Sari la conținut

Regatul Iuda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de laIudeea)
Regatul Iuda
Regatul Iuda sau Iudeea
מַלְכוּת יְהוּדָה
[[Regatul evreu unit|]]
Regatul Iuda în verde deschis
Regatul Iuda în verde deschis
Regatul Iuda în verde deschis
CapitalăIerusalim
Limbăevreiască sau ebraică (limbă oficială),tiberiană
Religiereligia canaaniților[*][1]
Ancient Mesopotamian religion[*][[Ancient Mesopotamian religion(religion)|​]][1]
iudaism[1]
Iahvism[*][1]
Ancient Israelite religion[*][[Ancient Israelite religion|​]]
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Rege
-931 î.Hr.914 î.Hr.Roboam
...
-597 î.Hr.-586 î.Hr.Sedechia
Istorie
Epoca istoricăAntichitate
Moartea luiSolomon
Fondare
Cucerit deBabilon586 î.Hr.
Exilul Babilonean586 î.Hr.
Date statistice
Suprafață
-8.900 km²
Economie
MonedăSiclu

Iudeea(Regatul de Sud),Regatul IudasauRegatul Iudeei(ebraică:מַמְלֶכֶת יְהוּדָהMamléḵeṯ Yehudāh;akkadiană𒅀𒌑𒁕𒀀𒀀Ya'uda;aramaică𐤁‬𐤉‬𐤕‬𐤃𐤅‬𐤃BēytDāwīḏ) a fost un regat dinEpoca FieruluidinLevantul de Sud.Biblia ebraicăîl descrie drept succesor almonarhiei unite,un termen care denotăRegatul Israelcondus de regii bibliciSaul,DavidșiSolomonși acoperind teritoriul celor două regate istorice, Iuda și Regatul Israel (Samaria); dar unii cercetători, inclusiv Israel Finkelstein și Alexander Fantalkin, cred că dovezile arheologice existente cu privire la Regatul Iuda dinaintea secolului al VIII-lea târziu î.Hr. sunt prea firave, iar metodologia prin care au fost obținute dovezile este greșită.[2][3]Acești cercetători cred că, înaintea acelui timp, regatul nu era mai mult decât o mică entitate tribală care era limitată laIerusalimși vecinătățile sale imediate.[4][5]

Conform lui William G. Dever, un arheologmainstreamdar foarte conservator,[6]în secolul al X-lea î.Hr. Regatul Iuda era „un stat aflat într-un stadiu timpuriu și rudimentar”, care „nu a fost bine consolidat până în secolul al IX-lea î.Hr.”, iar Regatul Israel a avut o dezvoltare separată în secolul al IX-lea î.Hr.[7]

În secolele al X-lea și al IX-lea î.Hr., se pare că teritoriul Regatului Iuda a fost slab populat, limitat la așezări rurale, cele mai multe dintre ele nefortificate.[8]Ierusalim, capitala regatului, probabil nu s-a impus drept centru administrativ important până la sfârșitul secolului al VIII-lea; înainte de asta, sugerează dovezile arheologice, populația sa era prea mică pentru a susține un regat viabil.[9]În secolul al VII-lea, populația sa a crescut foarte mult, prosperând ca vasali aiAsiriei(în ciuda revoltei luiEzechiaîmpotriva regelui asirianSenaherib),[10]dar căderea Imperiului asirian și întrecerea dintreEgiptșiImperiul neo-babilonianpentru controlulMediteranei de Esta dus la distrugerea regatului într-o serie de campanii militare dintre 597 și 582, laExilul babilonianși încorporarea Regatului Iuda drept provincie a Imperiului neo-babilonian.

Dezbinarea statului evreu unit și primii ani ai regatului Iuda

[modificare|modificare sursă]
Regele și garda sa în Regatul Iuda

Regatul evreu unita fost format conform miturilor biblice[11][12][13]în jurul anului1047 î.Hr.,când poporul evreu a ales un rege în locul unui judecător. Existențaregatului evreu uniteste o ipoteză care trebuie abandonată, conform lui Oded Lipschits înJewish Study Bible,ediția a doua, din 2014, de la Oxford University Press[13](Aren Maeir a confirmat în aceeași carte lipsa de dovezi arheologice pentru Monarhia Unită[14]). Amihai Mazar confirmă diversitatea de opinii ale specialiștilor pe subiectul Monarhiei Unite.[15]

La moartea regeluiSolomon,fiul luiDavid,cele zece triburi din nord s-au revoltat împotriva luiRoboam,urmașul lui Solomon, datorită taxelor foarte mari puse pe popor. Doar triburile luiIudașiBeniaminau rămas loiale casei lui David, în timp ce triburile din nord au pus rege peIeroboam,fiul lui Nabat, un fost funcționar de la curtea lui Solomon (III Regi 12:1-20). Cele două regate s-au luptat între ele aproape 62 / 65 de ani.

