Sari la conținut

Limba greacă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alfabetul grec
Α αAlfa Ν νNiu
Β βBeta Ξ ξCsi
Γ γGama Ο οOmicron
Δ δDelta Π πPi
Ε εEpsilon Ρ ρRo
Ζ ζZeta Σ σ ςSigma
Η ηEta Τ τTau
Θ θTeta Υ υIpsilon
Ι ι ℩Iota Φ φFi
Κ κKappa Χ χHi
Λ λLambda Ψ ψPsi
Μ μMiu Ω ωOmega
Litere grecești scoase din uz
Ϝ ϝDigama Ϙ ϙKoppa
Ϛ ϛStigma Ͳ ͳSampi
Ͱ ͱHeta Ϸ ϸȘo
Ϻ ϻSan

diacritice

Greaca(Ελληνικά, citit simplificat /elini'ka/) este olimbă indo-europeană,vorbită înGreciaîncepând cel puțin cusecolul XVII î.Hr..Încă din primele timpuri de când s-au păstrat documente scrise, adică începând cuepopeelelui Homer, limba greacă apare împărțită în mai multe dialecte.IliadașiOdiseea,deși sunt alcătuite în dialectul ionic, conțin numeroase elemente eolice. La origine a existat o mare varietate dedialecte,sistematizate azi în patru grupuri: arcado-cipriot, occidental, eolic și ionian-atic. Alfabetul grec a stat la baza celui latin, chirilic, armean și a multor alte sisteme de scriere.

Dialectele[modificare|modificare sursă]

Varietateadialectelor grecești se poate urmări în timp și spațiu cel mai bine cu ajutorul inscripțiilor, care s-au păstrat într-un număr foarte mare. Dintre aceste însă numai câteva au ajuns sa fie întrebuințate și în literatură. Aceste sunt dialectul ionic, atic, doric și eolic.

Dialectele limbii grecești vechi
1 - 4: eolic
5: ionicși6: atic
7 - 14: doric
15 a 18: nord-occidental
19 - 21: arcado-chipriot

Dialectul ioniceste vorbit în Ionia, înCiclade,pe insulaEubeași în coloniile ionice. În acest dialect sunt scrise epopeile homerice, poemele luiHesiod,operele poetice ale acelora care i-au imitat, poeziaelegiacăși ceaiambică,operaistoricăa luiHerodotși scrierile despremedicinăale luiHippocrate.

Strâns înrudit cu dialectul ionic estedialectul atic,ai cărui scriitori principali sunt tragiciiEschil,SofocleșiEuripide,comiculAristofan,istoriciiTucidideșiXenophon,filosofulPlaton,oratoriiLysias,DemosteneșiEschine.Datorită supremației politice a Atenei și a superiorității literaturii atice, dialectul atic devine cel mai însemnat al limbii grecești.

Dialectul doricse vorbea de dorienii dinPeloponez,înCretasi Macedonia, în insulele dorice aleMării Egee,precum și în coloniile doriene aleSicilieiși Italiei de Sud. În dialectul doric sunt scrise odele luiPindarși ale luiBacchylideși idilele luiTeocrit.Corurile din tragedia atică conțin de asemenea elemente dorice.

Dialectul eoliceste întrebuințat de Eolienii din Eolida(în Asia Mică, la nord de Ionia), în Tesalia și în Beoția. În acest dialect și-au scris celebrele lor ode Alceu și poeta Sappho.

Aceste dialecte au dispărut treptat în diferite epoci, în schimb dialectul atic s-a răspîndit încă. din secolul al V-lea î.Hr. cu mult peste granițele sale, fiind întrebuințat de toți grecii culți. În urma cuceririlor luiAlexandru cel Mare,limba atică devine limba universală a Orientului, din care cauză fu numităkoine,adică limba comună a lumii helenice.

