Sari la conținut

Orosius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Orosius
Date personale
Născut385 d.Hr.[1]Modificați la Wikidata
Braga,PortugaliaModificați la Wikidata
Decedat418 d.Hr.(33 de ani)[1]Modificați la Wikidata
ReligieBiserica CatolicăModificați la Wikidata
Ocupațieistoric
scriitor
teolog[*]
preot catolic[*]Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[2][3]Modificați la Wikidata

Paulus Orosius(n. circa 375, d. 418?),[4]a fost unistoriccreștin,teologși discipol al luiAugustin de HiponadinGallaecia.El este cunoscut pentru „Historiarum Adversum Paganos Libri VII” („Șapte cărți de Istorie împotriva păgânilor” ), pe care a scris-o ca răspuns la credința că declinulImperiului Romana fost rezultatul adoptării creștinismului.

Biografie[modificare|modificare sursă]

După intrarea în preoție, el a devenit interesat de ereziaPriscillianăapoi a plecat în țara lui natală. El a plecat să se consulte cuAugustinla Hipona (acum Annaba din Algeria) în 413 sau 414, eventual în legătură cu această erezie. După ce a stat pentru o perioadă de timp înAfrica de Nordca student al luiAugustin,el a fost trimis de către acesta în 415 înPalestina,cu o scrisoare de recomandare pentruIeronim,apoi a trăit înBethleem.

Scopul aparent al misiunii sale (în afară de intenția tipică de pelerinaj și, probabil,vânătoare de relicve) a fost că el ar fi putut primi instrucțiuni de laIeronimcu privire la problemele ridicate dePriscillianișiOrigeni.În realitate, s-ar părea că scopul său ar fi fost acela de a-l asista peIeronimși alții împotriva luiPelagius(354 - cca. 420), care, după Sinodul de laCartaginaîn 411, a locuit înPalestina,și a găsit acceptare acolo.

Harta cu călătoriile lui Orosius.[5]

După sosirea lui, Ioan al II-lea, episcop alIerusalimului,a fost determinat, să convoace un sinod, în iunie 415, la care Orosius a comunicat deciziile de laCartaginași a citit mai multe din scrierile luiAugustinîmpotriva luiPelagius.Succesul, cu toate acestea, nu a fost realizat în rândul grecilor, care nu au înțeles latina, și al căror sentiment de respect a fost marcat de întrebarea celebră a luiPelagius:"Et quis mihi est Augustinus?" ( "Cine este Augustin pentru mine?" )

Orosius a reușit doar obținerea consimțământului lui Ioan, să trimită scrisori și deputați laPapa Inocențiu Ide laRomași, după ce a așteptat destul de mult pentru a afla decizia nefavorabilă a Sinodului Diospolis (Lydda) în luna decembrie a aceluiași an, el s-a întors în nordul Africii, unde se crede că a murit. Potrivit luiGennadius,el a cărat cu el moaștele proto-martirului "Ștefan din Palestina" laCiutadella de Menorca,unde au fost raportate ca fiind utile în încercarea de a converti membri ai comunității evreiești la creștinism.

Operă[modificare|modificare sursă]

Prima operă a lui Orosius, "Consultatio sive commonitorium ad Augustinum de errore Priscillianistarum et Origenistarum", explică obiectul său de studiu din titlu, ea a fost scrisă la scurt timp după sosirea sa înAfrica,și este de obicei imprimată în lucrările luiAugustin,împreună cu răspunsul acestuia din urmă: "Contra Priscillianistas et Origenistas liber ad Orosium".

Tratatul său următor, "Liber apologeticus de arbitrii libertate", a fost scris în timpul șederii sale înPalestina,și în legătură cu erezia care l-a adus acolo. Acesta este un pasionat, dar nu întotdeauna criticile sale la ereziapelagianăsunt corecte față de cea a luiAugustin.

"Historiae adversum paganos" a fost scrisă la sugestia luiAugustin,căruia îi este dedicată. Orosius susține că lumea, s-a îmbunătățit de la introducerea creștinismului, și nu a intrat în declin așa cum alții au susținut. Ca răspuns la cei care au indicat catastrofe contemporane, el pur și simplu susține că cele anterioare survenite înainte de creștinism au fost mult mai rele. Opera, o istorie universală a calamităților care s-au întâmplat omenirii, până la aproximativ 417, a fost prima încercare de a scrie istoria lumii ca o istorie a lui Dumnezeu ghidând umanitatea. Scopul său a dat valoare în ochii ortodocșilor, și opera sa "Hormesta" (sau Ormesta, Ormista), astfel cum a fost numită-nimeni nu știe de ce- a atins rapid o largă popularitate. Aproape două sute de manuscrise ale acestuia au supraviețuit. O traducere prescurtată, făcută de regeleAlfred cel Mareîncă există.[6]Bono Giambonia tradus-o în limba italiană.[7]O traducerearagonezăîncă nepublicată din secolul al XIV-lea, făcută de cătreDomingo de García Martín,la cererea luiJuan Fernández de Heredia,vine de la traducerea italiană a luiBono Giamboni.Istoria lui Orosius, de asemenea, a fost tradusă în arabă în timpul domniei luiAl-Hakam al II-leadinCordoba.Ea a devenit ulterior una din sursele luiIbn Khaldunîn istoria sa.

Sursele folosite de Orosius au fost investigate de cătreT. de Morner;pe lângăVechiul TestamentșiNoul Testament,el pare să fi consultat scrierile luiCezar,Titus Livius,Justinus,Tacitus,Suetonius,Florusși o cosmografie, care adaugă o mare valoare, de asemenea, la traducerea luiIeronimdin "Cronicile lui Eusebiu".

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Bibliografie[modificare|modificare sursă]

Historiae adversus paganos,1561

Referințe[modificare|modificare sursă]

  1. ^ab„Orosius”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  2. ^Autoritatea BnF,accesat în
  3. ^Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale
  4. ^David Rohrbacher, "Orosius," inThe Historians of Late Antiquity(Routledge, 2002),pp. 135–137.Rohrbacher plasează data nașterii bazându-se pe descrierea luiAugustina lui Orosius ca "preot tânăr", în perioada 414-418, care l-ar plasa la vârsta de 30 de ani sau mai tânăr. Rohrbacher în continuare speculează (p. 137), că Orosius poate a murit într-un naufragiu în timp ce încerca să se întoarcă înSpaniadupă ce a vizitatPalestinașiAfrica,deoarece nimic nu mai este auzit de el după 418.
  5. ^Elaboración propia a partir de Martínez Cavero, Pedro, “El pensamiento…”, Torres Rodríguez, Casimiro, “Paulo Orosio…” y otros.
  6. ^Old English text, with original in Latin, edited by H. Sweet, 1883.
  7. ^ed. Tassi, Firenze 1849; partial editions are available inCesare Segre,Volgarizzamenti del Due e del Trecento,Torino 1953 and inCesare Segre,La prosa del Duecento,Milano-Napoli 1959)

Legături externe[modificare|modificare sursă]