Sari la conținut

Muzeul Luvru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul Luvru
Înființat[1]Modificați la Wikidata
LocațiaSaint-Germain-l'Auxerrois[*][[Saint-Germain-l'Auxerrois(administrative quarter in Paris, France)|​]],Arondismentul 1 din Paris,Paris Centre[*][[Paris Centre(administrative division of Paris)|​]],Paris,Métropole du Grand Paris,Franța;Rue de Rivoli[*]
TipulAntichități orientale
Antichități egiptene
Antichități grecești, etrusce și romane
Artă Islamică
Sculpturi
Obiecte de artă
Picturi
Arte grafice[2]
Mărimea colecției460.000 de piese[3]Modificați la Wikidata
Numărul vizitatorilor2.825.000[4]Modificați la Wikidata()
FondatorNapoleon I[5]Modificați la Wikidata
DirectorJean-Luc Martinez
Prezență online
louvre.fr

Muzeul Luvru(înfrancezăMusée du Louvre) este cel mai maremuzeude istorie și artă dinFranța(după suprafață, 210.000 m2dintre care 60.600 m2destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze,Paris,între cheiul drept alSeneiși strada Rivoli (francezăQuai de Louvre - Rue Am. de Coligny - Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoriaFranței,de laDinastia Capețienilorpână în prezent.

Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, dinAntichitatepână la1848,și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de laEuropa occidentală,Grecia,Egiptpână laOrientul Apropiat(laParisexistă - în linii mari - o împărțire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după1848este încredințatăMuzeului d’OrsayșiCentrului Pompidou,arta asiatică este expusă la Muzeul național de Arte asiatice Guimet, iar arta africană, americană și dinOceaniaeste sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.

Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără:Codul lui Hammurabi,Venus din Milo,GiocondadeLeonardo da VincișiLibertatea conducând poporuldeEugène Delacroix.Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în2008.În 2018, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu de artă din lume, având până la 10,2 milioane de vizitatori.[6]

Palatul Regal[modificare|modificare sursă]

Cetatea Luvru
Pictură de Frații de Limbourg,Les Très Riches Heures du duc de Berry, Octobre,detaliu[7],1412-1416

La originea Luvrului se află ocetateconstruită de cătreFilip al II-lea al Franțeiîn anul1190și care ocupa o pătrime a actualeiCurți Pătrate.Planul cetății era constituit dintr-un patrulater cu laturile de 78x72 m[8],înconjurat de șanțuri, flancat de turnuri și având două căi de acces. În mijlocul cetății se afla un donjon fortificat: Marele Turn al Luvrului. Una dintre principalele misiuni ale cetății era de a supraveghea avalulSenei,această parte fiind una dintre zonele folosite adesea de invadatori încă de pe vremeavikingilor.În1317,odată cu transferul bunurilor aparținândOrdinului TemplierilorcătreOrdinul Ospitalierilor,vistieria regală, păstrată până atunci în Casa Templierilor dinParis,este transferată la Luvru.Carol al V-leava transforma ulterior Luvrul în reședință regală cu ajutorul arhitectuluiRichard du Temple.[8]

Nemaifiind de nici un folos, Marele Turn al Luvrului este demolat de cătreFrancisc I al Franțeiîn1528[8],iar în1546începe transformarea fortăreței în reședință de lux. Francisc I dispune de asemenea demolarea întregii aripi de vest a cetății, pe care o înlocuiește cu o construcție în stilrenascentist,creată de cătrePierre Lescot.De asemenea, Francisc I este cel care a achiziționatMona Lisa(Gioconda) de laLeonardo da Vinciîn1516,după ce îl invitase pe acesta înFranțasă lucreze laAmboisela castelul Clos-Lucé (nume vechi, Cloux) unde artistul și-a petrecut ultimii ani ai vieții.[9]Lucrările de transformare a cetății sunt continuate ulterior în timpul domniilor luiHenric al II-leașiCarol al IX-lea,partea de sud a ceea ce mai rămăsese din vechiul Luvru fiind la rândul ei demolată pentru a face loc unei aripi tot în stil renascentist.

În anul1594,Henric al IV-leadecide unirea palatului Luvru cu palatul Tuileries construit deCaterina de Medici.Este începutul unui proiect de anvergură care este acum denumitLe Grand Dessein[8]și a cărui primă etapă constă în construcția Marii Galerii ce unește pavilionul Lesdiguères (numit astfel în onoarea lui François de Bonne, baron de Champsaur, primul duce de Lesdiguères) cu pavilionul La Trémoille (numit în onoarea lui Henri de la Trémoille).

