarde $[1]
- Pe cap de locuitor$10.568[1]
PIB(nominal)2012
- Total72,182 miliarde $[1]
- Pe cap de locuitor7.850 $[1]
Gini(2008)33,7[3](mediu)
IDU(2011)0,731[2](ridicat) (locul 76)
MonedăManat(AZN)
Coduri și identificatori
CodCIOAZEModificați la Wikidata
Cod mobil400Modificați la Wikidata
Prefix telefonic994
ISO 3166-2AZModificați la Wikidata
Domeniu Internet.az
Prezență online
site web oficial
cont Twitter
hasthtag

Azerbaidjan(pronunțat în română[azerbajˈd͡ʒan][5];înazerăAzərbaycan;pronunțieazeră:Pronunție audioaudio), oficialRepublica Azerbaidjan(înazerăAzərbaycan Respublikası),[6]este cea mai mare țară dinCaucaz,situată întreAsiașiEuropa.[7]Cuvântul „Azerbaidjan” înseamnă „Țara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului suntRusia(mai precis RepublicaDaghestan) la nord,Iranulla sud,Georgia,ArmeniașiTurciala vest. La est esteMarea Caspică.PelitoralulMării Caspice se află capitalaBaku.Poporul azer face parte din familia națiunilorturcice.Majoritatea populației este de religiemusulmană.Azerbaidjanul, o națiune în care majoritatea populației este formată din musulmani, este o republică laică și unitară. Azerbaidjan a fost prima încercare reușită de a stabili o republică democratică și seculară în lumea musulmană. Azerbaidjanul este unul dintre membrii fondatori aiGUAM,precum și aiOrganizației pentru Interzicerea Armelor Chimice,iar în septembrie 1993 a aderat laComunitatea Statelor Independente.

Istoria[modificare|modificare sursă]

Azerbaidjanul este unul dintre cele mai vechi state ale civilizației, fiind o țară cu o istorie străveche și bogată, pe teritoriul căreia de-a lungul secolelor s-a acumulat o bogată moștenire pentru tezaurul culturii mondiale. Descoperireapeșterii Azîh- unul dintre primele locuri unde a trăit omul, precum și a unor obiecte din epoca de piatră, demonstrează ca Azerbaidjanul este inclus în zona unde trăiauantropoizii.Procesul de formare a triburilor în această zonă a durat dinmileniul III î.Hr.până însecolul I î.Hr.Primele formațiuni politice au apărut pe teritoriul Azerbaidjanului însecolul al IX-lea î.Hr.- statulManna,care avea un nivel ridicat de dezvoltare economică și culturală, ai cărui locuitori credeau în fenomene naturale, Soare și Lună.

La începutulsecolului al VI-lea î.Hr.Mannaa fost cucerită de Media și religia oficială a devenitzoroastrismul,a cărui răspândire era legată de numeroasele zăcăminte de țiței și gaze, surse naturale de foc. Un rol important în istoria străveche a Azerbaidjanului l-au jucat stateleAtropatenașiAlbania Caucaziană.Denumirea deAtropatena,provenită de la numele conducătorului ei,Atropat,s-a transformat mai târziu în Azerbaidjan. Anume înAtropatenaa început procesul de formare a națiunii azere. În secolele III-V pe teritoriul Azerbaidjanului s-a răspânditcreștinismul.Odată cu apariția înTranscaucaziaa bisericilor creștine, viața laică și spirituală a căpătat un nou impuls de dezvoltare. La începutulsecolului al V-leaa fost alcătuit alfabetul alban, care a impulsionat dezvoltarea învățământului. Multe monumente unice culturale ale literaturii și arhitecturii s-au păstrat până în zilele noastre.

