Sari la conținut

Geli Raubal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Geli Raubal
Date personale
Nume la naștereAngela Maria RaubalModificați la Wikidata
Născută[1][2]Modificați la Wikidata
Linz,Austro-UngariaModificați la Wikidata
Decedată(23 de ani)[2]Modificați la Wikidata
München,Republica de la WeimarModificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Central din VienaModificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere(plagă împușcată[*])Modificați la Wikidata
PărințiAngela HitlerModificați la Wikidata
Frați și suroriLeo Raubal[*][[Leo Raubal(Adolf Hitler's nephew)|​]]Modificați la Wikidata
CetățenieCisleithania
Austria
Imperiul German
Republica de la WeimarModificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[3]Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Ludwig Maximilian din MünchenModificați la Wikidata
Partener(ă)Emil Maurice
Adolf HitlerModificați la Wikidata
RudeAdolf Hitler
William Patrick Stuart-Houston[*][[William Patrick Stuart-Houston(Half-nephew of Adolf Hitler (1911-1987))|​]]
Heinz Hitler[*]
Alois Hitler
Johann Georg Hiedler
Maria Schicklgruber[*][[Maria Schicklgruber(Adolf Hitler's paternal grandmother (1795-1847))|​]]Modificați la Wikidata

Angelika Maria "Geli" Raubal[4](n.4 iunie1908,Linz— d.19 septembrie1931,München) a fost nepoata vitregă a liderului Imperiului German Național-Socialist-Adolf Hitler.

Copilăria și adolescența

[modificare|modificare sursă]

Pe4 iunie1908,se naște laLinz,înAustria,Angelika Maria Raubal, cunoscută încă din copilărie sub numele de Geli Raubal, pentru a o putea distinge de cea care i-a dat viață. Mama ei era sora vitregă a lui Adolf Hitler, cei doi având același tată și crescând împreună. La vârsta de 20 de ani,Angela Hitlerpărăsește casa părintească căsătorindu-se cu Leo Raubal, un mic funcționar public. Nunta are loc înseptembrie1903,la doar câteva luni după moarteatatăluimiresei. Cei doi vor avea împreună 3 copii:

  • Leo Jr.(1906 – 1977)
  • Angela Maria(1908 – 1931)
  • Elfriede(1910 – 1993)

Pe8 august1908,Adolf Hitler,afectat de moarteamameisale, rupe relațiile cu familia Angelei și fuge laVienapentru a se stabili o vreme, lăsând în grija lor pe sora saPaula,ce suferea de ușoare debilități mentale. Pe10 august1910,Leo Raubal moare, Geli rămânând fără tată la vârsta de 2 ani. De acum înainte, tânăra văduvă trebuia să crească singură 3 copii mici și să aibă grijă de sora ei care suferea de disfuncțiuni locomotore (membre inferioare). Geli își petrece copilăria în sărăcie, singurele surse de venit ale familiei fiind o pensie de urmaș și o mică moștenire rămasă de la tatăl Angelei.

După sfârșitulPrimului Război Mondial,familia Raubal decide să se mute în Viena. În anul1919,mama lui Geli își găsește în fine un loc de muncă stabil lucrând ca bucătăreasă la un hotel pentru tineri din capitala Austriei. Viața copiilor a fost una grea, dar datorită acestui nou serviciu al doamnei Raubal nu au suferit niciodată de foame, Geli devenind chiar o fată destul de dolofană. În ciuda tuturor dificultăților, tânăra urmează o școală, dovedind o personalitate puternică care își urma propriile convingeri indiferent de opiniile colegilor de clasă sau ale profesorilor.

Pe17 iunie1924Angela împreună cu Leo și Geli îl vizitează în închisoare pe Hitler călătorind de laVienapână laLandsberg am Lech,localitatea unde agitatorul era încarcerat. Este pentru prima oară când frații se reîntâlnesc după mutarea lui Adolf Hitler înGermania.Anul următor, Geli face o excursie împreună cu școala laMünchen,scriindu-i înainte o scrisoare unchiului ei unde îi spunea că ar dori să-l viziteze. El nu are timp pentru ea, rugând un cunoscut de-al său să îi facă fetei un tur al orașului.[5]La începutul anului1927,Hitler se bucura deja de o oarecare celebritate în München datorită ascensiunii noului său partid, fiind și într-o situație financiară mult mai bună.

Tot acum, în 1927, el se hotărăște să închirieze ocasă de vacanțăpe culmea Obersalzberg, lângăBerchtesgaden,o localitate din apropierea graniței cu Austria. Cu toate că nu mai fuseseră în relații apropiate de mai bine de 15 ani, Hitler îi scrie surorii sale vitrege propunându-i să se mute la noua luiHaus Wachenfeldpentru a se ocupa de bucătărie și curățenie, sugerându-i să-și aducă și copiii cu ea. DeșiAngela Raubalnu a apelat niciodată la fratele ei pentru bani, Hitler avea poate unele remușcări pentru anii în care nu s-a interesat de soarta familiei. El gândea că la Obersalzberg viața surorii lui va fi mult ușurată, iar în același timp putea conta pe discreția ei asigurându-i-se totodată confortul de care el avea nevoie.[5]Angela acceptă și se mută la Haus Wachenfeld împreună cu fiica ei cea mică Elfriede. Geli rămâne în Viena, urmând să se alăture și ea familiei după ce va da Bacalaureatul.