Curtea Pătrată este realizată de către arhitecții Jacques Lemercier și apoi Louis Le Vau, sub domniile luiLudovic al XIII-leașiLudovic al XIV-lea,având de patru ori dimensiunea curții renascentiste de pe timpul lui Francisc I, dimensiune ce duce implicit și la demolarea a ceea ce mai rămăsese din cetatea medievală. Amenajarea și decorarea palatului sunt realizate de pictori celebri, precumNicolas Poussin,Giovanni Francesco Romanelli⁠(fr)[traduceți]sauCharles Le Brun.Această dezvoltare a Luvrului este însă întreruptă brusc în anul1678,cândLudovic al XIV-leaalegeVersaillesca centru al puterii și ca reședință regală. Urmează o perioadă în care Luvrul va rămâne neschimbat[8],până când în secolul al XVIII-lea o serie de proiecte de modificare sunt conduse deAnge-Jacques GabrielșiJacques-Germain Soufflot.Printre aceste proiecte este și acela de a transforma palatul în muzeu, proiect ce începe în timpul luiLudovic al XV-lea,însă care va fi pus în practică abia o dată cuRevoluția Franceză.[8]

Istoric[modificare|modificare sursă]

Începuturi[modificare|modificare sursă]

Funcția de muzeu a Luvrului începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută laPalatul Luxemburgîntre anii1750și1785,și care a cunoscut un enorm succes.Marchizul de Marigny,director general al Clădirilor Regale (în francezăBâtiments du roi) și succesorul acestuia, contele de Angiviller, elaborează un proiect prin care Luvrul să devină un muzeu permanent. Acest proiect devine lege la data de6 mai1791,iar la10 august1793are loc inaugurarea oficială a noului muzeu. Acesta a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul1855.

Luvru și Arcul de Triumf Carrousel, inaugurat în 1808

În timpulPrimului Imperiumuzeul se va numi Muzeul Napoleon având ca prim director peDominique-Vivant Denon.Muzeul este extins de către arhitecții Charles Percier și Pierre-François-Léonard Fontaine, aceștia construind aripa de pe strada Rivoli. Aceștia vor construi în 1808 și un mic arc de triumf numit Arcul de Triumf Carrousel, care va fi decorat de către Dominique-Vivant Denon cu basoreliefuri și cu statuete ce slăvesc gloria armatelor victorioase. Deasupra era plasată o statuie antică din bronz reprezentând cai, ce aparținusebazilicii San Marco din Veneția,și care va fi înapoiată acesteia în 1815.[10]Sub domnia luiNapoleon al III-leaLuvrul a suferit mai multe modificări, în principal în cadrul proiectuluiLe Grand Dessein:galeria de nord ce leagă Luvrul de Palatul Tuileries a fost completată prin adăugarea de noi clădiri realizate deHector-Martin Lefueldupă planurile luiLouis Visconti;alte clădiri au fost adăugate la sud pentru a oferi simetrie complexului arhitectural care a devenit din ce în ce mai impunător. În1871,muzeul a fost incendiat în timpulComunei din Parisiar arhitectul Lefuel a fost nevoit să reconstruiască o parte din clădiri.[8]Palatul Tuileries nu va fi reconstruit astfel încât, după mai mulți ani de deliberări, ruinele vor fi demolate în1882.Această demolare marchează începutul Luvrului modern, acum fiind aproape în totalitate consacrat culturii, cu excepția aripii Richelieu în care funcționa Ministerul de Finanțe.[11]Ministerul va fi mutat din aripa Richelieu printr-o decizie a președintelui francezFrançois Mitterrandabia în1981.

Marele Luvru[modificare|modificare sursă]

În timpul primului mandat al lui François Mitterrand ca președinte al Franței, acesta ia decizia, la data de26 ianuarie1981,de a reda Luvrului aripa Richelieu, care la acel moment era ocupată de Ministerul de Finanțe francez.[12]Această decizie marchează începutul proiectului numit Marele Luvru (înfrancezăLe Grand Louvre) care va însemna o reorganizare totală a muzeului. La data de2 noiembrie1983controlul asupra întregului complex al Luvrului cât și asupra proiectului Marele Luvru a fost încredințat EPGL (înfrancezăÉtablissement Public du Grand Louvre). Extinderea și modernizarea Luvrului au fost încredințate de EPGL arhitectuluiamericande originechinezăIeoh Ming Pei,celebru pentru proiectele sale, în principal noua aripă a National Gallery of Art dinWashington, D.C..Săpături arheologiceau fost întreprinse înainte de amenajarea subsolului Curții Napoleon și începerea construcției piramidei. (vezi mai jos)

