Sari la conținut

Maroc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maroc
arabăالمملكة المغربية
berberăⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ
DrapelStemă[*]​
DrapelStemă[*]
Deviză:الله، الوطن، الملك(Arabic)
Allāh, al-Waṭan, al-Malik
ⴰⴽⵓⵛ. ⴰⵎⵓⵔ. ⴰⴳⵍⵍⵉⴷ(Berber)
Akuc, Amur, Agellid
"Dumnezeu, Patria, Regele"
Imnul național:

النشيد الوطني المغربي
Imnul chérifien
Localizarea Marocului
Localizarea Marocului
Localizarea Marocului
Geografie
Suprafață
- totală446.550 km²
Apă(%)250 km² (0,056%)
Cel mai înalt punctToubkal(4.167 m)Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctSebkha Tah[*][[Sebkha Tah(sabkha in Morocco)|​]](−55 m)Modificați la Wikidata
Cel mai mare orașCasablanca
VeciniAlgeria
Spania
Uniunea EuropeanăModificați la Wikidata
Fus orarWET
Populație
- Estimare 202137.076.584
Limbi oficialearabă,spaniolă,franceză[1],tamazigtă[2]
Etnonimmarocani(pl.)
marocan(masc.)
marocană(fem.)Modificați la Wikidata
Guvernare
Sistem politicMonarhie constituțională
RegeMohammed VI
Prim-ministruAziz Akhannouch
LegislativParlamentul Marocului
Camera superioarăCamera Consilierilor
Camera inferioarăCamera Reprezentanților
CapitalaRabat
Istorie
Stat independent1956
Regatul Mauretania110 î.Hr.-40 d.Hr.
Dinastia Alaouite1666–zi moderna
Independențade la Franța2 martie 1956
Independențade la Spania7 aprilie 1956
Economie
PIB(PPC)2019
- Total$332.358 miliarde[4]
- Pe cap de locuitor$9.339[4]
PIB(nominal)2019
- Total$122.458 miliarde[4]
- Pe cap de locuitor$3.441[4]
Gini(2015)40.3
IDU(2019)0.686 (locul 121)
MonedăDirham marocan(MAD)
Coduri și identificatori
CodCIOMARModificați la Wikidata
Cod mobil604Modificați la Wikidata
Prefix telefonic212
ISO 3166-2MAModificați la Wikidata
Domeniu Internet.ma
Prezență online
site web oficial
canal YouTube
hasthtag

Maroc(arabăالمغرب,al-Maġrib;berberă:Amerruk/Murakuc), oficialRegatul Maroc[8][9](المملكة المغربية,al-Mamlakah al-Maġribiyya) este o țară situată înAfrica de Nord,la sud deSpania,precum și la 349 km sud-est dePortugalia.Are o populație de aproape 33 de milioane de locuitori și o suprafață de 446.550 km² (excluzând teritoriile disputate) sau de 710,850 km² incluzând disputataSahara de Vest,care este în principal sub administrație marocană. Marocul are o coasta laOceanul Atlanticcare ajunge dincolo deStrâmtoarea GibraltarînMarea Mediterană.Are graniță cuSpaniala nord (o graniță maritimă prin Strâmtoare și frontierele terestre cu trei mici enclave controlate de spanioli:Ceuta,MelillașiPeñón de Vélez de la Gomera),Algeriala est șiMauritaniala sud.[10]

Maroc este omonarhie constituționalăde jurecu un parlament ales.Regele Maroculuideține vaste puteri executive, și poate dizolva inclusiv parlamentul când dorește.Puterea executivăeste exercitată de către guvern și de rege, de asemenea.Puterea legislativăeste învestită atât guvernului cât și celor două Camere ale Parlamentului, Adunarea Reprezentanților și Adunarea Consilierilor. Regele de asemenea poate emite decrete numite dahir, care au puterea unei legi. Alegerile parlamentare au avut loc în Maroc, la 7 septembrie 2007, și au fost considerate de unii observatori neutri ca fiind libere și corecte; deși prezența la vot a fost estimată la 37%, cea mai mică din ultimele decenii. Capitala politică esteRabat,iar cel mai mare oraș esteCasablanca;alte mari orașe sunt:Marrakech,Tetouan,Tanger,Salé,Fes,Agadir,MeknesșiOujda.

