Sari la conținut

Bătălie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la WaterloodeWilliam Sadler.

Obătălieeste manifestarealupteidintr-unrăzboila care participă două sau mai multe părți, fiecare încercând să o învingă pe cealaltă. Bătăliile au de obicei loc în timpul războaielor sau campaniilor militare și pot fi bine definite din punct de vedere spațial, temporal și de acțiune. Războaiele șicampaniile militaresunt ghidate destrategia militară,în timp ce bătăliile sunt stadii în care se folosesctacticile militare.Strategul germanCarl von Clausewitza afirmat că "folosirea bătăliilor pentru a câștiga războiul până la sfârșit" este esența strategiei.

Caracteristicile unei bătălii

[modificare|modificare sursă]

Istoricul militarbritanicSir John Keegana sugerat o definiție aproape ideală a bătăliei ca fiind "ceva care se petrece între douăarmateși care duce la dezintegrarea morală și mai apoi fizică a uneia sau alteia dintre ele ". Cu toate acestea, originile și efectele bătăliilor pot fi rareori rezumate așa de limpede.

"Scopul" unei bătălii este de a ajunge la un rezultat favorabil, (rezultatul ideal este victoria), dar strategia și circumstanțele cer deseori un compromis. Unul dintre beligeranți este considerat victorios când inamicul său se recunoaște învins, forțele sale fiind împrăștiate, obligate să se retragă, sau când acestea au devenit incapabile de a continua lupta. O luptă se poate sfârși și prin ceea ce se numeșteVictoria lui Pirus,care până în cele din urmă îi favorizează pe învinși.

Până însecolul al XX-lea,majoritatea bătăliilor aveau o durată scurtă, cele mai multe durând o zi sau chiar mai puțin. (Bătălia de la Gettysburga fost un caz deosebit, deoarece a durat trei zile.) Cauza principală pentru durata scurtă a bătăliilor era în principal dificultatea de a asigura o aprovizionare corespunzătoare a armatelor pe câmpul de luptă. În mod obișnuit, motivele pentru prelungirea unei lupte eraasediul.Îmbunătățirile aduse întransportși aparițiarăzboiului de tranșee,cu asemănările lui cu războiul de asediu, a făcut să crească durata luptelor la săptămâni sau luni, ajungându-se la cele mai lungi bătălii în timpulprimului război mondial.Dar, în bătăliile lungi, rotirea unităților din spatele frontului pe linia întâi făcea ca perioada în care fiecarea soldat o petrecea în luptă să aibă tendința să rămână scurtă.

Bătăliile pot fi de amploare mică, implicând doar o mână de indivizi, la nivelul a câtorva detașamente, până la încleștările în care sunt antrenate armate întregi, când se luptă sute și mii de soldați într-o singură fază a bătăliei. Aria pe care se desfășoară bătălia depinde de raza de acțiune a armelor folosite. Până la aparițiaartilerieiși aavioanelor,bătăliile se duceau cu cei doi combatanți față în față. Adâncimea de desfășurare a bătăliilor a crescut în timp, existând în zonele din spatele frontului unități de aprovizionare, artilerie, medicale, etc, care în zilele noastre depășesc numărul luptătorilor din linia întâi.

Bătăliile sunt ca întreg sunt formate dintr-o multitudine de lupte individuale, fiecare soldat fiind de obicei martor și actor doar într-o mică parte a evenimentelor. Pentru uninfanterists-ar putea să existe diferențe între lupta care este parte a unui raid minor sau a unei ofensive majore, fără ca acesta să poată anticipa cursul pe care îl va lua bătălia. Infanteriștii britanici, care aveau să înceapă lupta înprima zi pe Somme1 iulie1916,ar fi fost incapabili să anticpeze că aveau să lupte în aceeași bătălie timp de cinci luni. Pe de altă parte, unii dintre infanteriștii aliați care participaseră la înfrângerea francezilor înbătălia de la Waterloose așteptau să intre în luptă și în ziua următoare.

Tipuri de bătălii

[modificare|modificare sursă]
Bătălia de la Gettysburg,3 iulie1863,de Currier și Ives

Batăliile pot fi date pe pământ, pe mare și în aer.Bătăliile navaleau apărut încă dinsecolul al V-lea î.Hr.Bătăliile aerienesunt puține la număr, cele mai importante fiindBătălia Anglieidin1940,dar de laal doilea război mondial,puține bătălii terestre sau navale s-au dat fără un sprijin aerian corespunzător. În timpulbătăliei de la Midway,cinci portavioane au fost scufundate fără ca flotele opozanților să fi venit în contact direct

Există numeroase tipuri de bătălii:

