Sari la conținut

Dobrogea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la o regiune istorică. Pentru alte sensuri, vedețiDobrogea (dezambiguizare).
Dobrogea (cu tot cu Delta Dunării): partea românească, în portocaliu; partea bulgărească (Cadrilaterul), jos, în galben.
Stema Dobrogei ca parte a Regatului României, 1921

Dobrogea(înbulgarăДобруджа,transliterat:Dobrudja,înturcăDobruca) este un habitat istoric și geografic dintreDunăreșiMarea Neagră,care face parte din teritoriul României, Bulgariei și Ucrainei.[1]Regiunea a fost cunoscută înantichitatesub numele deSciția Mică,care nu desemna o provincie, ținutul făcând parte dinprovinciaMoesiainferior iar mai apoi, înEvul Mediu,dinthema bizantinăParistrion[2].Astăzi, din punct de vedere administrativ cuprinde în România județeleTulceașiConstanțaiar în Bulgaria — regiunileDobricișiSilistra.

Principalele orașe sunt, în nord:Constanța,Tulcea,MedgidiașiMangalia,la care se adaugăstațiunile balneo-climaterice și de vacanțăde pelitoralul românesc:Mamaia,Eforie,Costineștiși stațiunile din zona Comorova aMangaliei.Dobrogea cuprinde în partea de nord-estDelta Dunării,habitat aflat pe lista patrimoniului mondialUNESCO.

În sud, în Bulgaria, principalele orașe suntDobrici,Silistra,TurtucaiașiCavarna,iar situri turistice sunt stațiunileAlbena,Balcic,Șabla,precum și cetatea medievală de pecapul Caliacra.

Geografie[modificare|modificare sursă]

Un mic golf dobrogean, pe „Coasta de Argint”.
În violet, ariile protejate din Dobrogea, printre care rezervația de Biosferă a Deltei Dunării.

Dobrogea este limitată de cursul inferior alDunăriicare înconjoară lavestpodișul Moesicși lanord-vestpodișul CasimceișiMunții Măcinului,la nord-estdeBrațul ChiliaalDeltei Dunăriiși laestdeMarea Neagră(limita formândlitoralul românesc). Apele curgătoare de pe teritoriul ei sunt puține la număr, scurte, cu un debit mic, adesea uscate vara, și se varsă înlimanelede pe țărmulMării Negre.Cele mai importante râuri sunt:Taița,Telița,Slava,Casimcea.Unelelimanesunt sărate (SinoeșiTechirghiol), altele dulci (Babadag,Razim,Golovița,Zmeica,Tașaul,AgigeașiTatlageac.

Din punct de vedere geologic, Dobrogea cuprinde trei unități: cea mai recentă, formată din aluviuni fluviale și marine Holocene, esteDelta Dunăriiîn nord-est; cea mai veche estemasivul hercinian al Măcinuluiîn nord-vest, care cuprinde roce efusive și sedimentepaleozoiceșimezozoice;în sud se întinde podișul moesic care pe un soclumezozoicprezintă sedimentecenozoiceșineozoice.

Din punct de vedere politic, Dobrogea, cu o suprafață de 23.400 kmp, este împărțită între trei state[3]:la extremul Nord, 338 kmp aparținUcrainei(insulele de la sudul talveguluibrațului Chiliașiinsula Șerpilor,luate de URSS în 1948)[4];Dobrogea de Nordcu 15.570 kmp aparțineRomâniei(județeleTulceașiConstanța) iarDobrogea de Sud sau Cadrilaterulcu 7.412 kmp aparțineBulgariei(regiunileDobricișiSilistra).[5]

Populație[modificare|modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 2002, cele două județe din partea românească a Dobrogei au o populație de 971.643 de locuitori. 883.620 (90,94%) suntromâni(inclusivaromâni). Alte grupuri semnificative sunt: 27.580turcișiȚigani turci[6],23.409tătari,21.623lipoveniși restulgreci,ucrainenișibulgari.

Etimologie[modificare|modificare sursă]

Dobrogea își trage numele de la conducătorul localDobrotici,care a domnit la mijlocul anilor 1300, între 1347 și 1386.[7]

Istorie[modificare|modificare sursă]

Trofeul lui Traian,laAdamclisi.