Regiunea Magrebului a fost locuită de berberi încă de acum 23000 de ani[11],iar Maroc a fost fondat deberberi(populațiile amazigh) care sunt locuitorii originali. Cel mai cunoscut stat independent marocan a fostRegatul Berber de Mauretaniacondus de regele Bocchus I. Acest Regat Berber de Mauretania (acum nordul Marocului) datează cel puțin de la 110 î.Hr.[12]

Arabiiomeiaziau cucerit această regiune însecolul VII,aducând limba lor, sistemul lor de guvernare șiislamul,la care mulți dintre berberi încet s-au convertit, mai ales după cearabiis-au retras. În era islamică primul stat marocan musulman, independent de Imperiul Arab, a fost Regatul Nekor, un emirat în zona Rif. A fost fondat de un imigrant dinYemen,Salih I ibn Mansur în anul710.

Istorie[modificare|modificare sursă]

Vezi și:

Clima[modificare|modificare sursă]

De-a lungul Mării Mediterane, Marocul are clima subtropicală, temperată de influență oceanică; aceasta conferă orașelor de pe coastă temperaturi moderate. Fapt pentru care peste 90% din populație este aglomerată în marile orașe de pe sau în apropierea coastei. [Rabat(capitala), Cassablanca, Tanger, etc.] Aici temperaturile sunt ceva mai suportabile decât în sud, în deșert.

Geografie[modificare|modificare sursă]

Relieful predominant muntos este reprezentat deMunții Atlasși Antiatlas. La sud se află deșertulSahara,iar pe litoralul vestic se află câmpii litorale, precum și un întins platou care atinge 1300 m altitudine. În nord se desfășoară Munții Rif.

Zona litorală din nord precum și centrul munțiilor Atlas reprezintă zona fertilă a țării. În acestă regiune din nord cresc nu mai puțin de 95% din pădurile Marocului. Restul de 5% din suprafața împădurită totală se întâlnește în micileoazeexistente.

Maroc este o țară care realizează tranziția în nord-vestul Africii dintre deșertul Sahara și pășunile fertile împădurite din jurul Mării Mediterane. Defrișarea este o activitate dăunătoare care în ultimii ani își face din ce în ce mai mult simțită prezența, pentru a putea face rost de lemn pentru construcții, Marocanii taie din puținele păduri existente în zonă, din acestă cauză, plus faptul că marile orașe sunt în continuă extindere, Marocul este o țară VIZIBIL mai poluată decât în 1990, când au început tăierile masive de păduri și creșterea incontrolabilă a populației. Din 1990 și până acum, Marocul și-a pierdut aproximativ 25% din păduri.

În zona câmpurilor agricole din jurul coastei se cultiva cereale, curmali, citrice și multe alte fructe dar și legume specifice latitudinii unde se află țara, majoritatea pentru necesarul alimentar al populației. Aici mai cresc de asemenea și specii de Maquis și Garriga.

Vezi și:

Diviziuni administrative[modificare|modificare sursă]

Vezi și:Lista diviziunilor administrative ale țărilor din Africa

Informații utile[modificare|modificare sursă]

  • Fus orar:Diferența de fus orar este de 2 ore în urmă față de ora României.
  • Moneda națională:Moneda oficială estedirhamul marocan.Introducerea, precum și scoaterea din țară a valutei naționale este interzisă.

Demografie[modificare|modificare sursă]

Cameră decorată în stil marocan

Marocul are o populație de circa 31 milioane de locuitori. Aproape întreaga populație este de religie islamică,[13]majoritatea fiind concentrați în general în orașe. În anii '80 Marocul a cunoscut un exod rural al populației către orașe din cauza secetei, cauzând mari dificultăți economice în anii '90. În anul2004statul a început o inițiativă ambițioasă pentru a dezvolta și moderniza țara și a ridica nivelul de trai mai ales în capitalaRabatcare cunoaște cel mai mare proiect de amenajare de trei miliarde deEuro.

