Sari la conținut

Anglia romană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de laBritania)
Acest articol se referă laAnglia romană,numită șiBritannia.Pentru alte sensuri, vedețiBritannia (dezambiguizare).
CucerireaBritannieide către romani și organizarea militară a provinciei

Anglia Romană,numită șiBritannia,este partea de sud ainsulei Marii Britaniicare era inclusă înImperiul Romanîntre43și410.

Istorie

Așezarea provinciei în cadrul Imperiului Roman, în jurul anului 120

Între secoleleVII î.Hr.-V î.Hr.,triburile celticede pecontinentul europeanau început să migreze pe insulele britanice. Avansați din punct de vedere tehnologic, în comparație cu locuitorii inițiali, aceștia au început să domine viața politică și culturală dinBritannia.În ciuda faptului că celții erau, probabil, cei mai puternici și mai numeroși dintre locuitoriiEuropeiîn jurul anului300 î.Hr.,aceștia nu au fost niciodată capabili să clădească un imperiu și să prevină izbucnirea războaielor dintre triburi. Lipsa totală de unitate politică, în ciuda dârzeniei demonstrate în luptă, a condus la invazia și cucerirea insulelor britanice de cătreromani.

Primele invazii romane succesive, dinGalia,au avut loc în anul53 î.Hr.,sub comanda luiIulius Cezar.Aceste invazii, însă, nu au condus la o ocupare permanentă a teritoriului de catre romani, ci doar la deschiderea de rute comerciale întreRomași Britania. Revoltele din Galia au oprit orice gând de cucerire pe care îl avea Cezar.

A mai durat cel puțin un secol până când romanii s-au întors. În43 d.Hr.,o expediție împotrivaBritannieia fost pregatită de către împăratulClaudius,condusă deAulus Plautiusși compusă din 40.000 de soldați[1].În decursul unei singure generații, majoritatea suduluiBritannieișiȚării Galilora ajuns sub stăpânire romană. Dar stăpânirea nu a fost nici rapidă, nici ușoară. RegeleCatuvellaunilor,Caratacus,a rezistat ocupației timp de 8 ani, iar revoltele diferitelor triburi ocupate erau o amenințare constantă. În anul60,reginaicenilor,Boudicea,a condus o revoltă, care la început a fost devastatoare. Armatele ei au ars trei colonii romane, printre care șiLondinium,înainte ca aceasta să fie în final oprită de cătreSeutonius Paulinus.

Drept rezultat al acestei victorii, majoritatea locuitorilor dinBritannia de Sudau început să accepte realitatea ocupării romane. Politica de romanizare agresivă dusă deGnaeus Julius Agricola,între78-84., a condus la mărirea gradului de acceptare. Acesta nu a cucerit doar marea majoritate aTării Galilor,ci a avansat în nord până înCaledonia(Scoția), mai departe decât orice alt roman.

Succesul roman, însă, a fost de scurtă durată. Înfrângeri severe suferite peDunărei-au forțat pe romani să retragă o parte a armatei dinBritanniaîn87sau88,ceea ce a însemnat că multe forturi situate dupăCheviotsau trebuit sa fie abandonate. Până la sfarșitul secolului s-a renunțat la aceste fortificații, cel mai nordic fort roman fiind situat pe istmulTyne-Solway.Această situație a fost recunoscută deîmpăratul Hadrian,care a ordonat construirea faimosului său zid pe aceea linie.

Construcțiazidului lui Hadriana durat mulți ani. Munca a început probabil în anul122sau123,iar trupele romane încă mai lucrau la zid în138cândHadriana murit. În câteva luni, succesorul acestuia,Antoninus Pius,a adoptat o nouă politică, de recucerire a teritoriilor nordice. La zidul lui Hadrian, in fortul Banna, au staționat și luptat dacii din cohorta Prima Aelia Dacorum.[necesită citare]

CândRomaa trebuit sa retragă una dintre legiunile sale dinBritannia,porțiunea de cca. 59 de km dintreFirth of ForthșiFirth of ClydeaZidului Antoniana servit drept graniță de nord a provinciei, mai departe de aceasta aflandu-seCaledonia.Caledonieniinu au putut fi, însă, ușor izolați, și profitând de împrăștierea și dorul de casă al soldaților romani, o parte dintre aceștia aflându-se sub comanda îmbătrânitului comandantSeptimius Severus,au pornit un război de gherilă împotriva romanilor. Romanii s-au retras în sud până laZidul lui Hadrian,la adăpostul unor poziții mult mai ușor de apărat, însă, până la sfârșitul secolului IV, ultimele dintre avanposturile romane dinCaledoniaau fost părăsite.

În ciuda păcii și prosperității relative din sud,Britanniaera o provincie de graniță și a avut probleme cu diferite popoare nordice, capicțiișicaledonienii,pe tot parcursul stăpânirii romane. 3 legiuni complete,Legio II Augusta,Legio VI VictrixșiLegio XX Valeria Victrix,și multe trupe auxiliare, erau staționate în mod permanent în provincie. Masivele migrații germanice dinsecolul al V-lea,inclusivinvaziile saxonedin Britannia, au forțat completa retragere a trupelor romane dinBritannia,lăsând în urmă cetățeni romani fără apărare.

Zidul lui Hadrianvazut dinVercovicium