Așezată la răscrucea a două drumuri, dintre care unul uneaMarea NorduluicuMarea NeagrăstrăbătândEuropa centrală,iar celălalt porturileMediteraneiorientale cu ale stepelor pontice, istoria i-a hărăzit Dobrogei de-a lungul veacurilor o soartă zbuciumată. Rând pe rând s-au perindat mai multe armate: aleperșilor,apoi celeromane,iar mai târziu invaziile popoarelor migratoare au fost urmate de stăpânirea musulmană, Dobrogea devenind între timp drumul de invazie al armatelor din stepeleRusieispreBalcanișiConstantinopol.După atribuirea provinciei dobrogene României, în anul 1878, Dobrogea a cunoscut din nou o perioadă de pace și dezvoltare, din care trei ultime valuri de umbră în anii 1916-1918, 1940-1944 și 1945-1989.

Dobrogea a fost un teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice au evidențiat existența obiectelor din neolitic dincultura Gumelnițași dezvoltarea înneolitica culturii Hamangia (cunoscută în special datorită statuii numită „Gânditorul de la Hamangia” ).

În secolele VI-IV î.Hr. litoralul Mării Negre este colonizat degreci.Pe teritoriul Dobrogei române de azi sunt întemeiate coloniileHistria,CallatisșiTomis,iarDionysopolisîn partea bulgară. Coloniile grecești se organizează după modelul polisului grecesc. InițialHistriaera cea mai prosperă dintre colonii, însă, ca urmare a împotmolirii golfului, decade, șiTomisuldevine cea mai importantă cetate de pe malul de vest al Mării Negre. Coloniile își exercitau influența asupra unui teritoriu mai larg decât cel al cetății propriu-zise.

În aceeași perioadă încep să se constituie și formațiunile statale alegeților.Inscripțiile de laHistriamenționează relații cu conducătorii geți Zalmodegikos și Rhemaxos (sec. al III-lea î.Hr.). Câtăva vreme, cetățile dobrogene se află sub stăpânireaperșilor,apoi, în perioada elenistică, se aliară cuRegatul Pontului,puterea dominantă în Marea Neagră, înainte de a trece sub stăpânireaRomeiîn anul46,fiind incluse în provincia romanăMoesia.

În antichitate, Dobrogea era cunoscută sub denumirea deSciția Mică(Scythia Minor, denumire romană). Începând cu secolul al XX-lea, unii istorici au început, sub influența naționalismului romantic, să folosească și denumirea anacronică de Dacia Pontica. Numele actual vine de la despotul bulgar Dobrotici din sec. al XIV-lea. Istoricul antic grec,Pliniu cel Bătrân,susținea că teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră era populat de geți, pe care romanii îi numeau daci. S-au stabilit în zonă mai târziu și sciții, și același Pliniu cel Bătrân, susținea că sciții aveau aceeași origine ca și geto-dacii. În final, urma sciților se pierde printredaci.

Provincia joacă un rol important în sistemul de apărare a Imperiului Roman, constituind parte a limesului danubian. În iarna 101-102 d.Hr. regeleDecebalîn fruntea unei armate dedaci,carpișisarmațiinvadează provinciaMoesia Inferior.Legiunile romane sub conducerea luiTraianînfrâng pe invadatori în două rânduri: odată peRâul Iantrași a doua oară în sudul Dobrogei la lângă localitateaAdamcliside astăzi. Pentru comemorarea celei de-a doua victorii în locul bătăliei, s-a înființat localitatea Tropeum și în anul 109 d.Hr. s-a înălțat monumentulTropaeum Traiani.

În afară de o invazie acostobocilorîn 172 d.Hr. primele două secole reprezintă o perioadă de stabilitate și prosperitate pentru regiune. În secolul al III-lea, mai multe valuri de invazii ale popoarelor migratoare duc la devastarea regiunii. În anul 271, împăratulAurelianîi infrânge pecarpila nord de Dunăre, pe o parte din ei colonizându-i lângăCarsiumși ajută în reconstrucția provinciei. În timpul domniei împăratuluiDioclețianDobrogea devine provincie separată sub numele deSciția(Scythia), parte adiocezei romaneTracia(Thraciae).