La9 decembrie1986a fost inauguratMuzeul d’Orsay;instalat în fosta Gară d’Orsay construită în1900,muzeul găzduiește operele de artă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de la 1848 și până la naștereacubismului.Muzeul face în acest fel tranziția între Muzeul Luvru – preluând de la acesta operele artiștilor născuți între1820și1870– și Muzeul de Artă Modernă.

Piramida de sticlă construită în mijlocul Curții Napoleon de către Ieoh Ming Pei a fost inaugurată la30 martie1989.Aceasta reprezintă de acum principala axă de circulație a palatului Luvru, fiind punctul principal de acces în muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de recepție din care se realizează accesul vizitatorilor la restul complexului muzeal.

În anul1997muzeul va suferi din nou importante modificări de amenajare în jurul Curții Pătrate. Deschiderea sălilor din aripa Sackler, din cadrul departamentului Antichități Orientale, și deschiderea a două etaje complet renovate aparținând departamentului de Antichități Egiptene, dublează astfel suprafața de expoziție a acestui departament. În1998,Școala Luvrului (francezăL’École du Louvre) este instalată în aripa Flore (5000 m2), aripă în care se găseau vechile colecții de sculptură.

Colecții[modificare|modificare sursă]

Muzeul Luvru prezintă opere ale artei occidentale dinEvul Mediupână la1848,ale civilizațiilor antice care au precedat-o și influențat-o și ale artei islamice. Colecțiile sunt repartizate celor opt departamente ce își au fiecare istoria proprie legată de curatori, colecționari și donatori.[2]

Antichități egiptene[modificare|modificare sursă]

Antichități grecești, etrusce și romane[modificare|modificare sursă]

Acest departament expune lucrări din bazinul mediteraneean, care acoperă o largă perioadă de timp, dinepoca neoliticăpână în secolul al VI-lea.[13]Mai specific, colecția pornește din perioada civilizației Cicladelor, întinzându-se până la declinul Imperiului roman. Departamentul este unul dintre cele mai vechi ale muzeului, fiind inițial colecția regală de artă, din care o parte fusese dobândită sub domnia luiFrancisc I.[14][15]La început, colecția era concentrată pe lucrări de marmură, precum binecunoscuta sculpturăVenus din Milo.O creștere a numărului de lucrări, printre careApollo Belvedere,a urmatRăzboaielor napoleoniene,însă aceste piese au fost returnate după căderea lui Napoleon din 1815. Însecolul al XIX-lea,Luvrul a achiziționat piese precum vaze din colecția Durand și bronzuri precum Vaza Borghese de laBiblioteca națională.[13][16]

Artă islamică[modificare|modificare sursă]

Colecția de artă islamică este cea mai nouă colecție a muzeului și cuprinde exponate care se întind peste o perioadă de treisprezece secole și provin din trei continente. Inventarul consistă din lucrări din ceramică, sticlă, metal, lemn și fildeș, carpete, materiale textile și miniaturi; el numără 5000 de opere și 1000 de fragmente. Această colecție a făcut parte inițial din colecția de arte decorative, însă a fost separată de aceasta în2003.Printre opere este o cutie din secolul al X-lea din Andaluzia (Pyxide d'al-Mughira), BaptisteriulSfântului Lodovic,un bazin gravat din perioada mamelucă a secolelor al XIII-lea sau al XIV-lea, giulgiul lui Josse din Iran din secolul al X-lea. Colecția mai conține trei pagini dinShahnameh,o carte de poeme epice persane ale luiFerdowsiși o lucrare metalică dinSirianumităVaza Barberini.

Sculpturi[modificare|modificare sursă]

Mormântul lui Philippe Pot, guvernatorulBurgundieisubLudovic al XI-lea,de Antoine Le Moiturier.
SculpturăYombe,secolul al XIX-lea.