Principalele orașe[modificare|modificare sursă]

Rabateste capitala țării, centru administrativ și economic. Rabat este un oraș modern care a reușit să păstreze neatins famecul celorO mie și una de nopți.Vechea Medina și Palatul Regal sunt doar câteva dintre comorile ascunse aici.Casablancaeste capitala economică a regatului și totodată cel mai mare port marocan.Marrakecha fost fondat în1062;este supranumit "Perla Nordului" și este situat într-o oază înconjurată depalmieri,loc unde odinioară poposeau negustorii ce străbăteau cărăriledeșertului.Fesreprezintă centrul religios al Marocului; este cel mai vechi dintre orașele lumii islamice. Este constituit din trei părți: orașul nou (construit la începutul anilor1900,pe când țara era colonie franceză); orașul medieval (datând dinsecolul al XIII-lea); orașul antic (descoperit în anii800).Agadireste stațiunea litorală a Marocului, una dintre cele mai vizitate de pe CoastaAtlanticului.

Cele mai mari orașe dinMaroc

Casablanca
Casablanca
Rabat
Rabat
Fes
Fes

Locul Oraș Regiune Populație Locul Oraș Regiune Populație

Marrakech
Marrakech
Tangier
Tanger
Agadir
Agadir

1 Casablanca Grand Casablanca 5,399,428 11 Tétouan Tanger-Tétouan 207,987
2 Rabat Rabat-Salé-Zemmour-Zaer 1,183,822 12 Safi Doukkala-Abda 284,750
3 Fes Fès-Boulemane 1,088,782 13 Mohammedia Grand Casablanca 188,619
4 Marrakech Marrakech-Tensift-El Haouz 1,070,838 14 Khouribga Chaouia-Ouardigha 172,000
5 Tanger Tanger-Tétouan 709,685 15 Beni Mellal Tadla-Azilal 163,286
6 Agadir Sous-Massa-Draa 678,596 16 Nador Oriental 150,000
7 Salé Rabat-Salé-Zemmour-Zaer 603,485 17 El Jadida Doukkala-Abda 144,440
8 Meknès Meknès-Tafilalet 536,232 18 Taza Taza-Al Hoceima-Taounate 139,686
9 Oujda Oriental 400,738 19 Larache Tanger-Tétouan 117,000
10 Kenitra Gharb-Chrarda-Béni Hssen 359,142 20 Settat Chaouia-Ouardigha 116,570
referințe


Limba[modificare|modificare sursă]

Limba oficială estearaba;la începutul anilor '90, 25% din populație mai foloseau ca primă limbă pe cea berberă. Numeroși marocani vorbesc limbafrancezăși respectivspaniolă.

Economie[modificare|modificare sursă]

Economia Marocului este considerată a fi o economie relativ liberă guvernată de legeacererii și a ofertei.Din 1993, țara a început o politică deprivatizareale unor anumite sectoare economice care erau în mâinile guvernului.[14]

Reformele Guvernului și o creștere constantă anuală în regiune de 4-5% din 2000 până în 2007, inclusiv creșterea de 4,9% de la an la an în intervalul 2003-2007 au ajutat economia marocană să devină mult mai robustă în comparație cu câțiva ani în urmă. Creșterea economică este mult mai diversificată, cu servicii noi și poli industriali, cum ar fiCasablancașiTanger,în curs de dezvoltare. Sectorul agricol este reabilitat, care în combinație cu precipitații crescute au dus la o creștere de peste 20% în 2009.

Vezi și:

  • Constructorul marocan de automobile sport de luxLaraki

Transport[modificare|modificare sursă]

Pe teritoriul orașului se circulă cu "Petit Taxi", care sunt de obicei ieftine. În afara orașului este recomandat "Grand Taxi", care sunt mai scumpe, dar prețul se negociază dinainte cu șoferul. Pe drumurile dintre orașe circulă taxiurile de colectare, care așteaptă până se ocupă toate locurile disponibile.