ÎmpăratulConstantin cel Mareîi înfrânge pegoțicare au atacat provincia în anii 331-332. După devastarea provinciei în 384-386 de cătreostrogoți,orașele și infrastructura Dobrogei sunt refăcute în timpul împărațilorLicinius,Iulian ApostatulșiValens.

Despotatul Dobrogeipe la1370- Țara Cărvunei

Creștinându-se, puterea romană devinebizantină.Sub efectul migrațiilor de nestăvilit ale popoarelor din est, Bizanțul se vede nevoit să cedeze în fațaprotobulgarilorcu care ajunge să dispute teritoriul. Dobrogea dobândește un grad crescând de autonomie și mai apoi devine independentă (cu seria de conducători: Dimitrie, Satza, Tatos, Seslav, Balica, Dobrotici, Ivanco).

Încă de pe atunci, avea o compoziție etnică variată, apărând în cronicile și hărțile vremii sub denumirile deVelacia minor,Bulgaria tertia,Graecia tomitanasauDespotatus Vicinensis.Johann Schiltberger,cruciat german căzut prizonier, descrie Dobrogea în secolul al XIV-lea ca a treia Bulgarie, cu centrul laCaliacra.Iachint,episcopul de laVicina(cetate dispărută, situată probabil pe o insulă a Dunării în zonaTulcea-Isaccea) devine primul metropolit alȚării Româneștiîn 1359.

Prima alipire deȚara Româneascăare loc în 1388-1389 pe vremea domnitoruluiMircea cel Bătrân.Dar după moartea lui Mircea cel Bătrân, Dobrogea intră în componențaImperiului Otomanîntre 1418 și 1421. Se pare, după anumiți cercetători, că părți din Dobrogea s-au aflat pentru scurt timp în componența Țării Românești în timpul luiVlad Țepeș(1462- câteva luni) și a luiMihai Viteazul(1599-1601).

Deoarece în secolele XIV-XVI, Imperiul Otoman avansa spre Europa centrală, Dobrogea era o posesiune periferică, fără o mare importanță strategică sau economică. Ea făcea parte, din punct de vedere bisericesc, din Exarhatul Proilavon, cu sediul la Brăila, care cuprindea șiBugeacul.Dar pe măsură ce treceau anii, numărul musulmanilor creștea, ajungând sa fie pe alocuri majoritari. În multe locuri, cultura dispare în profitul ciobănitului extensiv, fostele orașe de coastă devin simple sate de pescari, în locul lor se dezvoltăBabadagulșiMedgidiaca târguri rurale. Ciobani dinArdeal,Moldova,Țara Românească transhumează în fiecare iarnă aici, mulți dintre ei (mocanii) stabilindu-se definitiv și amestecându-se astfel cu românii dobrogeni (dicienii). Această situație continuă și în perioada de început al declinului puterii otomane (sec. al XVII-lea). Situația se modifică însă dramatic, odată cu extinderea teritorială a Imperiului Rus. În secolele XVIII-XIX, Dobrogea devine un câmp de bătălie între Turcia și Rusia. Situația se agravează după anul 1812, când Imperiul Rus anexează Basarabia, astfel că Dunărea devine frontiera între Rusia și Turcia. Cu acest prilej sultanul și țarul fac un schimb de populații:tătariinogaiși turcii din Bugeac vin în Dobrogea în locul unui număr echivalent de bulgari și degăgăuzicare se stabilesc în sudul Basarabiei.

Harta etnică a nordului Dobrogei și a sudului Basarabiei din 1861 (Vezi șilegenda)

În perioada Imperiului Otoman s-au stabilit pe teritoriul Dobrogei populații turcice (anatolieni, selgiucizi) și lipovenii începând cu secolul al XVIII-lea, după schismarascolnicilorin Biserica Ortodoxă Rusă.

După 1840, în Dobrogea au fost colonizați șigermani,veniți din teritoriile țariste - în special din zonaChersonși care au rămas pe acest teritoriu până în 1940, când, în marea majoritate, s-au stabilit înal Treilea Reich.Printre localitățile înființate de coloniștii germani se numără: Malcoci, Ciucorova, Atmagea,[8] dar s-au stabilit și localități deja existente precumTulcea,Techirghiol,Karamurat.