Departamentul de sculptură este compus din lucrări dinainte de1850,care nu aparțin de departamentele de artă etruscă, greacă sau romană. Luvrul a găzduit sculpturi încă din vremea când era utilizat ca palat regal, însă până în 1824 nu fuseseră expuse decât lucrări antice și două statui deMichelangelo.Inițial colecția însuma numai 100 de piese, restul colecției regale aflându-se laVersailles.Lucrurile au rămas așa până când Léon Laborde a venit la conducerea departamentului. El a adăugat sculpturi și statui medievale, precum cea aregelui Childebert.Colecția era parte a departamentului pentru antichități, însă în 1871 a devenit autonomă sub conducerea lui Louis Courdajod, care a pus accentul pe o mai largă reprezentare a artei franceze. În1986,toate operele de după 1850 au fost mutate în nou-creatulmuzeu Orsay.Piesele rămase la Luvru au fost separate în două spații expoziționale, operele franceze găsindu-se de atunci în aripa Richelieu și cele străine în aripa Denon.

În ansamblu, colecția conține lucrări romanice, precum sculptura dinsecolul al XI-leaProfetul Daniel în peștera leuluiși cea dinsecolul al XII-leaFecioara din Auvergne.În secolul al XVI-lea, influența renascentistă a avut un efect inhibitor asupra sculpturii franceze, precum se vede în basoreliefurile lui Jean Goujon și în lucrările lui Germain Pilon,Coborârea de pe cruceșiÎnvierea lui Hristos.Secolele al XVII-lea și al XVIII-lea sunt reprezentate de opere ale lui Étienne Maurice Falconet și de obeliscurile lui François Anguier. Curentul neoclasic e reprezentat de sculpturaPsyche înviată de sărutul lui Cupidon(1787) a luiAntonio Canova.

Obiecte de artă[modificare|modificare sursă]

Picturi[modificare|modificare sursă]

Mona Lisa

Arte grafice[modificare|modificare sursă]

Icoane și picturi creștine[modificare|modificare sursă]

  • Maiestatea Sa,Cimabue,circa 1280 (tempera pe lemn);
  • Sfântul Francisc primește stigmatele,Giotto,circa 1300 (tempera pe lemn);
  • La Grande Pietá ronde,Jean Malouel, circa 1400 (tempera pe lemn);
  • Retablul Sfântului Denis,Henri Bellechose, 1416 (pictură pe lemn transferată pe pânză);
  • Buna vestire,Rogier van der Weyden,circa 1432-1435 (ulei pe lemn);

Activitatea muzeului[modificare|modificare sursă]

Polemici[modificare|modificare sursă]

Galerie imagini[modificare|modificare sursă]

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^https:// history /this-day-in-history/louvre-museum-opensLipsește sau este vid:|title=(ajutor)
  2. ^abfrMusée du Louvre - Présentation des departements”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  3. ^Rapport d’activité 2013(PDF)
  4. ^Art's most popular
  5. ^https:// irishtimes /culture/art-and-design/napoleon-s-stolen-masterpieces-the-plunder-that-formed-the-louvre-1.4589616Lipsește sau este vid:|title=(ajutor)
  6. ^„10,2 millions de visiteurs au Louvre en 2018”.Louvre.fr(în franceză)..Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  7. ^Detaliu al filei lunii octombrie din manuscrisulLes Très Riches Heures du duc de Berrypictat de Frații Paul, Jean și Herman de Limbourg pentru ducele Jean I de Berry; manuscrisul se află în prezent laMuzeul Condé
  8. ^abcdefgfrHistoire du LouvreArhivatîn,laWayback Machine., pagină pe situl Muzeului Luvru.
  9. ^cf.Dictionnaire Enciclopedique Le Petit Larousse en couleurs,Ed. Larousse, Paris, 1995
  10. ^frConstruction de l'Arc de Triomphe du Carrousel
  11. ^frHistoire du Louvre, l'apogée du musée
  12. ^frHistoire du Louvre, l'apogée du musée
  13. ^ab„Greek, Etruscan, and Roman Antiquities”.Musée du Louvre. Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  14. ^enNave, Alain ().Treasures of the Louvre.Barnes & Noble Publishing. p. 42.ISBN0-7607-1067-8.OCLC40334510.
  15. ^enMignot, Claude ().The Pocket Louvre: A Visitor's Guide to 500 Works.New York: Abbeville Press. pp. 155–58.ISBN0-7892-0578-5.OCLC40762767.
  16. ^enMignot, Claude ().The Pocket Louvre: A Visitor's Guide to 500 Works.New York: Abbeville Press.ISBN0-7892-0578-5.OCLC40762767.

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deMuzeul Luvru