Sari la conținut

Nikos Kazantzakis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikos Kazantzakis

Nikos Kazantzakis în 1931
Date personale
Nume la naștereNikos KazantzakisModificați la Wikidata
Născut[2][3]Modificați la Wikidata
Heraklion,Imperiul Otoman[4]Modificați la Wikidata
Decedat(74 de ani)[5][2][6][7]Modificați la Wikidata
Freiburg im Breisgau,RFG[8]Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHeraklionModificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale(leucemie)Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGalatea Kazantzakis()
Eleni Kazantzaki[*][[Eleni Kazantzaki(scriitoare greacă)|​]]()Modificați la Wikidata
CetățenieGrecia[9]Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet,romancier,dramaturg,eseist,filozof
Limbi vorbitelimba greacă[10][11]Modificați la Wikidata
PseudonimLacrima Rerum (latinăLacrima Rerum), Karma Nirvami (greacăΚάρμα Νιρβαμή)
StudiiUniversitatea Națională și Capodistriană din Atena(doctorat[*]înjurisprudență)
Scholi Oursoulinon Naxou[*][[Scholi Oursoulinon Naxou(school in Greece)|​]][1]
Activitatea literară
Activ ca scriitor19061957
Limbilimba greacăModificați la Wikidata
Mișcare/curent literarModernism
Operă de debuteseul„Boala veacului”
Opere semnificativeZorba Grecul,Hristos răstignit a doua oară
Note
PremiiKratika Logotechnika Vraveia[*][[Kratika Logotechnika Vraveia(Greek literary awards)|​]]Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Nikos Kazantzakis(îngreacăΝίκος Καζαντζάκης[ˈnikos kazanˈd͡zacis];n.,Heraklion,Imperiul Otoman– d.,Freiburg im Breisgau,RFG) este unautorgreccare a scris de-a lungul vieții salepoeme,romane,eseuri,și cărți de călătorii. Probabil cel mai important și cel mai tradus scriitor grec al secolului XX. A devenit cunoscut în1964când a fost lansat filmulZorba Grecul,bazat peromanul cu același numescris de acesta.

Aflat veșnic în conflict cu autoritățile dinGreciapentru opiniile sale îndrăznețe (asemenea bunului prietenului săuPanait Istrati,era atașat ideilor de stânga), deși a îndeplinit o vreme și funcții publice, a găsit mai multă audiență în străinătate decât în propria patrie, fiind nominalizat de câteva ori laPremiul Nobel.

Viața și destinul literar[modificare|modificare sursă]

Mormântul lui N. Kazantzakis din Heraklion, pe epitaf scrie:Nu sper nimic, nu-mi este frică de nimic, sunt liber.[12]

Se naște laHeraklion,în insulaCreta,Nikos, primul din cei patru copii ai familiei Kazantzakis. Tatăl, Mihalis (1856-1932), originar dintr-un sat din împrejurimile Iraklionului, se îndeletnicea cu negoțul de produse agricole.

Bustul scriitorului Nikos Kazantzakis din Tulcea

Răscoală cretană împotrivastăpânirii turceștidetermină familia Kazantzakis să se refugieze, pentru doi ani, între 1897-1899, în insulaNaxosdinMarea Egee.Tânărul Nikos urmează, timp de doi ani, cursurile colegiului francez din insulă, condus decălugări franciscani.Învațăfrancezașiitalianași se familiarizează, prin intermediul lecturilor, cu civilizația occidentală. Revenit în insula natală, își continuă studiile la gimnaziul din Iraklion. Mai târziu, studiazăDreptullaAtena.

În1906își face debutul în lumea literelor cu eseul„Boala veacului”,apărut în revistaPinakothiki,sub pseudonimul Karma Nirvami. Sub același pseudonim publică în acest an și primul volum:Șarpe și crin,onuvelăde mari dimensiuni (95 de pagini), cu influențe dinD'Annunzio.Pe parcursul anului 1907, semnează, sub pseudonimul Akritas, cronici în cotidianul atenianAkropolis.Din cauza situației materiale, veșnic precare, a fost nevoit să-și câștige, ca și alți scriitori contemporani (Grigorios Xenopoulos,Kostis Palamas), existența prin scris. A colaborat de-a lungul anilor la numeroase publicații ale vremii, rezultatul fiind o opera imensă, adunată în parte în volumele de impresii de călătorie, în parte rămasă încă în paginile ziarelor. PiesaSe crapă de ziuă,premiată la un concurs dramatic, este pusă în scenă la teatrulAthineondin capitală. Autor al unei impresionante opere dramatice - a scris, în versuri și în proză ritmată, tragedii cu subiecte antice, de inspirațiebizantinăși cu tematică diversă -, Kazantzakis va rămâne în istoriadramaturgiei,dar nu și a teatrului, prin valoarea strict literara a pieselor, compuse mai mult pentru a fi citite decat jucate (fapt confirmat de eșecul înregistrat de spectacolele cu piesele sale). La 1 octombrie 1907 sosește laParis,unde se dedica, până în 1909, studiilor de specializare în Drept. LaCollège de Franceurmărește cursurile ținute deHenri Bergson,a cărui concepție filozofică îi va marca profund opera și viața.