Deși Dobrogea a fost intens colonizată cu români după 1878, în fapt, existau câteva sate românești în munții Măcinului, în jurul gurilor Dunării și pe malul drept al Dunării (Vlahii, Floriile, Aliman, Dunăreni consemnate de Ion Ionescu de la Brad în lucrarea sa "Excursion agricole dans la plaine de la Dobroudja" ). Băștinașii etnici români dobrogeni purtau tradițional numele dedicieni,despre careVasile PârvanșiGeorge Vâlsan[9]presupuneau că se trage de la cetatea Vicina menționată în sursele medievale. Cartografia veche[10]arată în jurul gurilor Dunării numiri românești, ca de exemplu limanurile Albastru (azi Sinoie), Fidilimanu (azi, Zmeica), Iancina (azi, Razim sau Razelm) sau satele Bârleni, Filipești (azi, Dunavățul de Sus și cel de Jos), Șontea (azi,Mila 23), Tatomirești (azi,Tatanir), Pojorâta (ulterior Pojareț, dispărut), între timp locuite de lipoveni care le dau denumiri lipovenești. Pe de altă parte, Dobrogea a fost utilizată drept pășune de iarnă de către oierii români din Ardeal, în special de către cei din zonaMărginimea Sibiuluipentru o perioadă îndelungată. Aceștia erau cetățeni austrieci și beneficiau de anumite facilități din partea autorităților otomane și române.

Existența locuitorilor de origine românească este probată și de faptul că, in 1870, autoritățile otomane locale îl numesc pe monahulNifon Bălășescu(născut în județul Sibiu, călugărit laCăldărușani), drept director al școlilor românești din Dobrogea. Nifon Bălășescu înființează 21 de noi școli românești în nordul Dobrogei (Tulcea,Hârșova,Măcin).

Structura etnică a Dobrogei, 1900

Dobrogea de Nord devine parte aRegatului Românieidupă recunoașterea independenței și cedareaBasarabiei de Sudcătre Imperiul Țarist, prin deciziaCongresului de la Berlin(1878).

Anterior Congresului de la Berlin, Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie1878) prevedea cedarea Dobrogei la sud de o linie Rasova-Agigea de către Imperiul Otoman către Bulgaria, cu toate că populația acestei părți a Dobrogei cuprindea o majoritate relativă de musulmani (turci, tătari și cerchezi). Dar la Congresul de la Berlin, emisarul francez a insistat ca frontiera cu Bulgaria să pornească de la Dunăre imediat în aval de orașul Silistra pentru a ajunge la mare între cătunele de pescari Ofidaki (azi Vama-Veche) și Limanaki (azi, Durankulak în Bulgaria) ca să cuprindă populația compact românească din satele dunărene situate între Silistra și Rasova, și din jurul portului Mangalia. Dobrogea de Sud, (Cadrilaterul), locuit de asemenea în majoritate de turci și de tătari, a revenit Bulgariei.

În anul 1879, România a pretins Bulgariei orașul Silistra și chiar a ocupat „Arab Tabia”, fortăreața orașului. Marile puteri au acordat „Arab Tabia” României, dar Silistra a fost lăsată bulgarilor[11].

Includerea Dobrogei înRegatul Românieiîn urmaTratatului de la San Stefanoa sporit importanța provinciei, deoarece asigura ieșirea directă la mare a statului român. Astfel se construieștePodul de la Cernavodăpentru asigurarea legăturii feroviare directe cu restul țării, iar orașulConstanțadevine principalul port la Marea Neagră. Are loc și o recolonizare sistematică intensă a românilor din alte provincii (în special dinMunteniași a românilor dinTransilvania) în Dobrogea, sporind semnificativ ponderea elementului românesc din regiune. Spre deosebire de restul Regatului României, în Dobrogea nu existau latifundii date în arendă, ceea ce a contribuit la crearea unei populații rurale relativ înstărite.

Frontiera dintre Dobrogea de Nord și de Sud
Frontiera româno-bulgară în perioada 1913-1940
Harta etnică a Dobrogei din 1918, deOrest Tafrali

Regatului Românieis-a folosit de situația prielnică din timpul celui de-Al Doilea Război Balcanicși anexează Cadrilaterul (Dobrogea de Sud) în anul 1913, prin prevederile Tratatului de pace de la București.

