Sari la conținut

Biserica Boiana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Boiana
Patrimoniul Mondial UNESCO
Exteriorul bisericii Boiana
Exteriorul bisericii Boiana
ȚaraBulgariaModificați la Wikidata
Unitate administrativăBoiana[*][[Boiana(neighborhood in Sofia (Bulgaria))|​]],Vitoșa[*][[Vitoșa(District in Sofia, Bulgaria)|​]]Modificați la Wikidata
TipCultural
Criterii(ii), unic unei tradiții culturaleModificați la Wikidata
Referință42Modificați la Wikidata
Regiunea**Europa și America de Nord
Anul1979(Sesiuneaa 3-a)
Biserica Boiana se află în Bulgaria
Biserica Boiana
Biserica Boiana
Biserica Boiana (Bulgaria)
Poziția geografică
Coordonate42°38′41″N 23°15′58″E({{PAGENAME}})/ 42.644672222222°N 23.266172222222°EModificați la Wikidata
*Lista Patrimonului Mondial
**Regiunile după clasificarea UNESCO
Frescă cu Sf. Nicolae
Frescă de reprezintă pe Desislava, ctitor al bisericii
Vedere de ansamblu a bisericii Boiana

Biserica Boiana(înbulgarăБоянска църква,Boianska țărkva) este o bisericăortodoxă bulgarămedievală aflată la margineaSofiei,capitalaBulgariei,în cartierulBoiana.Aripa de est a bisericii cu două caturi a fost inițial construită la sfârșitul secolului al X-lea sau începutul secolului al XI-lea, apoi aripa centrală a fost adăugată în secolul al XIII-lea în timpul celui deal Doilea Imperiu Bulgar,întreaga clădire fiind terminată cu încă o extindere spre vest la jumătatea secolului al XIX-lea. Biserica este celebră în toată lumea în principal datorităfrescelorei datând din 1259. Ele formează un al doilea strat peste picturile din secolele anterioare și reprezintă unul dintre cele mai complete și mai bine conservate ale artei medievaleest-europene.89 de scene cu 240 de portrete apar pe pereții bisericii. Numele pictorului a fost descoperit recent într-o inscripție scoasă la iveală în timpul lucrărilor de restaurare: „zograf Vassilii din satul Subonoșa, Sersko și ucenicul lui, Dimităr”.

DirectorulMuzeului Național de Istorie,Bojidăr Dimitrova declarat: „Renovarea a adus la iveală o rară inscripție sub un strat de tencuială de pe unul din pereți... Acum știm cu siguranță numele pictorului. Maestrul de la Boiana din secolul al XIII-lea a fost singurul pictor, între regi și nobili, al cărui nume era pomenit în mod regulat la slujbele bisericii.”[1]Restauratorul Grigori Grigorov a dat și motivul: „Religia ortodoxă interzice pictorului să se manifeste singur, întrucât în ochii preoților, mâna lui este călăuzită de Dumnezeu. Dar acest pictor și-a inscripționat numele, știind că credincioșii nu-l vor putea vedea.”[2]

18 scene dinnartexprezintă viațasfântului Nicolae.Pictorul a extras unele aspecte din stilul de viață contemporan. ÎnMinunea de pe Mare,nava și costumația marinarilor amintește de flotavenețiană.Portretele ctitorilor bisericii —sebastocratorul Caloianși al soției sale Desislava, precum și cele ale țarului bulgarConstantin TihșiTsaritsaIrina, sunt considerate a fi printre cele mai impresionante și pline de viață fresce din biserică, aflându-se pe zidul său de nord.

Pe lângă primul stat de fresce din secolele al XI-lea–al XII-lea, dintre care s-au păstrat doar câteva fragmente, și pe lângă celebrul strat al doilea de picturi din 1259, biserica mai are și câteva fresce ulterioare, din secolele al XIV-lea până în secolele al XVI-lea–al XVII-lea, precum și din 1882.

Monumentul a fost adăugat la lista patrimoniului mondialUNESCOîn 1979. Frescele au fost restaurate și curățate în 1912-1915 de un specialist austriac și unul bulgar, precum și în anii 1934 și 1944. Biserica a fost închisă publicului în 1977 pentru a fi conservată și restaurată și a fost redeschisă în 2000.

Pisania ctitorilor, scrisă în bulgara medievală în 1259 conține textul:[1]Arhivatîn,laWayback Machine.

+взъдвиже сѧ ѿ земѧ и създа сѧ прѣчисты хра
мъ ст҃аго иерарха х҃ва николы ст҃аго и великѡ
славнагѡ мѫченика хв҃а пантелеимѡна тече
ниемъ и трѹдомъ и любовиаѧ многоаѫ калѡ
ѣнѣ севастократора братѹчѧди цр҃ва внѹкъ ст҃а
стефана кралѣ србьскаго написа же сѧ при цр҃
вство блгарское при благовѣрнем и бг҃очь
стивѣмъ и хр҃столюбивѣмъ цр҃и костан
динѣ асѣна едикто з҃ в лѣто

.ѕ҃.ѱ.ѯ҃з҃”
„Acest neprihănit lăcaș închinatSfântului Ierarh NicolaeșiSfântului Mucenic Pantelimona fost ridicat și înălțat cu cheltuiala, strădania și dragostea luiCaloian,sebastokrator, vărul țarului, nepotul luiSfântului Ștefan,regele Serbiei. Scris în Imperiul Bulgar sub evlaviosul și credinciosul țarConstantin Asan.Indicțiune7 din anul 6767 [1259].”

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^„news.yahoo, UNESCO-listed Boyana church reveals identity of its medieval master”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  2. ^„afp.google, UNESCO-listed Boyana church reveals identity of its medieval master”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.

Legături externe[modificare|modificare sursă]