Sfaturi de călătorie[modificare|modificare sursă]

În orașele mari, apa de la robinet este potabilă, dar consumul acesteia în cantități mari nu este recomandat din cauzaclorului.De aceea se recomandă cu insistență folosirea apei îmbuteliate.

Religia[modificare|modificare sursă]

Peste 70% din populația Marocului este de religieislamică.

Cultura[modificare|modificare sursă]

Marocul a fost influențată de mai multe culturi etnice, cum ar fi civilizațiafeniciană,greacă,cartaginezăsauromană.Creștinismuls-a răspândit în această regiune încă din perioada romană și a supraviețuit invaziei arabe. Printre influențele recente, cea mai puternică s-a dovedit a fi cea franceză. Vezi și:

Patrimoniu mondial UNESCO[modificare|modificare sursă]

Până în anul 2011 pelista patrimoniului mondial UNESCOau fost incluse 8 obiective din această țară:

Obiceiuri sociale[modificare|modificare sursă]

Căsătoriile[modificare|modificare sursă]

Multe mariaje încă sunt aranjate de părinți. Când un cuplu este pe cale să se căsătorească, viitorul soț plătește tatălui sau fratelui mai în vârstă al fetei, o sumă de bani pentru a o întâlni și a o peți. O nuntă durează, de obicei, 3 zile și jumătate. Bărbatul trebuie să îi facă toate plăcerile femeii în ziua nunții. Femeia trebuie să rămână virgină până în ziua nunții.

Familia[modificare|modificare sursă]

Extinderea familiei este elementul cel mai important al vieții sociale marocane. Legătura dintre mamă și fiu este cea mai importantă într-o familie.

Socializarea[modificare|modificare sursă]

Marocanii, în general, își strâng mâinile când se întâlnesc; - cea mai întâlnită formulă de salut este"As Salam Alikoum"= Pacea să fie cu tine; - vizitarea prietenilor și a rudelor în mod frecvent este considerată necesară pentru menținerea strânsă a relațiilor Sărbătorile: -Ramadan-ul este cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor; durează 1 lună și datorită faptului că musulmanii folosesc calendarul lunar, data acestei sărbători se schimbă constant în raport cu calendarul gregorian.

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^"An Islamic and fully sovereign state whose official language is Tamazight, the Kingdom of Morocco constitutes a part of the Great Maghreb." „Moroccan Constitution”Verificați valoarea|url=(ajutor)..
  2. ^„BBC News – Morocco's King Mohammed unveils constitutional reforms”..
  3. ^„Ethnic groups”.World Factbook.Central Intelligence Agency. Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  4. ^abcd„Morocco”.IMF.
  5. ^Africa's Development Dynamics 2018:Growth, Jobs and Inequalities.AUC/OECD..p. 179.Accesat în.
  6. ^Human Development Report 2020 The Next Frontier: Human Development and the Anthropocene(PDF).United Nations Development Programme..pp. 343–346.ISBN978-92-1-126442-5.Accesat în.
  7. ^https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=MA,accesat înLipsește sau este vid:|title=(ajutor)
  8. ^Horia C. Matei ().Enciclopedia Statelor Lumii.București: MERONIA. p. 309.ISBN978-973-7839-38-1.
  9. ^Conventional long form: Kingdom of Morocco - Conventional short form: Morocco - Local long form: al-Mamlakah al-Maġribiyya - Local short form: al-MaġribArhivatîn,laWayback Machine.- CIA World Factbook
  10. ^Pending resolution of theWestern Sahara conflict.
  11. ^Ilahiane, Hsain ().Historical Dictionary of the Berbers (Imazighen).
  12. ^„Bocchus I”.Accesat în.
  13. ^„CIA World Factbook - Maroc”.CIA.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  14. ^Leonard, Thomas M.Encyclopedia of the Developing World.Taylor & Francis. p. 1085.ISBN0-4159-7663-4.
  15. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  16. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  17. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  18. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  19. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  20. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  21. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO
  22. ^enPrezentare pe site-ul UNESCO

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Guvern
Informații generale
Reportaje