Mai târziu, în timpul regeluiAsa,se spune că și triburile lui Efraim, Manase și Simeon au trecut de partea Regatului Iuda (II Cronici 15:9). Sub regeleIoram,Iuda a făcut pace cu Israel, unde pe atunci domneaOmri,cele două regate plecând împreună la război împotriva sirienilor, arameilor sau moabiților. Însă Iuda a pierdutEdomulși orașul Libna, iar IsraelulMoabulșiAmmonul.Alianța dintre Iuda și Israel a căzut când casa lui Omri a fost dată jos de la putere de cătreIehu,dar cele două regate au păstrat o anumită distanță, nefiind nici dușmane nici aliate.

De la Ioaș la Amon

[modificare|modificare sursă]

Iehu,când a devenit rege al Israelului, l-a ucis peOhoziaregele Iudeei, pe motiv că se trăgea din Omri după mamă și putea emite pretenții și la tronul dinSamaria.Mama lui Ohozia,Atalia,când a auzit vestea morții fiului ei, împreună cu un mic grup de credincioși și-a ucis nepoții și s-a declarat regină. DoarIoaș,un fiu al lui Ohozia, a fost scăpat de la moarte și când a ajuns mare a detronat-o și ucis-o pe bunica sa Atalia cu ajutorul preoțimii și s-a declarat rege.

În timpul luiAmasia,Ierusalimula fost prădat și distrus de către regeleIoașal Israelului, dar a fost reconstruit în anii următori. RegeleAhaza pierdut zona de nord a regatului în favoareaSiriei,dar a recâștigat-o cu ajutorul asirienilor, cărora le-a devenit vasal. SubIezechia,Iuda și-a recâștigat pentru scurt timp independența, învingându-l pe regeleSennacherib.

Iosia,strănepotul lui Iezechia, a făcut o serie de reforme religioase și politice. În timpul lui a fost descoperită "Cartea legii", probabilDeuteronomulluiMoise.După moartea sa, Iuda a devenit dependent deEgiptși mai apoiBabilon.

Ultimii ani și exilul babilonian

[modificare|modificare sursă]

Urmașul luiIosia,Ioahaz,a fost detronat de către egipteni, care l-au pus rege peIoachim,care le era vasal. La scurt timp după bătălia de la Carchemiș, Ioachim a fost detronat deNabucodonosoralBabilonului,care după ce l-a pus peIehonia,fiul lui Ioachim, și l-a detronat după trei luni, l-a pus rege peSedechia,fratele lui Ioachim, care s-a revoltat împotriva Babilonului.

Nabucodonosor a venit și a împresuratIerusalimul,cucerindu-l pe9 aprilie586 î.Hr..Templul lui Solomon a fost distrus, aurul și bogățiile regelui furate, iar demnitarii, regele și mare parte din popor deportat în Babilon.

Poporul care a rămas în Iuda a pus căpetenie pe Ghedalia, fiul lui Ahican, fiul lui Șafan. Însă demnitarii rămași în Iuda l-au ucis pe acesta, pe motiv că era supus babilonienilor. Poporul rămas în Iuda s-a dus atunci înEgipt,de frica babilonienilor.

Evreii deportați în Babilon au suferit mult pe vremea lui Nabucodonosor, un exemplu fiind viața prooroculuiDaniel.Însă regele babilonian Evil-Merodac (Amel-Marduk), în anul561,l-a readus peIoachimla un statut de prinț, dar nu a refăcut Regatul Iuda.

Evreii au fost scăpați din robia babilonienilor de cătreCyrus al II-lea cel Mareal Persiei, care a cuceritBabilonulși fostele teritorii dependente de Babilon.