La începutulsecolului al VIII-leaAzerbaidjanul a fost cucerit dearabiși a devenit o parte a califatului arab sub denumirea vilaiat Arran. În această perioadă islamul devine principala religie a Azerbaidjanului, punând bazele unor noi tradiții și culturi. Între secolele IX-XII, se stabilesc triburi turcice, ce se amestecă cu localnicii de origine iraniană, cu arabi și albani, sinteza etnică constituind-o poporul Azer. Azerii, ca și alte națiuni care au adoptat islamul, se numeau musulmani și contribuiau la dezvoltarea culturii musulmane. În acea perioadă Azerbaidjanul a îmbogățit tezaurul culturii mondiale, dând lumii mulți savanți, poeți și arhitecți iluștri. În perioade diferite ale evului mediu, pe teritoriul Azerbaidjanului s-au evidențiat formațiunile stataleQaraqoyunlu,Agqoyunluși statulSafevizilor.Rutele comerciale dintreEuropașiAsiaau făcut ca Azerbaidjanul, care se afla la întretăierea lor, să intre în sfera de interese ale altor state. Cu toate acestea, în sec. XVIII pe teritoriul Azerbaidjanului au apărut state independente –hanate.Însă diferendele dintreRusia,TurciașiIran,care s-au accentuat în secolele XVIII-XIX, au transformat Azerbaidjanul într-o arenă a războaielor. În baza tratatului de la Turkmanciai (1828) Rusia și Iranul au împărțit între eleAzerbaidjanul istoric:partea de nord a revenit Rusiei, iar cea de sudIranului.Acum, înIrantrăiesc în jur de 25-30 milioane de azeri.

DupăPrimul Război Mondial,în anul1918,a fost fondatăRepublica Democratică Azerbaidjan,devenind astfel prima republică dintre țările musulmane. A putut exista până în 1920,când a fost ocupată de armata sovietică.Azerbaidjanul și-a recâștigat independența în 1991.

Conflictul cu Armenia[modificare|modificare sursă]

Istoria Azerbaidjanului
Stema Azerbaidjanului
Acest articol este parte a uneiserii
Istoria timpurie
Istoria antică
Manna
Albania Caucaziană
Imperiul Persan
și cuceririle lui Alexandru Macedon
Atropatena
Rivalitatea romano-parțian
și cucerirea Sasanidă
Istoria medievală
Perioada islamică
Imperiul Marilor Selgiukizi
Statul Atabeyilor din Azerbaidjan
Cucerirea mongolă și statul Elhanizilor
Statul Qaraqoyunlu
Statul Agqoyunlu
Statul Șirvanșahilor
Istoria clasică
Safevizi
Hanatele independente
Dinastia Qadjar
Dominația rusă
Independența timpurie
Republica Democratică Azerbaidjan
Masacrul din Martie
Azerbaidjanul sovietic
Republica Sovietică Socialistă Azerbaidjană
Ianuarie negru
Azerbaidjanul modern
Republica Azerbaidjan

Portal Azerbaidjan
vdm

În prezent, Azerbaidjanul are un conflict militar cuArmenia,care a ocupat 20% din teritoriul AzerbaidjanuluiKarabahulși în urma căruia aproape 800.000 persoane au fost obligate să se refugieze, trăind până în prezent fără locuință.

Geografie[modificare|modificare sursă]

Harta topografică a Azerbaidjanului

Azerbaidjanul este caracterizat de o varietate peisagistică impresionantă. Peste 40% din teritoriul său este ocupat de șesuri și câmpii, jumătatea cărora aflându-se la cote de 400-1500 metri deasupra nivelului mării. Teritoriile așezate la cote de peste 1500 de metri constituie puțin mai mult de 10 procente din totalul teritoriului țării. Cel mai renumit platou esteKura.Pantele munților sunt acoperite de fagi, stejari și brazi. Clima subtropicală uscată, predominantă în partea estică, respectiv centrală a Azerbaidjanului, este caracterizată de o iarnă blândă și îndelungată - patru până la cinci luni - și foarte caldă vara.

Acest mediu a fost extrem de favorabil dezvoltării economice a Azerbaidjanului din moment ce agricultura primitivă i-a făcut loc folosirii mai adecvate a solului.