În anul 1916, după intrarea României înPrimul Război Mondial,pe teritoriul Dobrogei au loc operațiuni militare importante. Astfel in august 1916, trupele conduse de generalul Mackensen recucerescTurtucaia,luând prizonieri 28.000 de militari români. Ofensiva Puterilor Centrale a continuat. La data de 26 august armata română a evacuat Silistra, iar la mijlocul lunii septembrie a reușit să oprească ofensiva inamicului pe aliniamentulRasova-Cobadin-Topraisar.La lupte a participat, de partea română, o divizie de prizonieri sârbi și croați din armata austro-ungară, formată în Rusia.

În timpul Primului Război Mondial, Bulgaria a redobândit Cadrilaterul și fâșia de teritoriu până la linia Rasova-Agigea timp de 2 ani, ocupând restul Dobrogei (cu excepția Deltei) până la data de 30 septembrie 1918. La încheierea primului război mondialTratatul de pace de la Neuilly sur Seinerestabilește frontiera din 1913 între România și Bulgaria, atribuind Cadrilaterul din nou României.

În perioada interbelică continuă procesul de modernizare a Dobrogei, însă condițiile sunt fundamental schimbate. Porturile din nordul Dobrogei (în special Sulina și Tulcea) decad în condițiile reducerii dramatice a comerțului și navigației pe Dunăre. Constanța continuă să rămână principalul port la Marea Neagră însă orașul este la rândul său afectat de scăderea volumului comerțului și incertitudinile legate de noul statut al navigației prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Continuă stabilirea în Dobrogea a numeroși români din alte provincii, iar în anii '20, în special în partea de sud a județului se așază numeroși aromâni, astfel că vechiidicienișimocanidevin minoritari. Tot în această perioadă are loc o emigrare masivă a turcilor din Dobrogea înTurcia,ca urmare a politicii luiMustafa Kemal Ataturkde a încuraja stabilirea musulmanilor din Balcani în noul stat turc.

Structura etnică a regiunii Dunării de Jos (1930)

Cadrilaterul a fost recuperat de Bulgaria în anul 1940, prin Tratatul de laCraiova,cândAdolf Hitlera ordonat regeluiCarol al II-leasă regleze diferendele teritoriale cu Bulgaria. În urma convorbirilor dintre cele două state, s-a încheiat la data de 7 septembrie 1940 tratatul care restabilea frontiera din 1912 între România și Bulgaria.Tratatul de la Craiovaprevedea și un schimb obligatoriu de populații între cele două state: toți bulgarii din nordul Dobrogei și toți românii din Cadrilater urmau să fie strămutați.

Perioada comunistă a fost deosebit de grea pentru Dobrogea. Autoritățile comuniste au făcut presiuni asupra țăranilor pentru a colectiviza regiunea, astfel că în anul 1955, Dobrogea a fost declarată prima regiune colectivizată a României (Nicolae Ceaușescuși-a făcut aici o parte din carieră). Această politică a ruinat satele Dobrogei și a determinat un exod rural masiv spre centrele urbane, în special spre Constanța. În aceste condiții, și în Dobrogea au existat grupuri armate de rezistență contra puterii comuniste. Dintre acestea cel mai semnificativ a fost grupul Haiducii Babadagului, care a acționat în perioada 1949-1952.

De asemenea, în 1949, conducerea comunistă a României a organizat construireacanalului Dunăre - Marea Neagră,folosind în special munca forțată a deținuților în special a celor politici, supuși unui regim de exterminare, dar și a unor deținuți aparținând minorităților etnice și religioase. Construirea canalului a fost abandonata în anul 1955. Lucrările la Canal au fost reluate în anul 1975 și au fost încheiate în anul 1984. În anul 1986, a fost dat în folosință Canalul Poarta Albă - Năvodari.

În perioada de după 1989, Dobrogea a suferit pe fondul general al crizei generale a economiei românești. Dispariția flotei comerciale române, declinul general al navigației pe Dunăre ca urmare a războaielor din fosta Iugoslavie, pierderea locului privilegiat al portului Constanța, de principal punct de tranzit al exporturilor românești și declinul turismului la Marea Neagră au afectat negativ economia Dobrogei.

