Sari la conținut

Box

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Box

Ricardo Dominguez(stânga) aplicându-i un uppercut luiRafael Ortiz
Cel mai înaltforFederația Internațională de Box(IFB)
Jucat prima oară688 Î.Hr.
Caracteristici
ContactDa
MixtDa, competiții separate
CategorisireSport de contact,Sport individual
EchipamentMănuși de box, proteze dentare pentru box
Loc de întâlnireRingul de box
Meci de box

Boxul(saupugilismul) este unsportmarțial străvechi (probabil cel mai vechi sport marțial, cu origini preistorice), în care doi concurenți, cu greutăți similare,luptăcu ajutorul pumnilor, într-o serie de reprize, numiterunde.Victoria este obținută in urma punctelor date pentru lovituri de catre juriu, sau atunci când adversarul este doborât la pâmânt și nu reușește să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10, (englezăKnockoutsau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (englezăTechnical Knockoutsau TKO).

Boxul amator este atât un sportolimpic,cât și un sport alJocurilor Commonwealthuluiși este un element comun în majoritatea jocurilor internaționale - are, de asemenea, propriul său Campionat Mondial.

În timp ce oamenii s-au luptat în luptă mână-la-mâna de la începutul istoriei umane, cele mai timpurii dovezi ale concursurilorsportivede luptă cu pumnul datează dinOrientul Anticîn mileniul al III-lea și al II-lea î.Hr.[1]Cele mai vechi dovezi ale regulilor boxului datează dinGrecia Antică,unde boxul a fost stabilit ca unjoc olimpicîn 688 î.Hr.[1]

Boxul a evoluat de la primele lupte ale secolului al XVI-lea, al XVII-lea și al XVIII-lea, în mare parte înMarea Britanie,la precursorul boxului modern, de la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu introducereaRegulamentului Marchizului de Queensberry(Marquess of Queensberry Rules,dar scris. de fapt, de galezulJohn Graham Chambers) din1867.

Clasificări[modificare|modificare sursă]

Clasificare după vârstă[modificare|modificare sursă]

  • Boxeri între 18 și 34 de ani, în categoria „Elite” (Seniori)
  • Boxeri de 17–18 ani, în categoria „Tineret”
  • Boxeri de 15–16 ani, în categoria „Juniori”
  • Vârsta unui boxer se stabilește pe baza anului său de naștere.

Toate competițiile destinate școlarilor și altor grupe de vârste mai mici se stabilesc numai la nivel național și continental. Vârsta acestor grupe nu va fi mai mare de 14 ani. Nivelele de vârstă pentru acești boxeri care participă la asemenea competiții nu vor fi mai mari de 2 ani.

Clasificarea în funcție de greutate[modificare|modificare sursă]

Pentru mai multe informații, vezi articolul despreCategoriile în funcție de greutate la box.
  • Pentru bărbați la categoriile „Elită” și „Tineret” – 10 categorii de greutate după cum urmează: 49 kg, 52 kg, 56 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg, 91+kg.kmlkl
  • Pentru femei la categoriile „Elită” și „Tineret” – 13 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg și 86 kg.
  • Pentru femei la categoriile „Elită” și „Tineret”. 11 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 81+kg (în vigoare numai de la 1 ianuarie 2009).
  • Pentru juniori și junioare: 13 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg și 80+.

Tipul de lovituri nepermise[modificare|modificare sursă]

  • Lovirea subcentură,ținerea, împiedicarea, lovire cupiciorulsaugenunchiul
  • Lovituri cucapul,umărul,antebrațul,cotul,strangularea adversarului și apăsarea cu brațul sau cotul afețeiadversarului, apăsarea capului adversarului înapoi peste corzi.
  • Lovirea cu mănușa deschisă, cu partea interioară a mănușii, cu încheietura sau latul mâinii.
  • Loviturile pespateleadversarului și în special orice lovitură pe ceafă sau pe spatele capului sau în zona rinichilor.

În cazul în care adversarul este doborât (la podea), arbitrul va începe imediat să numere secundele.

Când boxerul este la podea, arbitrul va număra de la unu la opt, dacă boxerul este gata și va număra de la unu la zece dacă boxerul se află în continuare la podea, cu pauze de o secundă între numere și va indica fiecare secundă cu mâna astfel încât boxerul care a fost trimis la podea să cunoască numărătoarea. Înainte de a se număra „unu”, trebuie să treacă o secundă între momentul în care boxerul a fost trimis la podea și momentul anunțării „unu”. Dacă adversarul nu se duce în colțul neutru la comanda arbitrului, arbitrul va opri numărătoarea până ce adversarul se va duce. Numărătoarea va continua apoi din momentul în care a fost întreruptă.

Boxerul care nu respectă instrucțiunilearbitruluisau acționează împotriva regulamentului de box, boxează într-o manieră nesportivă sau comite faulturi, poate fi la discreția arbitrului, atenționat, avertizat sau descalificat. Dacă unarbitruintenționează să avertizeze un boxer, va opri meciul și va explica încălcarea. Arbitrul va arăta apoi spre boxer și spre fiecare din cei cinci judecători. Un arbitru care a acordat un avertisment pentru un anumit fault, de exemplu pentru ținere, nu mai poate da o atenționare pentru același tip de greșeală. O a treia atenționare pentru același tip de fault va duce în mod obligatoriu la acordarea unui avertisment. Numai trei avertismente pot fi date aceluiași boxer într-un meci. Cel de-al treilea avertisment aduce automat descalificarea.

Punctele valabile[modificare|modificare sursă]

În fiecare repriză, un judecător va acorda puncte fiecărui boxer, în funcție de numărul de lovituri obținute de fiecare. Pentru ca o lovitură să aibă valoare de punctaj, ea trebuie să ajungă, fără a fi blocată sau apărată, direct cu partea articulațiilor degetelor din mănușa închisă, de la oricare mână, pe oricare parte frontală sau laterală a capului sau trupului deasupra centurii. Valoarea loviturilor punctate într-un meci va fi stabilită la sfârșitul acelui meci și va fi trecută în contul boxerului care a avut un rezultat mai bun în funcție de gradul de superioritate. Acordarea punctelor se va face pe baza următorului principiu: un punct pentru fiecare lovitură corectă. Punctele sunt înregistrate când cel puțin 3 (trei) din cei 5 (cinci) judecători înregistrează simultan o lovitură care după părerea lor a ajuns corect pe „suprafața țintă”. Nu se vor acorda puncte în plus pentru doborârea adversarului.

Organizații de box[modificare|modificare sursă]

Cele mai importante organizații, recunoscute deIBHOFsuntWBA,WBCIBFșiWBO.Printre alte organizații care organizează meciuri pentru titlul mondial se numără IBC, IBA, WBF, WBU, UBF, IBO.[2]

ÎnRomânia,Federația Română de Boxeste organismul care coordonează activitățile de box.

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Referințe[modificare|modificare sursă]

  1. ^abMichael Poliakoff.„Encyclopædia Britannica entry for Bo xing”.Britannica.Accesat în.
  2. ^Mihai Șomănescu (),„Mic tratat de istorie a boxului: cine e "campionul de necontestat al lumii" și de ce”,Stiri.tvr.ro,arhivat dinoriginalla,accesat în

Bibliografie[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Wikţionar
Wikţionar
Caută „Box”înWikționar,dicționarul liber.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate debox