Azerbaidjanul are munți foarte înalți (până la 4466 m), păduri și mare. Azerbaidjanul atrage din ce în mai mulți turiști în fiecare an.

Clima[modificare|modificare sursă]

În Azerbaidjan se regăsesc aproape toate tipurile de climă. Când într-o parte a țării este prea cald, în altă parte poate să fie foarte frig. Clima este favorabilă pentru agricultură. Aici se cultivă diferite soiuri de pomi fructiferi.

Amplasarea Azerbaidjanului în zona climaterică care cuprinde 9 din cele 11 zone climaterice ale globului pământesc, de la subtropice până la pajiștile alpine, existența pământurilor roditoare, a multor zăcăminte naturale, o lume bogată și variată de plante și animale – toate acestea au favorizat dezvoltarea economiei și vieții culturale.

Economie[modificare|modificare sursă]

În perioada comunistă i-a fost acordată o atenție deosebită industriei de petrol și de gaze naturale, precum și industriei de mașini și echipamente, industriei textile și celei alimentare.

În secolul al XX-lea, zăcămintele Azerbaidjanului furnizau cea mai mare parte a petrolului, necesarăImperiului Rus,respectiv fosteiURSS.În prezent (anul2009) Azerbaidjanul este un furnizor important de petrol al țărilor occidentale, de care este legat prinoleoductul BTC(Baku-Tbilisi-Ceyhan)[8].Acesta ocoleșteRusiași îi permite să livreze țițeiTurcieiși de acolo restului Occidentului[8].

Energia electrică este produsă preponderent de termocentrale. În timp ce capitala Baku este centrul principal industrial al republicii, Sumgait este cel mai mare furnizor de produse siderurgice. Industria azeră produce îngrășăminte chimice, carburanți, herbicide, uleiuri industriale, cauciucuri sintetice și plastice. Industria ușoară produce mărfuri din bumbac și lână, încălțăminte și alte articole de larg consum.

Deși suprafața cultivabilă a Azerbaidjanului nu depășește o cincime din teritoriul său, produsele asigurate sunt semnificative. Azerbaidjanul este un lider în producția bumbacului, tutunului, strugurilor și a ceaiurilor la nivel regional. Dat fiind că fluviile navigabile sunt puține, Azerbaidjanul a dezvoltat cu precădere transportul feroviar și cel automobilistic.

Harta Azerbaidjanului

Atât câmpiile, cât și dealurile molcome, în general sunt bine udate și adecvate culturilor, cele mai importante în antichitate fiind cerealele și viile. Luncile mănoase sunt ideale pentru pășunat. Alte resurse importante sunt codrii montani, pare-se cândva foarte bogați în pomi, ceea ce o mărturisește construirea caselor din lemn. Piatra, de asemenea, a fost folosită tăiată în blocuri pătrate. Agricultura, resursele naturale și un comerț care cu timpul a devenit extrem de activ, au influențat decisiv civilizația azeră.

Azerbaidjanul are resurse naturale bogate de petrol, gaze naturale, aur, aluminiu etc. Printre produsele marine preferate de toți putem enumeracaviarulși diferite soiuri de pești, preparate după rețete tradiționale.

Moneda[modificare|modificare sursă]

Manatul azereste unitatea monetară oficială a Azerbaidjanului, (1 manat azer = 100 qəpik).

Cuvântul azermanateste împrumutat dinlimba rusă:монета,pronunțat: [man'eta], care semnifică „monedă metalică”,„mărunțiș”.[9]La rândul său, cuvântul rusescмонетаa fost împrumutat dinlimba latină:moneta„monedă”[10],eventual prin intermediarul dinitalianămoneta.

„Manat” era, înepoca sovietică,denumirearublei sovieticeîn limbileazerășiturkmenă.

Grafica actualelor monede metalice și bancnote care circulă în Azerbaidjan a fost creată de cătreaustriaculRobert Kalina,unul dintre desenatoriieuro.

