Sari la conținut

Cao Wei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cao Wei
Ngụy
Text ce se va afișa în locul statului
Teritoriul Cao Wei (cu verde) in 263
Teritoriul Cao Wei (cu verde) in 263
Teritoriul Cao Wei (cu verde) in 263
CapitalăLuoyang
LimbăChineza Veche
ReligieTaoism,Confucianism,Religie populara chinezeasca
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Imparat
- 220- 226Cao Pi
- 226- 239Cao Rui
- 239- 254Cao Fang
- 254- 260Cao Mao
- 260- 263Cao Huang
Istorie
Epoca istoricăPerioada celor Trei Regate
AbdicareaImparatului Xian din Han
AbdicareaImparatului Xian din Han220 d.Hr.
Wu de Est isi declara independenta222 d.Hr.
Cao Wei cucereste Shu Han263 d.Hr.
Abdicarea luiCao Huang265 d.Hr.
Evenimentul care a urmat după încetarea existenței statului
Economie
Monedămonede chinezești antice[*]
În prezent parte din
China
Coreea de Nord
Vietnam(220-222; 263-265)
Istoria Chinei
Istoria Chinei
Istoria Chinei
ANTICHITATE
Dinastia Xiac. 2100–c. 1600 BCE
Dinastia Shangc. 1600–c. 1046 BCE
Dinastia Zhouc. 1045–256 BCE
Zhou de Vest
Zhou de Est
Primăverile și Toamnele
Statele Combatante
PERIOADA IMPERIALĂ
Dinastia Qin221–206 BCE
Dinastia Han206 BCE – 220 CE
Han de Vest
Dinastia Xin
Han de Est
Trei Regate220–280
Wei,ShușiWu
Dinastia Jin265–420
Jin de Vest 16 Regate
304–439
Jin de Est
Dinastiile din Sud și din Nord
420–589
Dinastia Sui581–618
Dinastia Tang618–907
(A doua Dinastie Zhou690–705)
5 Dinastii și
10 Regate

907–960
Dinastia Liao
907–1125
Dinastia Song
960–1279
Song de Nod Xia de Vest
Song de Sud Jin
Dinastia Yuan1271–1368
Dinastia Ming1368–1644
Dinastia Qing1644–1911
PERIOADA MODERNĂ
Republica Chineză1912–1949
Republica Populară
Chineză

Istoria Republicii
Populare Chineze

1949–present
Taiwan
Istoria Taiwanului
1949–present

Cao Wei(220- 265 d.Hr) a fost unul dintre cele trei regate puternice care au concurat pentru putere înPerioada celor Trei Regate(220- 280). Având capitala laLuoyangstatul a fost înființat deCao Piîn anul 220 d.Hr pe fundația realizată de tatăl său,Cao Cao,spresfarșitul dinastiei Han de Est.Numele de “Wei” a devenit pentru prima dată asociat cu Cao Cao când a fost numit Duce de Wei de către Guvernul Han de Est în 213, și a devenit numele statului cand Cao Pi s-a proclamat împarat în 220. Istoricii adesea adaugă “Cao” pentru a-l diferenția de alte state Chinezești cunoscute cu același nume “Wei”,cum ar fiWeidinPerioada Statelor în luptășiWei de norddinDinastiile din Nord și din Sud.Autoritatea familiei domnitoare Cao treptat a slăbit după moartea celui de al doilea Împarat,Cao Rui,și în cele din urmă a cazut în mâinile luiSima Yi,un regent din Wei, și familia sa, în 249. Succesorul lui Cao Rui a rămas un domnitor de formă sub conducerea familiei Sima. Până când nepotul lui Sima Yi,Sima Yan,l-a forțat pe ultimul conducator Wei,Cao Huan,să abdice și a înființatDinastia Jin

Înceuturi și înființare

[modificare|modificare sursă]

Spre sfârșituldinastiei Hande Est, China de Nord a ajuns sub stăpânirea lui Cao Cao, cancelarul ultimului conducator din dinastia Han,Împaratul Xian.În 213 Împaratul Xian i-a acordat lui Cao Cao titlul de “Duce de Wei” și i-a dat zece orașe ca și domeniu. Zona a fost numită “Wei”. La acel timp partea de sud a Chinei era împărțită în alte două zone controlate de alți doi lorzi,Lui BeișiSun Quan.În 216, Împaratul Xian l-a ridicat pe Cao Cao la rangul de Rege Vasal – Rege al Wei – și i-a acordat mai multe teritorii.