Cultura regatului Iuda a fost alta decât cea a Israelului, cu toate că viziunea istoriei deuteronomiste, scrisă de reformatorii monoteiști în timpul domniei regeluiIozia,era că ei constituiau același popor. Iudeii au fost influențați de către popoarele care i-au cucerit sau care au fost la graniță, înaintea reformei monoteiste.

„Idolatria poporului lui Iuda nu era o abatere de la un monoteism anterior al lor. Ea era de fapt felul în care poporul lui Iuda se închina de sute de ani.[16]
—Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman,The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts.

Religia a fost una schimbătoare, după întoarcerea dinBabilonfiind adorat în principalIahve/Savaot, adicăDumnezeulunic. Înainte de asta a existat un sincretism cu alte divinități, precumBaalșiAstartede la fenicieni sau Dagon de la filisteni, plusAșerah(soția luiYHWH). Acest sincretism a dominat istoria regatului în perioada dinainte de revenirea din exil.

Oameni importanți

[modificare|modificare sursă]
  • David;fiul luiIesei,așa-zis[17]rege al imaginarului regat al Israelului și Iudei între1005 î.Hr.-971 î.Hr..Din el s-a născut toată familia domnitoare a Iudei, precum și, conform miturilor biblice[11][12],Iosif,soțulMariei.
  • Solomon;fiul lui David, ultimul așa-zis[17]rege al imaginarului[17]regat unit al Israelului și Iudei (971 î.Hr.-931 î.Hr.).
  • Iehoiada;mare preotîn timpul luiIoaș,pe care l-a ajutat să ajungă la tron.
  • Asa;Iezechia,IosiașiIoachim,regii cei mai importanți din Iuda, care au apărat regatul și au instituit o serie de reforme politice și religioase.
  • Hilchia; arhiereu în timpul lui Iosia. El a descoperit "cartea legii".
  • Ghedalia,căpetenie peste evreii rămași în Iuda după cucerirea babiloniană pentru puțin timp.
„Din punct de vedere arheologic și istoric, redatarea acestor orașe de la epoca lui Solomon la perioada omridă are implicații enorme. Ea înlătură singura dovadă arheologică după care ar fi existat vreodată o monarhie unită cu capitala înIerusalimși arată că David și Solomon erau, în termeni politici, nimic altceva decât căpitani ai ținutului deluros, a căror rază administrativă era limitată la nivelul local, adică la ținutul deluros.[17]
—Israel Finkelstein, Neil Asher Silberman,The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts.

Printre cei mai importanți profeți din Iuda se numără:

Datele lui Albright Datele lui Thiele Datele lui Galil Nume comun/biblic Nume regal și originar Note
Casa lui David
1000962î.C. 1010970 David דודבן-ישי מלך ישראל
Davidben Yișai,Meleh Ysra’el
A domnit asupra Israelului și Iudei dinIerusalim33 de ani și 7 ani dinHebron;în total, 40 de ani. Fiul lui Isai si al lui Nahaș/Nițevet. A murit din cauze naturale.
962922 970931 Solomon שלמהבן-דוד מלך ישראל
Șelomohben David,Meleh Ysra’el
A domnit 40 de ani asupra Israelului și Iudei. A murit din cauze naturale.
Fiul lui David și alBatșebei;drepturile sale la succesiune au fost disputate cu fratele său vitreg mai mare,Adonia.
922915 931913 931914 Roboam רחבעםבן-שלמה מלך יהודה
Rehav’amben Șlomoh,Meleh Yehudah
A domnit peste Iuda 17 ani. Fiul lui Solomon și al Naamei Amonita. A murit din cauze naturale. Pe vremea lui, pierde controlul asupra celor 10 triburi ale lui Israel (Efraimul), din vina păcatelor tatălui lui (1 RegiXI).
915913 913911 914911 Abia אביםבן-רחבעם מלך יהודה
’Aviyamben Rehav’am,Meleh Yehudah
A domnit 3 ani în Iuda și a avut parte de o moarte bună. Este fiul lui Roboam și al Maacăi, fiica lui Abesalom.
913873 911870 911870 Asa אסאבן-אבים מלך יהודה
’Asaben ’Aviyam,Meleh Yehudah
A domnit în Iuda 41 de ani. Fiul lui Abia și al Anei, din neamul lui Abesalom. A murit bolnav de picioare.
873849 870848 870845 Iosafat יהושפטבן-אסא מלך יהודה
Yehoshafatben ’Asa,Meleh Yahudah
A domnit peste Iuda 25 de ani; a murit din cauze naturale. Fiul lui Asa și al Azubei, fiica lui Șilhi. A făcut pace cuEfraim.
849842 848841 851843 Ioram יהורםבן-יהושפט מלך יהודה
Yehoramben Yehoșafat,Meleh Yahudah
A domnit 8 ani în Iuda. Fiul lui Iosafat. A făcut o alianță politică cu Efraimul. A murit din cauza unei boli în fază avansată la stomac.
842842 841841 843842 Ohozia אחזיהובן-יהורם מלך יהודה
’Ahazyahuben Yehoram,Meleh Yehudah
A domnit un an în Iuda. Fiul lui Ioram și al Ataliei. Ucis deIehu,care a uzurpat tronul din Efraim.
842837 841835 842835 Atalia עתליהבת-עמרי מלכת יהודה
‘Atalyahbat ‘Omri,Malkat Yehudah
Sora luiAhabal Efraimului și nevasta lui Ioram. A domnit 6 ani peste Iuda. Ucisă de garda moștenitorului de drept al tronului, la ordinul preotului Iehoiada.
837800 835796 842802 Ioaș יהואשבן-אחזיהו מלך יהודה
Yehoașben ’Ahazyahu,Meleh Yehudah
A domnit în Iuda 40 de ani. Fiul lui Ohozia și al Țibiei, din Beer-Șeba. Ucis de slugile sale: Iozacar, fiul lui Șimeat, și Iozabad, fiul lui Șomer.
800783 796767 805776 Amasia אמציהבן-יהואש מלך יהודה
’Amațyahben Yehoaș,Meleh Yehudah
Fiul lui Ioaș și al Ioadinei. A domnit peste Iuda 29 de ani. Omorât în Lachiș, de slugile sale.
783742 767740 788736 Azaria
(Uzia)
עזיהבן-אמציה מלך יהודה
‘Uziyahu ben Amațyah,Meleh Yehudah
A domnit 52 de ani în Iuda. Fiul lui Amasia și al Iecolei. A murit de lepră.
Georgios Synkellosa scris că primaOlimpiadăa avut loc în al XLVIII-lea an al domniei lui Uzia.
742735 740732 758742 Ioatam יותםבן-עזיה מלך יהודה
Yotamben ‘Uziyah,Meleh Yehudah
A domnit în Ierusalim peste Iuda 16 ani. Fiul lui Azaria și al Ierușei, fiica lui Țadoc. A purtat război cu Rațon, regele din Aram-Damasc. A murit din cauze naturale.
735715 732716 742726 Ahaz אחזבן-יותם מלך יהודה
’Ahazben Yotam,Meleh Yehudah
A domnit 16 ani în Iuda. Fiul lui Ioatam și al lui Ahio din Ido. S-a luptat cu Rațon din Aram-Damasc șiPecahal Efraimului, dar a fost salvat deTiglatpalassar al III-lea,regeleAsiriei,căruia i-a plătit tribut. A murit din cauze naturale.
715687 716687 726697 Iezechia חזקיהבן-אחז מלך יהודה
Hizqiyahben ’Ahaz,Meleh Yehudah
Fiul lui Ahaz și al Abiei, fiica lui Zaharia. A domnit în Iuda 29 de ani. A murit din cauze naturale.
Contemporan cuSanheribal Asiriei șiMerodac BaladanalBabilonului.
687642 687643 697642 Manase מנשהבן-חזקיה מלך יהודה
Menașehben Hizqiyah,Meleh Yehudah
Fiul lui Iezechia și al Hefțibahei. A domnit în Iuda 55 de ani. A murit din cauze naturale. Menționat în scrierile asiriene ca fiind contemporan cuAsarhadon.
642640 643641 642640 Amon אמוןבן-מנשה מלך יהודה
’Amonben Menașeh,Meleh Yehudah
A domnit doi ani în Iuda; fiul lui Manase și al Meșulemetei, fiica lui Haruț din Iotba. Ucis de slugile sale pentru că se închina la idoli.
640609 641609 640609 Iosia יאשיהובן-אמון מלך יהודה
Yo’șiyahuben ’Amon,Meleh Yehudah
Fiul lui Amon și al Adaiei din Boțcat. A domnit în Iuda 31 de ani. În timpul lui a fost descoperită "Cartea Legii" (probabilDeuteronomul). A fost lovit de o săgeată în timpul unei lupte cuNekau al II-leaal Egiptului și a murit în drum spre Ierusalim.
609 609 609 Ioahaz
(Ahaz)
יהואחזבן-יאשיהו מלך יהודה
Yeho’ahazben Yo’șiyahu,Meleh Yehudah
אחזבן-יאשיהו מלך יהודה
’Ahazben Yo’șiyahu,Meleh Yehudah
A domnit 3 luni în Iuda; fiul lui Iosia și al Hamutalei, fiica lui Ieremia din Libna. Detronat de Nekau al II-lea al Egiptului, care l-a dus în exil în Ribla, în țara Hamat, și l-a pus rege în Ierusalim peEliachim,fratele lui Ioahaz.
609598 609598 609598 Ioachim
(Eliachim)
יהויקיםבן-יאשיהו מלך יהודה
Yehoyaqimben Yo’șiyahu,Meleh Yehudah
Fiul lui Iosia și al Zebudei, fiica lui Pedaia din Ruma. A domnit 11 ani în Iuda. A murit din cauze naturale, pe timpul lui Merodac al Babilonului.
Bătălia de la Carchemișs-a petrecut în al patrulea an al lui Ioachim, care a fost de partea Egiptului. A abdicat în al optulea an al domniei luiNabucodonosor al II-leaal Babilonului.
598 598 598597 Iehonia יהויכיןבן-יהויקים מלך יהודה
Yehoyahinben Yehoyaqim,Meleh Yehudahיכניהובן-יהויקים מלך יהודה