În perioada martie-aprilie a anului 1909 va face prima călătorie înItaliaunde va reveni în numeroase rânduri. În 1910 se va stabili la Atena, unde publica tragediaMeșterul,prelucrare a unei legende populare în care influențe dinNietzschese împletesc cu trăiri personale. Premiată la un concurs dramatic, piesa va fi pusă în scenă în 1916. Mijloacele de existență și le asigură traducând pentru editura atenianăFexicărți de filozofie și știință. Un an mai târziu, în1911,se căsătorește, la Iraklion, cuGalatea Alexiou.Poetă, prozatoare, dramaturg, Galatea Kazantzakis (1881-1962) va ocupa un loc de seamă în viața literară elenă. Căsătoria, timp de 16 ani, a celor doi oameni de litere, intelectuali cu firi și caractere opuse, va reprezenta pentru Kazantzakis, una dintre cele mai frământate perioade din viața sa. În1926căsătoria va eșua într-un divorț. În romanulOameni și supraoameni(1957), capodopera sa, Galatia va zugrăvi calvarul conviețuirii cu Nikos.

Înscris ca voluntar în armată în timpulRăzboaielor Balcanice,va servi la biroul special al primului-ministru, Eleftherios Venizelos. Un punct de răscruce din biografia sa îl constituie întâlnirea cuAnghelos Sikelianos(1884-1851), personalitate de prim-plan a literaturii elene, de care-l va lega o strânsă prietenie.

Timp de un an (1916-1917), Nikos, împreună cuGheorghios Zorbas,va încerca să pună pe roate exploatarea unei mine de lignit laPrastova,în sudulPeloponesului.Gheorghios Zorbas (1870-1941), originar dinHalkidiki,un om din popor, cu maniere simple, un idealist fără pereche, pe care Kazantzakis l-a cunoscut laMuntele Athos,a reușit să-l atragă pe scriitorul cretan în această aventură ce va deveni peste trei decenii nucleul cărțiiZorba Grecul.S-au păstrat câteva scrisori „pline de pitoresc” adresate de Zorbas fostului său asociat de afaceri.

Pe lângăZorba Grecul,a scris și alte romane de referință, precum:Hristos răstignit a doua oară,Raport către El Greco,Ultima tentație a lui Hristos,Fratricizii.

Scrieri[modificare|modificare sursă]

Citate și aprecieri critice[modificare|modificare sursă]

Despre romanulZorba Grecul:

„O călătorie palpitantă în universul însorit al spiritului omenesc. O capodoperă fără vârstă, asemenea Odiseei.”

Despre romanulHristos răstignit din nou:

„Un roman profund, cutremurător.”
Time

Despre romanulUltima ispită a lui Hristos:

„O poveste extrem de emoționantă a unei mari victorii spirituale.”
„Un roman sfâșietor.”
Time
„Descriind învierea lui Lazăr, copilăria și adolescența Mariei Magdalena, viața de zi cu zi a Martei și a Mariei, Kazantzakis reconstituie strălucit vremurile biblice, reușind să ne dezvăluie chipul uman al figurilor din parabole.”
—Times Literary Supplement

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^https:// naxos.gr/the-ursuline-school-school-of-commerce/?lang=enLipsește sau este vid:|title=(ajutor)
  2. ^abcdAutoritatea BnF,accesat în
  3. ^abThe Fine Art Archive,accesat în
  4. ^„Nikos Kazantzakis”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  5. ^ab„Nikos Kazantzakis”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  6. ^abNikos Kazantzakis,Encyclopædia Britannica Online,accesat în
  7. ^abNikos Kazantzakis,SNAC,accesat în
  8. ^„Nikos Kazantzakis”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  9. ^LIBRIS,,accesat în
  10. ^Autoritatea BnF,accesat în
  11. ^CONOR[*][[CONOR(authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)
  12. ^Δὲν ἐλπίζω τίποτα. Δὲν φοβοῦμαι τίποτα. Εἶμαι ἐλεύθερος.

Bibliografie[modificare|modificare sursă]

  • Zorba Greculde Nikos Kazantzakis, tabel cronologic - Elena Lazăr -Editura Humanitas,București, 2006.

Lectură suplimentară[modificare|modificare sursă]

  • Neîmpăcatul: biografia lui Nikos Kazantzakis,Helen Kazantzakis, Editura Univers, 1981

Legături externe[modificare|modificare sursă]