Deșteaptă, tânăra a fost prima persoană din familia Hitler care a reușit să-și termine studiile liceale. În iulie 1927, Geli sosește la Berchtesgaden, Führer-ul însuși așteptându-o la gară.

Viața alături de Hitler

[modificare|modificare sursă]

La 19 ani, Geli era o tânără cu mult șarm, fără a fi tipul de frumusețe clasică. Ea decide să-și continue studiile, iar pe7 noiembrie1927se înscrie la Facultatea de medicină din cadrul Universității din München. Renunță în iarna aceluiași an, orientându-se spre lecții de canto, pe care unchiul ei era mai mult decât bucuros să le plătească. Curând va abandona și aceste planuri.

Pe5 august1928,la un an de la venirea ei laObersalzberg,Geli se mută în vecinătatea locuinței lui Hitler de pe strada Thierschstrassen din capitala Bavariei. Tânăra a făcut o impresie puternică asupraFührer-ului. Cei doi erau nedespărțiți, mergând împreună la evenimentele sociale, la teatru sau la operă.[6]Baldur von Schirach,un apropiat de-al lui Hitler își amintea despre prima întâlnire cu Geli:Hitler stătea printre noi și rar l-am văzut să fie așa bucuros. În glasul său era un amestec de mândrie și tandrețe când a prezentat-o pe „nepoata mea, domnișoara Raubal”. Fata de lângă el era de înălțime medie, bine dezvoltată, cu ochi căprui și păr un pic cârlionțat. Am studiat-o îndelung, nu pentru că era o frumusețe ci deoarece era surprinzător să vezi o tânără la brațul lui Hitler atunci când el venea la întrunirile noastre.[7]

Pe10 septembrie1929,Führer-ul închiriază un apartament din München cu 9 camere, iar după 2 luni Geli se mută și ea aici. Geli era mereu însoțită deFührersau de unii soldațiSScondus de Heinrich Himmler.

La sfârșitul anului 1929, Hitler o întâlnește pentru prima oară în atelierul luiHeinrich Hoffmanfiind fotograf nazist peEva Braun.Cei doi încep să iasă ocazional împreună, însă Geli rămâne centrul lui de atenție.

Pe data de 18 septembrie 1931, la varsta de 23 de ani Geli Raubal, fiind nepoata vitregă a lui Adolf Hitler s-a decis să se sinucidă cu pistolul personal al unchiului ei. Există mai multe versiuni ale acestui eveniment. Conform versiunii oficiale, Geli Raubal a fost omorâtă de adversarii politici ai unchiului său. Știind în ce măsurăAdolf Hitlera fost atașat de nepoata sa, cât de mult ținea la ea și o stima, teroriștii din formațiunile marxiste Rotefront (Rote FrontkämpferbundRFB), au omorât-o în camera sa. In același timp Adolf Hitler afla de la Ministerul de Informații că nepoata lui murise in apartamentul dinMünchen.

După căderea Berlinului, începând cu 1945, în lagărul de vest au început să apară noi versiuni ale aceste crime. Au fost înnaintate acuzații, precum că ea s-ar fi sinucis din cauza tiraniei unchiului său, ziarele scriau despre placurile perverse ale lui Adolf Hitler, însă nu au adus dovezi pentru susținerea acestui punct de vedere.

Urmările asupra lui Hitler

[modificare|modificare sursă]

Potrivit ofițerilor și a altor lideri naziști care erau permanent în apropierea sa,Adolf Hitlerera șocat de acest eveniment. El a căzut într-o depresie severă, din care Dr. Goebbels l-a ajutat să iasă. Hitler a amânat toate manifestațiile politice planificate pe acea lună dar la înmormăntarea lui Geli nu a fost prezent.

  1. ^Autoritatea BnF,accesat în
  2. ^abAngela Maria Raubal,Find a Grave,accesat în
  3. ^Autoritatea BnF,accesat în
  4. ^Sage Steven,Ibsen And Hitler: The Playwright, the Plagiarist, And the Plot for the Third Reich,Editura Basic Books, 2007, pag. 137
  5. ^abLambert Angela,The Lost Life of Eva Braun,Editura Arrow Books, Londra, 2007, pag. 123-124
  6. ^Schroeder Christa,12 ani cu Hitler: 1933-1945 - Mărturia secretarei particulare a lui Hitler,Editura Meditații, București, 2010, pag. 78
  7. ^Schirach Baldur,Ich glaubte an Hitler,Hamburg, 1967