Yehonyahuben Yehoyaqim,Meleh Yehudah

Fiul lui Ioachim și al Nehuștei, fiica lui Elnatan din Ierusalim. A domnit peste Iuda 3 luni și 10 zile.Ierusalimula fost capturat de Nabucodonosor, care l-a deposedat pe Iehonia pe16 martie597 î.Hr.și l-a dus la Babilon, unde a murit.
597587 597586 597586 Zedechia
(Matania)
צדקיהובן-יהויכין מלך יהודה
Țidqiyahuben Yo’șiyahu,Meleh Yehudah
A domnit peste Iuda din Ierusalim 11 ani; fiul luiIosiași al Hamutalei, fiica lui Ieremia din Libna. A făcut a doua revoltă împotriva lui Nabucodonosor al II-lea. Ierusalimul a fost capturat pe9 aprile586,iar lui Zedechia i-au fost scoși ochii. Tot Levantul (inclusiv Iuda și Efraimul) a fost cucerit de babilonieni, care l-au transformat într-o provincie.

După cucerirea Babilonului

[modificare|modificare sursă]

După cucerirea Babilonului de către perși, evreii s-au întors acasă. Ei au pornit reconstrucția Templului dinIerusalim,dar au fost opriți de către popoarele străine așezate în Israel de cătreBabilonșiAsiria.Reconstrucția Templului și a Ierusalimului a reînceput după moartea lui Artaxerxe, regele Persiei, sub conducerea lui Zorobabel. Date despre poporul evreu după căderea Babilonului se găsesc în cărțile Isaia - Maleahi din Biblie.

În anul332 î.Hr.,Alexandru cel Marecucerește Iudeea împreună cu întreg Imperiul Persan. După moartea sa, Iudeea devine un câmp de luptă întreEgiptulPtolemeilor șiSiriaSeleucizilor, fiind în final cucerită de sirieni.

Articol principal:Macabei

În jurul anului162 î.Hr.,macabeii, o familie din Iudeea, creează în urma unei revolte împotriva seleucizilor un stat evreiesc independent,Regatul hasmonean al Iudeei.Sub domnia lor prin Iudeea se înțelege nu numai regiunea istorică Iudeea, ci întreg teritoriul regatului pe cuprinsul Palestinei istorice, incluzând și teritorii la est deIordan.Dar din63 î.Hr.,romanii, conduși atunci dePompei,se implică tot mai mult în politica hasmoneană, sfârșind prin a distruge statul Hasmonean și a pune la conducerea iudeilor pe Irodieni, care erau vasaliRomei.