Cao Cao a murit pe 15 martie 220 iar titlul de Rege Vasal a fost moștenit de fiul săuCao Pi.Mai târziu în același an, pe 11 Decembrie, Cao Pi l-a forțat pe Împaratul Xian să abdice în favoarea lui și a luat tronul, înființând statul Wei. TotușiLiu Beiimediat a contestat dreptul lui Cao Pi de a sta pe tronul Han și s-a declarat “Imparat al Shu Han” un an mai târziu. Sun Quan era nominal rege vasal sub Wei, dar si-a declarat independența în 222 și sa proclamat “Împarat al Wu” în 229.

Domniile lui Cao Pi și Cao Rui

[modificare|modificare sursă]

Cao Pi a domnit șase ani până a murit în 226 și a fost succedat de fiul săuCao Ruicare a domnit până a murit în 239. În timpul domniei celor doi, Cao Pi și Cao Rui, Wei a purtat numeroase războaie cu cele două state rivale, Shu și Wu.

Între anii 228 și 234,Zhuge Liang,cancelar și regent din regatul Shu a condus o serie de cinci campanii militare pentru a ataca granița vestica a Wei (în prezentGansușiShaanxi) cu scopul de a cuceriiChang’anun oraș strategic care se afla în drumul spre capitala Wei,Luoyang.Armatele invadatoare din Shu au fost respinse de către generaliiCao Zhong,Sima Yi,Zhang Heși alții, Shu nu a avut caștiguri semnificative în expediții.

La granițele de sud și de est, Wei a purtat cu Wu o serie de conflicte armate între anii 220 și 230 printre care și lupta de laDongkoudin (222-223),Jianlingdin (223), șiShitingdin (228). Oricum majoritatea luptelor nu au avut un casîștigător și nici o parte nu a reușit să-și mărească teritoriul semnificativ.

Războaiele dintre Goguryeo și Wei

[modificare|modificare sursă]

În aceași perioadă, regatul Coreean,Goguryeo,își consolida puterea,și a început să cucerească teritorii din Peninsula Coreană care erau sub ocupație Chinezească. Goguryeo a începutRăzboaiele dintre Goguryeo și Weiîn 242 încercând să oprească accesul chinezilor pe teritoriul lor prin cucerirea unui fort Chinezesc. Drept raspuns Wei a invadat și distrus Goguryeo.Hwandoa fost distrus drept răzbuanre de către forțele Wei în 244.

În 249 în timpul domniei succesorului lui Cao Rui,Cao Fang,regentulSima Yia acaparat puterea de la co-regentulCao Shuangprintr-o lovitură de stat. Acest eveniment a marcat prabușirea autorității imperiale în Wei, cum rolul lui Cao Fang a fost redus la a fi o marionetă pe când Sima Yi conducea statul. Sima Yi a murit în 251 și a fost moștenit de fiul său cel mai mareSima Shicare a continuat să conducă ca regent. Sima Shi l-a destituit pe Cao Fang în 254 și l-a înlocuit cuCao Mao.Dupa ca Sima Shi a murit în anul urmator, fratele său mai tânăr, i-a moștenit puterea și rangul de regent. În anul 260, Cao Mao a încercat să acapareze puterea de la Sima Zhao printr-o lovitură de stat dar a fost omorat de subordonatul lui Sima, Cheng Ji.

După moartea lui Cao Mao,Cao Huanga fost întronat ca al cincilea conducator al Wei. În orice caz Cao Huang era și el doar o marionetă sub controlul lui Sima Zhao, la fel ca predecesorul său. În 263 armatele din Wei conduse de cătreZhong HuișiDeng Aiau cucerit Shu. Doi ani mai târziu fiul lui Sima Zhao,Sima Yan,l-a forțat pe Cao Huang să abdice în favoarea lui, înlocuind Wei cuDinastia Jin.

