Sari la conținut

Contraexemplu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Înlogică,și în special în aplicațiile sale de care se leagă însăși existența sa,matematicașifilozofia,uncontraexemplueste o excepție a unei legi generale propuse.

  • Logica formală,aplicată unei propoziții afirmative, poate avea următoarea traiectorie.
  • De exemplu, se consideră afirmația "toți elevii sunt leneși".Pentru că această propoziție spune că o proprietate (aceea de a fi leneș) este aplicabilă pentrutoțielevii, trebuie doarunexemplu, și numai unul, care să o declare falsă. Deci, fiecare exemplu concret de elev care nu este leneș este uncontraexemplu,și în același timp, un element esențial al demonstrării falsității afirmației inițiale.
  • Dacă, în schimb se consideră afirmația "unii elevi sunt leneși"atunci existența oricărui exemplu concret al unui elev anume, care este harnic, deși rămâne în categoriacontraexemplului,nu este suficient,în sine,pentru a demonstra falsitatea afirmației inițiale.
  • Dacă se studiază, de pildă,adjectiveleșiadverbeleîn limba română se constată că, în imensa majoritate a exemplelor concrete a adjectivelor și adverbelor, ele sunt identice ca formă. Mai exact, adverbul corespunzător unui adjectiv este identic cu forma masculină a adjectivului, la singular.
  • "Cântecul estefrumos,dar și cântăreața îl cântăfrumos."Primul cuvântfrumos,determinând un substantiv,cântec,este unadjectiv,al doilea cuvântfrumos,caracterizând un verb,cântă,este unadverb.
  • Totuși adjectivuluibun(bun, bună, buni, bune) îi corespunde adverbulbine.Astfel propoziția anterioară devine "Cântecul estebun,dar și cântăreața îl cântăbine."
  • Perecheaadjectiv/adverbbun/bineeste uncontraexemplual regulii generale că în limba română adjectivele și adverbele au aceeași formă, respectiv adverbul are forma adjectivului corespunzător, masculin singular.