Provincia romană Iudeea

[modificare|modificare sursă]

Octavian Augustusa cucerit Iudeea în anul6 d.Hr.,transformând-o în Provincia Iudeea. Irodienii au rămas la conducere ca un paravan pentru romani până în66,când a izbucnit revolta iudeilor.

Revolta iudeilor a ținut patru ani, sfârșind prin cucerirea cetățiiMasadade către romani și pustiirea Ierusalimului, dimpreună cu distrugerea Templului lui Solomon. Iudeea a fost transformată într-o provincie condusă de guvernatori romani, iar din135 d.Hr.s-a numit Palestina, pentru a încerca să eliminecultura evreiascăși mai nou creștină.

  1. ^abcdBiblia dezgropată,p. 240–243
  2. ^Garfinkel, Yossi; Ganor, Sa'ar; Hasel, Michael ().„Journal 124: Khirbat Qeiyafa preliminary report”.Hadashot Arkheologiyot: Excavations and Surveys in Israel.Israel Antiquities Authority. Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  3. ^Finkelstein, Israel; Fantalkin, Alexander (mai 2012).„Khirbet Qeiyafa: an unsensational archaeological and historical interpretation”(PDF).Tel Aviv.39:38–63.doi:10.1179/033443512x13226621280507.Accesat în.
  4. ^Shtull-Trauring, Asaf ().„The keys to the Kingdom”.Haaretz....an important group of archaeologists and biblical scholars formed the view that in reality the kingdom of David and Solomon bore little resemblance to the biblical portrait of an extensive, powerful, united monarchy. This view derives primarily from the fact that no 10th century BCE archaeological finds exist that could corroborate claims of the existence of a magnificent biblical kingdom extending from Be'er Sheva in the south to Dan in the north. Accordingly, these scholars and archaeologists conclude that the so-called kingdom was no more than a small tribal entity, meager in substance and sparse in population, which did not extend beyond the boundaries of Jerusalem and its immediate surroundings.
  5. ^Finkelstein, Israel; Silberman, Neil Asher ().The Bible Unearthed: Archaeology's New Vision of Ancient Israel and the Origin of Sacred Texts.The Free Press. pp. 240–243.ISBN978-0743223386.
  6. ^Collins, John J. ().„Old Testament in a New Climate”.Reflections.Yale Divinity School: 4–7.ISSN0362-0611.Accesat în.
  7. ^Dever, William ().„Solomon, Scripture, and Science: The Rise of the Judahite State in the 10th Century BCE”(PDF).Jerusalem Journal of Archaeology.Institute of Archaeology, the Hebrew University of Jerusalem.1:102–125.doi:10.52486/01.00001.4.ISSN2788-8819.
  8. ^Mazar, Amihai.„Archaeology and the Biblical Narrative: The Case of the United Monarchy”.One God – One Cult – One Nation. Archaeological and Biblical Perspectives, Edited by Reinhard G. Kratz and Hermann Spieckermann in Collaboration with Björn Corzilius and Tanja Pilger, (Beihefte zur Zeitschrift für die Alttestamentliche Wissenschaft 405).Berlin/ New York: 29–58.Accesat în.
  9. ^Moore & Kelle 2011,p. 302.
  10. ^Ben-Sasson, Haim Hillel,ed. ().A History of the Jewish People.Harvard University Press. p. 142.ISBN978-0674397316.Accesat în.Sargon's heir, Sennacherib (705–681), could not deal with Hezekiah's revolt until he gained control of Babylon in 702.
  11. ^ab„Mit”.dexonline..Accesat în.
  12. ^abHayes, Christine.„RLST 145 - Lecture 2 - The Hebrew Bible in Its Ancient Near Eastern Setting: Biblical Religion in Context”.Open Yale Courses.Accesat în.— Hayes explică faptul că, potrivit lui Yehezkel Kaufmann, Biblia conține mituri.
  13. ^abLipschits, Oded (). „The history of Israel in the biblical period”. În Berlin, Adele; Brettler, Marc Zvi.The Jewish Study Bible(în engleză) (ed. 2nd). Oxford University Press. pp. 2107–2119.ISBN978-0-19-997846-5.As this essay will show, however, the premonarchic period long ago became a literary description of the mythological roots, the early beginnings of the nation and the way to describe the right of Israel on its land. The archeological evidence also does not support the existence of a united monarchy under David and Solomon as described in the Bible, so the rubric of “united monarchy” is best abandoned, although it remains useful for discussing how the Bible views the Israelite past. [...] Although the kingdom of Judah is mentioned in some ancient inscriptions, they never suggest that it was part of a unit comprised of Israel and Judah. There are no extrabiblical indications of a united monarchy called “Israel.”