Modul de a guverna în Wei a moștenit multe aspecte de la Dinastia Han de Est. În timpul domniei sale Cao Pi a înființat două corpuri guvernamentale – Inspectoratul Central și Secretariatul Imperial Mobil – pentru a reduce puterea Secretariatului Imperial și pentru a consolida putera guvernului central.

În acest timp ministrulChen Quna dezvoltatSistemul de nouă ranguripentru numirile în funcții publice care a fost adoptat de dinastiile de mai tarziu, până când a fost înlocuit de sistemulExaminarea Imperialăîn timpuldinastie Sui.

Cao Pi a crezut că dinastia Han a cazut deoarece Guvernatorii diferitelor provincii aveau prea multă putere și au ieșit de sub controlul guvernului central. El a redus rolul guvernatorilor la cel de Inspectori, și a permis Inspectorior să se ocupe doar de probleme civile în respective provincii, pe când de problemele militare se ocupă personalul militar organizat în birouri regionale sau din capitală.

Cândva între sfarșitul dinastiei Han de Est și dinastia Cao Wei, a apărutkaishu,un stil deCaligrafie Chineză,cu primul său maestru cunoscut care eraZhang Yao,care a servit ca politician în Wei.

Clasa conducătoare

[modificare|modificare sursă]

ConformCarții Weifamilia Cao era înrudită cuÎmparatul Galbenprin nepotul săuZhuanxu.Ei erau de aceași filiație ca șiÎmparatul Shun.Altă sursă spune că familia Cao se trage din Împaratul Shun. Această sursă a fost atacată de Chiang Chi, care spunea că cei cu numele de familie “Tian”erau descendenți din Shun, și nu cei cu prenume “Cao”. El a mai afirmat că numele de famiei a Împaratului Shun era “Gui”.

Listă a teritoriilor

[modificare|modificare sursă]
Provincia You
U Châu
Prefecturi
Fanyang
Phạm dương
Dai
Đại
Yuyang
Cá dương
Right Beiping
Hữu Bắc Bình
Liaoxi
Liêu Tây
Lelang
Nhạc lãng
Shanggu
Thượng cốc
Yan(stat)
Yến quốc
Changli
Xương lê
Xuantu
Huyền thố
Liaodong
Liêu Đông
Daifang
Mang phương
Provincia Ji
Ký Châu
Prefecturi
Wei
Ngụy
Yangping
Dương bình
Guangping
Quảng Bình
Qinghe
Thanh hà
Julu
Cự lộc
Zhao(stat)
Triệu quốc
Changshan
Thường sơn
Anping
An bình
Pingyuan
Bình nguyên
Leling (stat)
Nhạc lăng
He gian
Hà gian
Bohai
Bột Hải
Zhongshan(stat)
Trung quốc gia


Provincia Qing
Thanh Châu
Prefecturi
Chengyang
Thành dương
Donglai
Đông lai
Beihai (stat)
Bắc Hải quốc
Qi(state)
Tề quốc
Le'an
Nhạc an
Jinan (stat)
Tế Nam quốc


Provincia Bing
Tịnh Châu
Prefecturi
Shangdang
Thượng đảng
Xihe
Tây hà
Taiyuan
Thái Nguyên
Leping
Nhạc bình
Xin xing
Mới phát
Yanmen
Nhạn môn


Provincia Si
Tư châu
Prefecturi
Henan
Hà Nam Doãn
Hongnong
Hoằng nông
Henei
Hà nội
Hedong
Hà Đông
Pingyang
Bình Dương


Provincia Yan
Duyện Châu
Prefecturi
Taishan
Thái Sơn
Jibei (stat)
Tế Bắc Quốc
Dongping (stat)
Đông bình quốc
Dong
Đông
Rencheng
Nhậm thành
Shanyang
Sơn dương
Jiyin
Tế âm
Chenliu (stat)
Trần Lưu quốc