Primul document păstrat în greacă foloseasilabarullinear Bpentru a nota vechiul dialect arhaic saumicenian.Scrierea lineară Bnu a putut fi descifrată până în1953.După căderea civilizației miceniene a existat o perioadă tulbure de aproximativ cinci sute de ani (times of troublesdupă interpretarea luiArnold Toynbee), numităMarea Migrație Miceniană.În timpul acesteia ori nu s-a folosit scrierea (puțin probabil), ori nu a rămas nimic scris până în zilele noastre drept dovadă a scrierilor grecești pre-homerice. De la începuturile perioadei clasice, greaca a fost scrisă înalfabetul grec,despre care se spunea că ar fi derivat din celfenician.Trecerea la acest alfabet ar fi avut loc în timpul luiHomer.Cum nu există nici o referință, cât de ambiguă în poezia lui Homer care să sugereze că el ar fi știut de această metodă de scriere și cum scrierile vechi europene le preced pe cele aramaice, fiind răspândite inclusiv înAnatolia,este de presupus ipoteza contrară, mult mai plauzibilă: paradigma alfabetului grecesc, despre care se credea că ar fi derivat din cel fenician a fost efectiv inversată prin studii mai serioase. Fenicienii fiind la origine navigatori proto-ionieni, stabiliți în cetăți-stat sau doar "capete de pod" comerciale în Palestina, Liban și apusul Siriei, au adus cu ei alfabetul grec, din care a derivat cel fenician. Mai mult, teoria luiJean Faucounau,cel ce a descifrat scrierea hieroglifică adiscului din Phaistos,împinge cronologia înaltă aproto-ionienilorpână spreCicladicul Vechi,Troia II,Troia Iși în orice caz cu mult înainte dethalassocrația minoică.Se pune astfel problema raportului dintre alfabetele vechi europene, scrierile fonetice în general și contribuția limbilor indo-europene (mai ales proto-hitite, din faza pre-anatoliană) la etimologiile pre-grecești din limba greacă (după indo-europeniștii Frisk și Beekes).

Atica (dialect al grupului ionian-atic), limbă vorbită laAtena,constituie limba în care s-a scris cea mai mare parte aliteraturii greceșticlasice. SubAlexandru cel Mareutilizarea dialectelor grecești a fost restrânsă, în așa fel ca lumea greacă să foloseascăkoina,limbă comună rezultată din mai multe dialecte ale grupului ionian-atic. Astfel, el a putut comunica cu armata sa heteroclită, iar limba a fost învățată de locuitorii regiunilor cucerite, devenind o așa-numitălingua francadinAntichitate.Limba greacă a fost în concurență culatina.Koina,devenită limbă oficială aimperiului roman de răsărit,continuând să evolueze pentru a da nașterelimbii grecești modernede astăzi a fost extrem de răspândită.

Faptul căVechiul Testamenta fost tradus în versiuneaSeptuaginteiiarNoul Testamenta fost redactat în limba greacă, a făcut din aceasta o limbă de cult, dar și de cultură pan-europeană.

Greaca, ca și multe altelimbi indo-europene,este olimbă flexionarăneaglutinantășine-ergativă.De exemplu,substantiveleau cincicazuri,treigenuriși treinumere,verbele au treivoci,treipersoaneși trei numere ca și multe alte forme.

Mai jos se aflădeclinareaarticolului hotărât în greaca veche:

Singular Plural
Masc. Fem. Neutru Masc. Fem. Neutru
nominativ ho to hoi hai ta
genitiv tou tês tou tôn tôn tôn
dativ tois tais tois
acuzativ ton tên to tous tas ta

Greaca modernă nu arecazul dativ,cu excepția unor expresii precumen taxei.Restul formelor sunt puțin schimbate față de greaca veche:

Singular Plural
Masc. Fem. Neutru Masc. Fem. Neutru
nominativ o ê to oi oi ta
genitiv tou tês tou tôn tôn tôn
acuzativ ton tên to tous tis ta

Un mare număr de cuvinte dinlatină,română,francezășienglezăsunt de origine greacă. Transliterarea înASCIIa alfabetului grecesc se face princodul betacare folosește numai șapte biți dar redă corect toate subtilitățile accentelor, spiritelor și combinaților pre-formate ale acestora.

Vezi și[modificare|modificare sursă]