Sari la conținut

Kızılırmak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de laHalys)
Kızılırmak
Date geografice
EmisarMarea NeagrăModificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă1.355 kmModificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateTurciaModificați la Wikidata
AfluențiDevrez[*][[Devrez(river in Turkey)|​]],Gökırmak[*][[Gökırmak(river in Turkey)|​]],Râul Delice,Q21696775[*],Q2823842[*],Q3012987[*],Q3023802[*],Q3334048[*],Q3357545[*],Q21210411[*],Q21696261[*]Modificați la Wikidata

Kızılırmak(grec. Halys) este cel mai lungrâudinTurcia(1355 km). Râul este o sursă importantă deenergie electrică,dar nu este utilizat în navigație, iarapasa irigă culturile deorez.

Kizilirmak - delta de vărsare

Râul izvorăște dinpodișulde est al Anatoliei la este deorașulSivasși la circa 150 km distanță de izvorulEufratului.Cursul superior are la început direcția vest, sud-vest, schimbând direcția înAnatoliacentrală. După traversarea apelor lacului de acumulare „Hirfanli”, curge spre nord prinMunții Pontici,alimentează lacul de acumulare „Altinkaya” și se varsă printr-o deltă largă la nord de „Bafra” (lângăSamsun) înMarea Neagră.Râul, datorită cursului repede și a variațiilor mari de debit al apei din timpul anului, nu este navigabil.

Hitiții[1]au numit râul „Marassanta”, iar grecii datorită conținutului ridicat în sare (halit) al apei au numit râul „Halys”.

Cursul râului a fost frecvent în decursul istoriei granița importantă a unor imperii vecine, fiind aproape permanent un câmp de luptă. Halys a constituit granița de vest a regatului „Meder”[2].După oracul din Delphi:

„Cine traversează râul Halys va distruge un imperiu mare”.

Această credință l-a determinat pe regeleLidieiCresussă ataceImperiul Persan.

Pe fluviul Halys, a avut locBătălia Eclipsei,între oștilelidienilorșimezilor,la28 mai585 î.Hr.,oprită ca urmare a unui eveniment astronomic, oeclipsă totală de soare.Eclipsa a fost percepută ca o „prevestire” care indica faptul că zeii cereau încetarea luptei.

Numele de azi a râului Kızılırmak s-ar putea traduce ca „râul roșu”, culoare datorităargileibogate în oxizi defier

Galerie de imagini

[modificare|modificare sursă]
  1. ^Hitiții, popor indoeuropean dinAsia Mică(sec. II î.Hr.) aveau capitala Hattusa aziBoğazkale,Turcia
  2. ^(persană: Mâd-hâ) un popor iranian (din vestulIranului), a căror regat care cunoaște întinderea cea mai mare în secolul VI î.Hr.