Sărbători[modificare|modificare sursă]

Dobrogea este prima regiune a României care are o sărbătoare oficială (pe14 noiembrie), instituită prin lege, la inițiativa unui senator constănțean, liberalulChristian Gigi Chiru.[12]

Regiuni administrative[modificare|modificare sursă]

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^Includerea insulelor ucrainene de la sudul talveguluibrațului Chilia,insulelor Limba șiȘerpilorîn componența Dobrogei istorice, teritorii luate împreună în considerare de către tratatele de laParis (1856, confirmat prin protocolul de la 6 ianuarie 1857),de laBerlin (1878)și de laParis (1947),și ulterior părți alejudețului antebelic Tulcea,este contestată de autorii care se referă la sursele posterioare protocolului româno-sovietic din 23 mai 1948 prin care au fost cedate către URSS, moment din care ele încetează să mai fie menționate ca aparținând Dobrogei; din punct de vedere al geografiei fizice, insulele localizate la sud de talvegul brațului Chilia fac parte din Delta Dunării, iar insula Șerpilor poate fi considerată ca o emergență fie a soclului stâncos dobrogean, fie ca a celui basarabean.
  2. ^„copie arhivă”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  3. ^Wilfried Heller și Josef Sallanz (dir.),Die Dobrudscha: ein neuer Grenzraum der Europäischen Union: Sozioökonomische, ethnische, politisch-geographische und ökologische Problemeîn: « Südosteuropa-Studien » nr. 76, ed. Otto Sagner, München-Berlin 2009,ISBN: 978-3-86688-068-9OCLC824847274.
  4. ^Dacă se consideră Dobrogea istorică, așa cum a fost delimitată în tratatele de laParis (1856, confirmat prin protocolul de la 6 ianuarie 1857),de laBerlin (1878)și de laParis (1947).
  5. ^Mircea Cociu (ed.)Spațiul istoric al României,ed. Militară, București 1993,ISBN: 973-32-0367-X,pag. 11.
  6. ^https:// researchgate.net/publication/367253963_TURC_ROM_MUSULMAN_SAU_CLASA_MUNCITOARE_EFECTELE_POLITICILOR_REGIMULUI_COMUNIST_INTR-O_COMUNITATE_URBANA_DE_ROMI_TURCI_MUSULMANI_DIN_DOBROGEA_Analele_Dobrogei_III_seria3169_-_191
  7. ^Dobrotici este bulgar conform istoriografiei bulgare (Васил Н. Златарски,История на българската държава през средните векове,Част I, II изд., Наука и изкуство, София 1970; Sînziana Ionescu,Adevărul3 februarie 2013Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slavaccesat la 19 septembrie 2016) dar originea sa rămâne subiect de discuții între istorici, el putând fi șivlah(nu ar fi singurul cu prenume slav: P. P. Panaitescu,Mircea cel Bătrân,Ed. Corint, București, 2000), turc creștinat (Halil İnalcık,Dobrudja in Encyclopedia of Islam,II, Leiden, 1991) sau cuman (Gheorghe I. Brătianu,Marea Neagră de la origini până la cucerirea otomană,ediția a II-a rev., Ed. Polirom, Iași, 1999, p. 366). În forma „Dobrotici”, numele său este slav, dar P. P. Panaitescu observă că forma „Dobrotă” este foarte răspândită la români și concluzionează că în acest stadiu al surselor disponibile numele nu poate furniza informații asupra originii lui Dobrotici și a rudelor sale, cu atât mai mult cu cât înEvul Mediu,noțiunea de „etnie” nu exista, cea de „neam” avea sensuri diferite iar națiunile nu se defineau pe critere de limbă ci mai degrabă de credință (în sensul de a fi credincios unui suzeran și unei religii: Jacques Le Goff,Evul Mediu și nașterea Europei,Editura Polirom, București 2005 -recenzieArhivatîn,laWayback Machine..
  8. ^Dobrogea, pământul făgăduinței pentru mii de germani. Povestea etnicilor care își construiau case mici, dar biserici și școli mari,5 ianuarie 2016, Mariana Iancu,Adevărul,accesat la 9 octombrie 2016
  9. ^* George Vâlsan, „Graiul românesc”, I, 1927, nr. 7, p. 142 și Opere postume, București, 1936, p. 49
  10. ^Carte de l'Europe orientale par le capitaine E. Lapie, Paris, 1812, sau Harta principatelor României, de Antonie Parteni, București, 1864)
  11. ^N.P.Comnène, Roumania through the ages, historical, political &ethnographical atlas, Ed. Payot, Lausanne, 1919
  12. ^Ziua în care Dobrogea a intrat în harta României. Domnitorii țării au numit-o Mărgăritarul Coroanei,14 noiembrie 2015, Sinziana Ionescu,Adevărul,accesat la 19 septembrie 2016
  13. ^Aceste teritorii dobrogene, care aparțineau județului Tulcea, au fost cedate a data de4 februarie1948de prim-ministrul Republicii Populare Romîne,Petru Groza,semnând la Moscova „Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat între România și URSS, art. 1, lit. b.”, care, deși se referea la Tratatul de pace de la Paris din 1947, stabilește, împotriva prevederilor acestui Tratat, că aceste teritorii intră în componența URSS. În cursul delimitării pe teren a frontierei, comisia sovieto-română sub comandament sovietic, s-a abătut de la talvegul brațului Chilia în mai multe rânduri, fixând frontiera nu pe acesta, conform Tratatului de pace din 1947, ci pe brațe laterale pe partea dreaptă, incluzând în teritoriul sovietic nu numai ostroavele Coasta Dracului (Tătarul mic), Dalerul mare și Dalerul mic, ci șiinsula Maicanși mai alesOstrovul Limbade la gurile brațului Chilia, prelungind astfel linia frontierei de lagolful Musurala sud de insula Șerpilor.