Limba[modificare|modificare sursă]

Limba vorbită estelimba azeră,foarte apropiată de limba turcă din Anatolia, iar alfabetul este latin, cu unele litere adaptate vocabularului specific.

Sport[modificare|modificare sursă]

Cele mai populare sporturi din Azerbaidjan suntfotbalulșișahul.[11]

Azerbaidjanul de Sud[modificare|modificare sursă]

Azerbaidjanul de Sud(în azerăCənubi AzərbaycansauGüney Azərbaycan) sau Azerbaidjanul iranian (în azerăİran Azərbaycanı) este zona care face parte din Azerbaidjanul istoric.

Mulți dintre azeri trăiesc în afara hotarelor Azerbaidjanului de astăzi. Printre aceștia se pot menționaAzerii din Armenia,Azerii din DerbentșiAzerii din Georgia.

Azerbaidjanul istoric[modificare|modificare sursă]

Fiind teritoriul formării etniei azere, Azerbaidjanul istoric este situat întreMunții Caucazîn nord, regiuneaHamadan(Iranul central) în sud, din lacurile "Göyçə" (Sevan) șiUrmiaîn vest până laMarea Caspicăîn est.

În acest spațiu intră ținuturile istoriceAran,Șirvanetc. Conform tratatelor de paceGulustan( "Gülüstan") din 1813 șiTurkmenciai( "Türkmənçay") din 1828, încheiate întreImperiul RusșiIran,ca urmare războaielor ruso-iraniene (din1806-1813și din1826-1828), teritoriul Azerbaidjanului istoric a fost împărțit în 2 părți. Începând cu data respectivă au apărut noțiunile geografice precum "Azerbaidjanul de Nord"(Azerbaidjanulactual) și "Azerbaidjanul de Sud".Poporul azer s-a format ca rezultatul fuziunii popoarelor așezate pe acest spațiul extins încă din vremurile cele mai vechi (manneni,medieni,sciți,albani) cu etniile turcice care s-au deplasat aici periodic (huni,hazari,sabiri,kipceaci,оghuzi). Nucleul etniei azere este format de un poporturcic-oghuzi.

Patrimoniul mondial UNESCO[modificare|modificare sursă]

Pe lista patrimoniului mondialUNESCOsunt incluse următoarele obiective din Azerbaidjan (în stânga: anul preluării bunului / locului pe ListaUNESCO):

Referințe[modificare|modificare sursă]

  1. ^abcd„Azerbaijan”.International Monetary Fund.Accesat în.
  2. ^„Human Development Index, 2012 Update”.United Nations..Accesat în.
  3. ^„Gini Index”.World Bank.Accesat în.
  4. ^World Bank Open Data
  5. ^„azerbaidjan”.Accesat în.
  6. ^Horia C. Matei; Silviu Neguț; Ion Nicolae ().Enciclopedia Statelor Lumii.București: MERONIA. pp. 48–50.ISBN978-973-7839-38-1.
  7. ^Azerbaidjan poate fi considerată a fi înAsiași/sauEuropa.Organizația Națiunilor UniteclasificăAzerbaidjan ca fiind în Asia de vest;CIAWorld FactbookCIA.govArhivatîn,laWayback Machine.,NationalGeographicșiEncyclopædia Britannicaplasează și Georgia în Asia. În schimb, alte surse plasează Azerbaidjan în Europa:BBCNEWS.bbc.co.uk,Merriam-Webster's Collegiate DictionarysauWorldatlas.
  8. ^abAzerbaidjanul ar putea livra gaz companiei Gazprom[nefuncțională],Accesat la2 aprilie2009
  9. ^Academia Republicii Populare Romîne. Institutul de Lingvistică,Dicționar rus - român,Redactor responsabil Gh. Bolocan, Editura Științifică, București, 1964.
  10. ^G. Guțu,Dicționar latin-român,Editura Științifică și Enciclopeică, București, 1983.
  11. ^„Культура, традиции и искусство”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deAzerbaidjan

Vezi și[modificare|modificare sursă]