Sari la conținut

Ceaslov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ceaslov în limba română
Ceaslov (1858)

Ceaslovul(în greacă:῾Ωρολόγιον,horologion; în slavonă:Часocлoвъ,chasoslov), sauCartea Orelor,conține textele slujbelor din ciclul zilnic (grecește:akolouthies,ἀκολουθίες), așa cum sunt ele slujite în Bisericile Ortodoxe și în Biserica Greco-Catolică. Cărțile echivalente în Biserica Romano-Catolică suntCartea OrelorrespectivBreviarul.

Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire deEuchologion,care conține textele folosite depreotșidiacon).

Există mai multe variante de Ceaslov, dintre care cea mai cuprinzătoare esteCeaslovul Mare(în grecește:῾Ωρολόγιον τò μέγα,Horologion to mega;în slavonă:Великий Часословъ,Velikij Chasoslov). Conține părțile fixe aleliturghiei orelor(Vecernia,Pavecernița(mare și mică),Miezonoptica,Utrenia,Ceasurile,Obednița,rugăciunile de dinaintea meselor). Părțile citețului și cantorului sunt date complet iar cele ale preotului și diaconului sunt prescurtate. Ceaslovul Mare conține și o listă cusfințiprăznuiți în timpul anului (cutroparulșicondacullor), aleși adecvat pentru duminici șisărbătorimobile (dinTriodșiPenticostar), șicanoanediferite și alte slujbe. Ceaslovul Mare este cea mai folosită carte în bisericile de stil grec.

Numeroase ediții ale Ceaslovului sunt, de obicei, mai scurte; cu porțiunile fixe ale slujbelor întregi dar cu celelalte texte mult mai pe scurt (dar care se găsesc pe larg în celelaltecărți de cult). În plus, adesea aceste cărți conțin rugăciunile de seară și de dimineață, rugăciunile pregătitoare pentruSfânta Împărtășanieși rugăciuni după Împărtășanie.

Legături externe[modificare|modificare sursă]