Bibliografie[modificare|modificare sursă]

  • ANDREESCU, Gabriel (ed.) 2005:Tătarii din România - teme identitare. Tatars in Romania - Problems of Identity.București. Centrul pentru Drepturile Omului. Apador-CH. ISSN 1221-8391.
  • ANDREI, Echim 1995:Condiția populației din Rezervația Biosferei Delta Dunării.București. Editura Ararat.ISBN 973-96682-4-0.
  • BARNEA, Ion & ȘTEFĂNESCU, Ștefan 1971:Din istoria Dobrogei III.București. Editura Academiei Republicii Socialiste România.
  • BORDÂNC, Floarea 2008:Analiza regională a spațiului rural dobrogean.București. Editura Universitară.ISBN 978-973-749-309-5.
  • COJOC, Marian 2001:Evoluția Dobrogei între anii 1944-1964. Principalele aspecte din economie și societate.București. Editura Universității din București.ISBN 973-575-560-2.
  • COLCER, Iosif & MĂGUREANU, Viorel 1998:File din istoria Dobrogei.Tulcea. Inspectoratul pentru Cultură al județului Tulcea.
  • COSSUTO, Giuseppe 2001:Breve storia dei Turchi di Dobrugia.(= I Quardeni del Bosforo; 1). Istanbul. Edizioni Isis.ISBN 975-428-200-5.
  • CUȘA, Nicolae 2004:Macedo-aromânii dobrogeni. The Macedo-Aromanians in Dobrudja.Constanța. Editura Ex Ponto.ISBN 973-644-318-3.
  • DANESCO, Grégoire 1903:Dobrogea – La Dobroudja.Étude de Géographie physique et ethnographique. Bucarest. Imprimerie de l'Indépendance Roumaine.
  • DUMITRACHE-FLOREȘTI, Vasile 2002: Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Eparhii, mânăstiri și schituri. București. Editura Saeculum IO.
  • EKREM, Mehmet Ali 1994:Din istoria turcilor dobrogeni.Editura Kriterion,București,ISBN 973-26-0384-4.
  • HELLER, Wilfried & SALLANZ, Josef (ed.) 2009:Die Dobrudscha. Ein neuer Grenzraum der Europäischen Union: Sozioökonomische, ethnische, politisch-geographische und ökologische Probleme.(= Südosteuropa-Studien; 76). München-Berlin. Verlag Otto Sagner,ISBN 978-3-86688-069-9.
  • IPATIOV, Filip 2002:Rușii-lipoveni din România. Studiu de geografie umană.Cluj-Napoca. Editura Universitară Clujeană,ISBN 973-610-090-1.
  • KAHL, Thede & SALLANZ, Josef 2006:Die Dobrudscha.Thede Kahl & Michael Metzeltin & Mihai-Răzvan Ungureanu (ed.):Rumänien.(= Österreichische Osthefte, vol. 48), Wien, p. 857-879.
  • LUP, Aurel 2003:Dobrogea agricolă. De la legendă... la globalizare.Constanța. Editura Ex Ponto.ISBN 973-644-215-3.
  • MITEA, Neluța 2006: Economia agroturismului în zonele de litoral maritim și fluvial în Dobrogea. Constanța. Editura Dobrogea.ISBN 978-973-8044-88-3.
