Sari la conținut

Domitius Ulpianus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Domitius Ulpianus
Date personale
Nume la naștereGnaeus Domitius Annius UlpianusModificați la Wikidata
Născut170 d.Hr.[1]Modificați la Wikidata
Tir,Imperiul RomanModificați la Wikidata
Decedat228 d.Hr.(58 de ani)[2][3][1][4][5]Modificați la Wikidata
Roma,Imperiul Roman[6]Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomorModificați la Wikidata
Ocupațieconsilier juridic[*]
scriitorModificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latinăModificați la Wikidata

Domitius Ulpianus(cunoscut mai ales caUlpian,n.170 d.Hr.,Tir,Imperiul Roman– d.228 d.Hr.,Roma,Imperiul Roman) a fost unjuristroman. El a fost considerat unul dintre marile autorități juridice din timpul său și a fost unul dintre cei cinci juriști[7]pe care urmau să se bazeze deciziile, în conformitate cu legea citațiilor (Lex citationum) a luiValentinian al III-lea.[8]

Ulpian a fost, împreună cu Iulius Paulus, asesor al luiPapinianusîn epoca în care acesta este prefect al pretoriului (203 - 212).Magister a libellissubCaracalla,exilat deElagabal(218 - 222), rechemat deAlexandru Sever(208 - 235) care îl numeștepraefectus annonaeapoipraefectus praetorio(222), membru al Consiliului principelui, devenind una din personalitățile cele mai influente ale Imperiului, Ulpianus este ucis la scurt timp însă de o rebeliune apretorienilordin Roma.

Opera sa, extrem de bogată (peste 280 cărți) și variată, redactată în cea mai mare parte în timpul domniei lui Caracalla (211-217), cuprinde un comentariu la edictul pretorian,Ad edictum(81 cărți), un comentariu la opera lui Massurius Sabinus,Ad Sabinum(51 cărți), lucrări de drept familial (tratând legile epocii luiAugustus,Lex Iulia et Papia- 20 cărți,Lex |Iulia de adulteriis- 5 cărți), de drept administrativ (De oficiis proconsulis- 10 cărți), precum și manuale (Institutiones- 3 cărți,Regulae- 7 cărți). Ulpianus este autorul cel mai mult citat (peste 2500 de fragmente) înDigestaluiIustinian cel Mare(circa 1/3 din aceasta). Este, de asemenea, juristul roman din a cărui operă s-au păstrat cele mai numeroase fragmente, remarcabile prin claritatea și accesibilitatea stilului, oferind o imagine cuprinzătoare asupra literaturii și practicii juridice a vremii.

  1. ^abUlpiano,National Library of Portugal
  2. ^Domici Ulpià,Autoritats UB
  3. ^Domitius Ulpianus,Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas
  4. ^Domitius Ulpianus,opac.vatlib.it
  5. ^Domitius Ulpianus,Brockhaus Enzyklopädie
  6. ^Czech National Authority Database,accesat în
  7. ^Ceilalți patru fiindGaius,Paulus,PapinianșiModestinus
  8. ^enWolfgang Kaiser (). „Justinian and the Corpus Iuris Civilis”. În Johnston, David.The Cambridge Companion to Roman Law(în English). Cambridge University Press. p. 120.ISBN9781139034401.
  • Tony Honoré,Ulpian: Pioneer of Human Rights;Oxford University Press; 2002.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]