Sari la conținut

Landulf al V-lea de Benevento

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Landulf al V-lea de Benevento
Date personale
Născutsecolul al X-leaModificați la Wikidata
ItaliaModificați la Wikidata
Decedatseptembrie1033Modificați la Wikidata
PărințiPandulf al II-lea de BeneventoModificați la Wikidata
Frați și suroriPandulf al IV-lea de Capua
Maria de CapuaModificați la Wikidata
CopiiPandulf III of Benevento[*][[Pandulf III of Benevento(Prince of Benevento)|​]]
Papa Victor al III-lea
Atenulf al IV-lea de BeneventoModificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprince of Benevento[*][[prince of Benevento(Italian noble title)|​]]()
Familie nobiliarăLandulfids[*][[Landulfids|​]]

Landulf al V-lea(d. septembrie1033) a fostprincipe de Beneventodin mai987,când a fost asociat la domnie de către tatăl său, până la moarte.

Landulf era fiul principeluiPandulf al II-lea de Benevento,care l-a asociat la domnie din987,iar după moartea acestuia din1014a domnit singur.

În999,împăratulOtto al III-leaa vizitat moaștele din Sanctuarul de laMonte Sant'Angelode peMonte Gargano.Pe drumul de întoarcere, el a trecut prinBenevento,pentru a semna diploma emisă în favoarea mănăstirii Santa Sofia la11 martie.Santa Sofia era fundația familiei de pe linia lui Pandulf și probabil funcționa ca mausoleu familial. Nu se știe din ce motiv, Otto și Pandulf au avut o neânțelegere în anul1000,posibil asupra relicvelorSfântului Bartolomeu,sfânt-patron de Benevento, căruia Otto tocmai îi construise și dedicase o nouă biserică peIsola TiberinaSan Bartolomeo all'Isola—. În conformitate cuAnnales Beneventani,Otto rex cum magno exercitu obsedit Benevento( "Regele cu mare armată a asediat Benevento." ) Totuși, expediția asupra Benevento nu a avut vreun rezultat, decât eventual preluarea câtorva moaște de sfinți.

În1003,o răscoală condusă de Adelfer, contele deAvellino,i-a înlăturat din Benevento pe Pandulf și pe fiul său, însă perioada de exil nu a durat pentru multă vreme, dat fiind că în1005cei doi figurează din nou în documente ca guvernând din capitala lor. Momentul a reprezentat totuși un semnal de alarmă pentru principatul de Benevento, tulburări civile continuând să se manifeste în principat.

Landulf l-a asociat la domnie pe fiul său,Pandulf al III-leadin1012.Doi ani mai târziu, când Pandulf "cel Bătrân" a murit, l-a lăsat pe Landulf ca unic conducător. Cetățenii beneventani s-au răsculat la puțină vreme împotriva lui Landulf și a lui Pandulf al III-lea. Spre deosebirea de rebeliunea condusă anterior de Adelfer, aceasta nu a reușit să îi dizloce de la conducere pe cei doi principi. Cu toate acestea, cetățenii au reușit să impună unele concesii din partea autorităților atât pentru ei, cât și pentru aristocrația orașului. TheAnnales Beneventaniprecizează căfacta est communitas prima( "este realizată prima comună" ).

Landulf a fost nevoit să facă act de supunere față deImperiul Bizantin,iarcatepanul bizantinVasile Boioannesdeja construia orașul fortificatTroiaîn apropiere. În1022,împăratul romano-germanHenric al II-leași-a unit armata cu trupele conduse de patriarhulPoppodeAquileiași dePilgrim de Koln,ajungând laBenevento,pe care l-au supus unui asediu. De acolo, puternica armată s-a îndreptat către Troia, însă a eșuat în a o cuceri de la bizantini.

După ce s-a supus împăratului occidental, nu se mai știe nimic despre Landulf în afară de moartea sa în septembrie1033.El a fost succedat de către fiul său Pandulf al III-lea. Celălalt fiu al său, Daufer, va deveni ulterior papă, sub numele deVictor al III-lea.

Chiar mai mult decât domnia tatălui său, cea a lui Landulf al V-lea a fost martora declinului Principatului de Benevento. Nevoit să se supună atâtBizanțuluicât și lui Henric al II-lea, Benevento nu mai putea să își mai revendice independența nicide facto.În plus, lunga sa domnie de 47 de ani (incluzând și perioada de asociere din timpul lui Pandulf al II-lea) a fost martora unei reînvieri a puterii bizantine înApulia,în paralel cu răspunsurile statelorlongobardedinMezzogiorno.Benevento a făcut tot posibilul pentru a se situa de partea cîștigătoare în acest conflict, însă nu a reușit decât să ofere sprijin răsculaților anti-bizantini. La moartea lui Landulf, marele principat de odinioară se redusese teritorial la doar puțin mai mult decât orașulBeneventoși regiunea înconjurătoare.

  • Mario Caravale (ed.),Dizionario Biografico degli Italiani: LXIII Labroca – Laterza,Roma, 2004.