Nailon
Nailon[1],scris șinylon,[2](înenglezănylon,iar înfrancezănylon) este nume un generic folosit pentru un grup de fibre textile dinpolimerisintetici, cunoscuți sub numele depoliamide.Este primul polimer sintetic care a avut succes comercial, datorită faptului că este ieftin, ușor, fin și tare.
A fost produs pentru prima dată pe data dede cătreWallace Carothersla firma americanăDuPont.
Etimologie
[modificare|modificare sursă]Cuvântul dinromânănailon/nylon,este un împrumut din limbaengleză:nylon.[2]Circulă numeroase etimologii asupra originii cuvântului „nylon”, cum este aceea care afirmă faptul cănylonprovine de laNY(New York) șiLON(London), sau aceea că provine de la inițialele prenumelor soțiilor inventatorilor.
O alta varianta - destul de plauzibila - a etimologiei cuvintului explica concurenta acerba dintre americani si japonezi pentru crearea unui polimer ieftin, fin si suficient de tare. Aceasta batalie dura de citiva ani si atunci cind firma Du Pont a inventat nylonul, cineva din echipa ar fi spus; "now you lose old nipons" ( acum ati pierdut japonezi invechiti ), adica exact cele 5 initiale N Y L O N. Toata lumea a fost cucerita de idee si astfel a aparut denumirea de "nylon"
Explicația următoare, oferită de mai multe dicționare etimologice (între care cel al luiDauzat[3]) este destul de plauzibilă: potrivit acestei explicații, este vorba deacronimulformat de inițialele prenumelor soțiilor celor cinci chimiști de laDuPont de Nemourscare au colaborat la inventarea textilei, și anume:Nancy,Yvonne,Louella,Olivia șiNina.
Descriere
[modificare|modificare sursă]Nailonul este un material termoplastic mătăsos, folosit pentru prima dată la fabricarea periuțelor dedinți(1938), apoi laciorapide damă (1940). Actualmente este folosit la fabricarea hainelor, a frânghiilor, a periilor, a corzilor deinstrumente muzicaleetc. În timpul celui de-alDoilea Război Mondiala fost folosit în loc demătasela confecționareaparașutelor.
Formulă de reacție
[modificare|modificare sursă]O formulă tipică dereacțieeste următoarea:
Note
[modificare|modificare sursă]Bibliografie
[modificare|modificare sursă]- Textilesde Sara J. Kadolph, Prentice Hall; 10 edition (24 iulie 2006),ISBN 0-13-118769-4
- Academia Română,Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”,Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române,Ediția a II-a revăzută și adăugită, Univers Enciclopedic, București, 2005,ISBN 973-637-087-xsau ed. Univers Enciclopedic Gold, București, 2010,ISBN 978-606-8162-08-9.
- Albert Dauzat, Jean Dubois, Henri Mitterand,Nouveau dictionnaire étymologique et historique de la langue françaisepar..., Librairie Larousse, Paris, 1977ISBN 2-03-020210-X
- Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu,Noul dicționar universal al limbii române,Ediția a doua, Editura Litera Internațional, București-Chișinău, 2007.ISBN 978-973-675-307-7