  • NICOARĂ, Vasile 2006:Dobrogea. Spațiu geografic multicultural.Constanța. Editura Muntenia.
  • NICOARĂ, Vasile 2009:Dobrogea regiune transfrontalieră europeană "Cadrilaterul". Constanța. Editura Muntenia.ISBN 978-973-692-251-9.
  • POPA, Vasile 2006:Dobrogea, spatiu de interferențe geopolitice.București. Editura Universității din București.ISBN 978-973-737-212-3.
  • POPOV, Žeko B. (ed.) 1993:Severna Dobrudža, 1878-1940.Sofija, Universitetski Izdatelstvo Sveti Kliment Ochridski.
  • POSEA, Grigore & BOGDAN, Octavia & ZĂVOIANU, Ion (coord.) 2005:Geografia României. Vol. V. Câmpia Română, Dunărea, Podișul Dobrogei, Litoralul românesc al Mării Negre și Platforma Continentală.București. Editura Academiei Române.ISBN 973-27-1076-4.
  • RĂDULESCU, Adrian & BITOLEANU, Ion 1998:Istoria Dobrogei.Ed. a 2-a, rev. Constanța. Editura Ex Ponto.ISBN 973-9385-32-X.
  • SALLANZ, Josef (ed.) 2005:Die Dobrudscha. Ethnische Minderheiten, Kulturlandschaft, Transformation; Ergebnisse eines Geländekurses des Instituts für Geographie der Universität Potsdam im Südosten Rumäniens.(= Praxis Kultur- und Sozialgeographie; 35). 2., durchgesehene Auflage. Potsdam. Universitätsverlag Potsdam,ISBN 3-937786-76-7.(Volltext).
  • SALLANZ, Josef 2007:Bedeutungswandel von Ethnizität unter dem Einfluss von Globalisierung. Die rumänische Dobrudscha als Beispiel.(= Potsdamer Geographische Forschungen; 26). Potsdam. Universitätsverlag Potsdam,ISBN 978-3-939469-81-5.
  • SALLANZ, Josef 2020:Dobrudscha. Deutsche Siedler zwischen Donau und Schwarzem Meer(= Potsdamer Bibliothek östliches Europa). Potsdam. Verlag des Deutschen Kulturforums östliches Europa. ISBN 978-3-936168-73-0.
  • SCHMIDT-RÖSLER, Andrea 1993:Dobrudscha.Weithmann, Michael (ed.):Der ruhelose Balkan. Die Konfliktregionen Südosteuropas.München, p. 94-107.
  • STĂNCIUGEL, Robert & BĂLAȘA, Liliana Monica 2005:Dobrogea în secolele VII-XIX. Evoluție istorică.București. Editura DC Promotions.ISBN 973-86782-3-4.
  • STINGHE, Horia 2007:Despre germanii din Dobrogea.Constanța. Editura Ex Ponto

Lectură suplimentară[modificare|modificare sursă]

  1. Relieful Podișul Dobrogei – caracteristici și evoluție p. 5-58
  2. Peisajele Dobrogei: tipuri, repartiție, culturalitate, vulnerabilitate p. 59-82
  3. Clima Dobrogei p. 83-106
  4. Apele Dobrogei p.107-143

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deDobrogea
Casă tradițională dobrogeană, laMangaliaînainte de demolări (1967).