  • "Bătăliile de întâlnire" - sunt angajamente în care combatanții se cionesc în teren fără ca una sau chiar amândouă părțile să se fi pregătit pentru atac sau apărare.
  • Bătăliile de uzură - scopul "bătăliilor de uzură" este de a cauza pierderi mai mari inamicului decât îți poate el produce. Multe lupte dinprimul război mondialau fost în mod intenționar, (Bătălia de la Verdun), sau neintenționat,(Bătălia de pe Somme), bătălii de uzură.
  • "Bătăliile de străpungere" - au ca scop spargerea apărării inamicului, expunându-i astfel acestuia flacurile vulnerabile la învăluire.
  • "Bătăliile de încercuire" –KesselschlachtdinBlitzkriegulgerman– înconjoară inamicul înghesuindu-l într-opungi.
  • "Bătăliile de învăluire" implică un atac pe unul sau pe amândouă flancurile – exemplul clasic fiind dubla învăluire dinBătălia de la Cannae.* "Bătăliile de anihilare" sunt acelea în care învinșii sunt practic distruși total pe câmpul de luptă, așa cum a fost cazul flotei franceze înBătălia de pe Nil.
  • "Bătăliile decisive" - sunt lupte de o importanță deosebită, deoarece pun capăt ostilităților, precumBătălia de la Hastings,sau reprezintă un punct de cotitură în desfășurarea războiului, precumBătălia de la Varșoviași ceade la Stalingrad.O bătălie decisivă poate să aibă impact militar, dar și politic, prin schimbarea echilibrului de putere sau prin redesenarea frontierelor între beligeranți. Conceptul "bătălie decisivă" a devenit cunoscut odată cu publicarea în1815a lucrării luiEdward CreasyCele cinsprezece bătălii decisive ale lumii.Istoricii militariJ.F.C. Fuller(Bătăliile decisive ale lumii occidentale) șiB.H. Liddell Hart(Războaiele decisive ale istoriei), printre mulți alții, au scris cărți în stilul lui lucrării lui Creasy.

Numele bătăliilor

[modificare|modificare sursă]
Bătălia de la Gibraltardin1607deHendrick Cornelisz Vroom.

Bătăliile sunt în mod obișnuit denumite după câteva caracteristici geografice ale câmpului de luptă, așa cum ar fi numele unui oraș, pădure sau râu. Mai rar bătăliile sunt numite după data la care au avut loc, precumGloriosul 1 iunie,(cunoscută și sunb numele deA treia bătălie de la Ushant). Înevul mediuse considera că este important să stabilești un nume potrivit pentru o bătălie, care să poată fi ușor folosit decronicari.De exemplu, după ceHenry al V-lea al Anglieii-a învins pe francezi pe25 octombrie1415,el s-a întâlnit cu un important mesager francez, cu care a căzut de acord să numească lupta după numelecasteluluidin apropiere, până în ziua de azi lupta fiind cunoscută caBătălia de la Azincourt.În alte cazuri, fiecare parte a adoptat un alt nume pentru aceeași bătălie.Bătălia de la Gallipolieste cunoscută în Turcia caBătălia de la Çanakkale.Unele denumiri au devenit sinonime cu bătăliile care au avut loc aici, așa cum suntPasschendaele,Pearl HarborsauAlamo.Operațiunile militare,dintre care multe au ca rezultat bătălii, primesc câte unnume de cod,care nu are în mod obligatoriu vreo semnificație sau nu dau un indiciu care să facă legătura cu locația în care urmează să se desfășoare luptele.Operațiunea Market GardensauOperațiunea Rolling Thundersunt exemple de bătălii cunoscute după numele militar de cod.

Când un câmp de luptă este locul în care s-au desfășurat mai multe bătălii din același război, se face distincția între acestea folosindnumeralele ordinale,așa ca în cazulprimașia doua bătălie de la Bull Run.Un caz extrem este cel al celordouăsprezece bătălii de la IsonzodintreItaliașiAustro-UngariadinPrimul Război Mondial,(lupte numite în ordineprimapână laa douăsprezecea bătălie de la Isonzo).

Unele bătălii sunt numite pentru ușurarea munciiistoricilor militari,astfel încât perioadele de luptă să fie clar definite pentru fiecare luptă. După încheierea primului război mondial, s-a formatComitetul britanic pentru denumirile bătăliilorpentru a decide numele tuturor luptelor și al acțiunilor adiționale. Pentru soldații care au luat parte efectiv la încleștările de laBeaumont Hameldin13 noiembrie1916,a fost probabil o surpriză să afle că s-au luptat în ceea ce sus-numitul colectiv a denumit "Bătălia de la Ancre".

Multe lupte sunt prea mici pentru a primi un nume. Termeni precum "acțiune", "ambuscadă", "schimb de focuri", "raid" sau "patrulare ofensivă" sunt folosiți pentru a descrie ciocnirile de mică anvergură. Aceste lupte au de cele mai multe ori loc în cadrul general al unei bătălii importante. De multe ori soldații nu sunt capabili să măsoare imediat importanța unei lupte. În ziua ce a urmatbătăliei de la Waterloo,unii ofițeri britanici nu știau cum să denumească evenimentuul la care fuseseră părtași: "batălie" sau "acțiune".

Legături externe

[modificare|modificare sursă]