Provincia Xu
Từ Châu
Prefecturi
Dongguan
Đông hoàn
Langye (stat)
Lang Gia quốc
Donghai (stat)
Đông Hải quốc
Guangling
Quảng Lăng
Xiapi
Hạ Bi
Pengcheng (stat)
Bành thành quốc


Provincia Yong
Ung Châu
Prefecturi
Jingzhao
Kinh triệu
Pingyi
Phùng dực
Fufeng
Đỡ phong
Beidi
Bắc địa
Xinping
Tân bình
Anding
Yên ổn
Guangwei
Quảng Ngụy
Tianshui
Thiên thủy
Nan'an
Nam An
Longxi
Lũng Tây


Provincia Yu
Dự Châu
Prefecturi
Chen
Trần
Yingchuan
Dĩnh Xuyên
Runan
Nhữ Nam
Liang(stat)
Lương quốc
Pei (stat)
Phái quốc
Qiao
Tiếu
Lu
Lỗ
Yiyang
Dặc dương
Anfeng
An phong


Provincia Liang
Lương Châu
Prefecturi
Wuwei
Võ uy
Jincheng
Kim Thành
Xiping
Tây Bình
Zhangye
Trương dịch
Jiuquan
Rượu tuyền
Xihai
Tây Hải
Dunhuang
Đôn Hoàng


Provincia Yang
Dương Châu
Prefecturi
Huainan
Hoài Nam
Lu gian g
Lư Giang


Provincia Jing
Kinh Châu
Prefecturi
Jiangxia
Giang hạ
Xiangyang
Tương Dương
Xincheng
Tân thành
Nanyang
Nam Dương
Nanxiang
Nam Hương
Shangyong
Thượng dung
Wei xing
Ngụy hưng
Zhangling (Yiyang)
Chương lăng ( nghĩa dương )

Listă de conducători

[modificare|modificare sursă]
Conducători Cao Wei
Numele Templului Nume post-mortem Nume de familie(îngrosat) andnume personal Domnie Numele erei și intervalele de timp Note
(N/A) Împaratul Gao
Cao hoàng đế
CaoTeng
Tào đằng
(N/A) (N/A) Numele post-mortem al lui Cao Teng a fost acordat deCao Rui.
(N/A) Împaratul Tai
Thái hoàng đế
CaoSong
Tào tung
(N/A) (N/A) Numele post-mortem al lui Cao Song a fost acordat deCao Pi.
Taizu
Thái Tổ
Împaratul Wu
Võ hoàng đế
CaoCao
Tào Tháo
(N/A) (N/A) Templul și numele post-mortem al lui Cao Cao au fost acordate deCao Pi.
Shizu
Thế tổ
Împaratul Wen
Văn hoàng đế
CaoPi
Tào Phi
220-226
  • Huangchu
    Hoàng sơ(220-226)
Liezu
Liệt tổ
Împaratul Ming
Minh hoàng đế
CaoRui
Tào Duệ
227-239
  • Taihe
    Quá cùng(227-233)
  • Qinglong
    Thanh Long(233-237)
  • Jingchu
    Cảnh sơ(237-239)
(N/A) (N/A) CaoFang
Tào phương
240-249
  • Zhengshi
    Chính thủy(240-249)
  • Jiaping
    Gia bình(249-254)
Cao Fang a devenit “Prinț de Qi” după ce a fost detronat. I-a fost acordat post-mortem titlul de “Duce Li de Shaoling” ( Thiệu lăng lệ công ) în timpul dinastiel Jin de Vest.
(N/A) (N/A) CaoMao
Tào mao
254-260
  • Zhengyuan
    Chính nguyên(254-256)
  • Ganlu
    Cam lộ(256-260)
Lui Cao Mao i-a fost accordat post-mortem numele "Duce de Gaogui" ( cao quý hương công ).
(N/A) Împaratul Yuan
Nguyên hoàng đế
CaoHuan
Tào hoán
260-265
  • Jingyuan
    Cảnh nguyên(260-264)
  • Xianxi
    Hàm hi(264-265)