  14. ^Maeir, Aren M. ().„Archeology and the Hebrew Bible”.În Berlin, Adele; Brettler, Marc Zvi.The Jewish Study Bible(în engleză) (ed. 2nd). Oxford University Press. p. 2125.ISBN978-0-19-997846-5.Archeological evidence for the early stages of the monarchy is minimal at best. [...] In any case, the lack of substantive epigraphic materials from this early stage of the Iron Age II (after 1000 BCE), and other extensive archeological evidence, indicate that even if an early united monarchy existed, its level of political and bureaucratic complexity was not as developed as the biblical text suggests. The mention of the “House of David” in the Tel Dan inscription, which dates to the mid/late 9th c. BCE, does not prove the existence of an extensive Davidic kingdom in the early 10th c. BCE, but does indicate a Judean polity during the 9th c. that even then associated its origin with David. [...] Although there is archeological and historical evidence (from extra biblical documents) supporting various events of the monarchical period (esp. the later period) recorded in the Bible, there is little, if any evidence corroborating the biblical depiction of early Israelite or Judean history.
  15. ^Mazar, Amihai ().„Archaeology and the Biblical Narrative: The Case of the United Monarchy”.Archaeological and Biblical Perspectives.For conservative approaches defining the United Monarchy as a state “from Dan to Beer Sheba” including “conquered kingdoms” (Ammon, Moab, Edom) and “spheres of influence” in Geshur and Hamath cf. e.g. Ahlström (1993), 455–542; Meyers (1998); Lemaire (1999); Masters (2001); Stager (2003); Rainey (2006), 159–168; Kitchen (1997); Millard (1997; 2008). For a total denial of the historicity of the United Monarchy cf. e.g. Davies (1992), 67–68; others suggested a ‘chiefdom’ comprising a small region around Jerusalem, cf. Knauf (1997), 81–85; Niemann (1997), 252–299 and Finkelstein (1999). For a ‘middle of the road’ approach suggesting a United Monarchy of larger territorial scope though smaller than the biblical description cf.e.g. Miller (1997); Halpern (2001), 229–262; Liverani (2005), 92–101. The latter re-cently suggested a state comprising the territories of Judah and Ephraim during thetime of David, that was subsequently enlarged to include areas of northern Samaria and influence areas in the Galilee and Transjordan. Na’aman (1992; 1996) once accepted the basic biography of David as authentic and later rejected the United Monarchy as a state, cf. id. (2007), 401–402.
  16. ^Finkelstein, Israel; Silberman, Neil Asher () [2001].„9. The Transformation of Judah (c. 930-705 BCE)”.The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts(în engleză) (ed. First Touchstone Edition 2002). New York: Touchstone. p. 234.ISBN978-0-684-86913-1.The idolatry of the people of Judah was not a departure from their earlier monotheism. It was, instead, the way the people of Judah had worshiped for hundreds of years.
  17. ^abcdFinkelstein, Israel; Silberman, Neil Asher () [2001].„8. In the Shadow of Empire (842-720 BCE)”.The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts(în engleză) (ed. First Touchstone Edition 2002). New York: Touchstone. pp. 189–190.ISBN978-0-684-86913-1.Archaeologically and historically, the redating of these cities from Solomon's era to the time of Omrides has enormous implication. It removes the only archeological evidence that there was ever a united monarchy based in Jerusalem and suggests that David and Solomon were, in political terms, little more than hill country chieftains, whose administrative reach remained on a fairy local level, restricted to the hill country.
  18. ^abSanders, E.P.(1993:11,249)The Historical Figure of Jesus.London: Allen Lane Penguin Press.ISBN 978-0-7139-9059-1.
  19. ^E. P. SandersThe Historical Figure of JesusPenguin Press, 1993, pp. 84-91.