Sari la conținut

Portal:Terra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portal AstronomieAstronomie Portal GalaxiiGalaxii Portal SteaStea Portal PlanetăPlanetă Portal Gaură neagrăGaură neagră Portal Calea LacteeCalea Lactee Portal Sistemul solarSistemul solar Portal SoareSoare Portal MercurMercur Portal VenusVenus Portal TerraTerra Portal LunaLuna Portal MarteMarte Portal Centura de asteroiziCentura de asteroizi Portal JupiterJupiter Portal SaturnSaturn Portal UranusUranus Portal NeptunNeptun Portal Centura KuiperCentura Kuiper Portal Norul lui OortNorul lui Oort
Bine ați venit în Portalul Terra!
Acest Portal își propune să prezinte informații despreTerra.

Pământul(numit șiTerrasau „Planeta albastră”) este a treiaplanetăde laSoareși cea mai mare dintreplanetele teluriceale Sistemului Solar, atât pentrumasă,cât și pentrudiametru.Este singurulcorp cerescdespre care se știe că adăposteșteviață.Simbolul astronomical Pământului estesau. Conform datărilor radiometrice și a altor surse de dovezi, Pământul s-a format în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani. Gravitația Pământului interacționează cu alte obiecte din spațiu, în special cuSoareleșiLuna,singurulsatelit naturalal Pământului. Terrase învârteîn jurul Soarelui în 365,26 de zile, perioadă cunoscută drept unan.În acest timp, Pământul se rotește în jurul axei sale de aproximativ 366,26 ori.

Axa de rotație a Pământului este înclinată în raport cu planul orbital, producândanotimpuripe Pământ.citește mai mult...

modificare

Articole selectate

Structura internă cu principalele straturi ale Pământului prezentat schematic

Formaglobuluiterestru este aproape sferică, deformarea datorându-se forței centrifuge rezultate prin mișcarea de rotație, Pământul având o formă de "teroid", adică mai bombat laecuatorși mai turtit la cei doipoli.
Astfel raza Pământului variază între 6357 și 6378 km, fiind alcătuit spre adâncime din mai multe straturi
Structura Pământului pe straturi:

  1. In centrul Pământului se află "miezul" sau "nucleul Pământului"(cu grosimea de 3.471 km), de consistență fluidă, alcătuit din elemente grele (metale grele mai alesfier), unde au loc reacții atomice de fuziune în condițiile unor temperaturi și presiuni ridicate.
  2. Stratul următor este "mantaua Pământului"cu grosimea de 2.900 km. Mantaua este alcătuită din roci plastice, predominând silicații și oxizii.
  3. Stratul de la suprafață numit "scoarța" sau "crusta Pământului"este o crustă solidă, este stratul cel mai subțire (40 km grosime) unde dominăoxiziișisilicații,fiind însă îmbogățit cu unele elemente care nu se pot întâlni în mantaua Pământului.

Această structură stratificată a Pământului stă model și pentru celelalteplanetedinsistemul solar.

citește mai mult...


Un desen care reprezintă așezarea pe glob a Oceanului Pacific, cu indicarea celui mai adânc punct,Groapa Marianelor(-11.034 m)

Oceanul Pacific(de la numele latinMare Pacificum=mareliniștită) este cel mai mareoceandin lume, acoperind aproximativ 33% din suprafațaPământului.Oceanul are o suprafață totală de 165,3 milioane de km² și se întinde pe aproximativ 15.500 km de laStrâmtoarea Beringîn nord și până laMarea RossînAntarctica.Limita vestică a oceanului esteStrâmtoarea Malacca,iar la est oceanul e mărginit de continentul America.

Oceanul a fost numit "pacific" deoarece primii marinari europeni au găsit o apă deosebit de liniștită dincolo deCapul Horn,punctul cel mai sudic alȚării de Foc.În pofida numelui, în Pacific există nenumărate furtuni,taifunuri,uragane,cutremuresubacvatice,tsunamiuriși alte fenomene naturale cu energii uriașe.

Numele oceanului a fost dat de navigatorul portughezFernando Magellan. Este cel mai mare ocean al Terrei și se împarte in două emisfere, emisfera sudică și emisfera nordică.

citește mai mult...

modificare

Biografie selectată

Cristofor Columb. Portret postmortem deSebastiano del Piombo,1519

Cristofor Columb(italianăCristoforo Colombo,spaniolăCristóbal Colón,n. între august și octombrie1451– d.20 mai1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, peOceanul Atlantic,în căutarea unei rute spreAsia,dar și-a câștigat reputațiadescoperindun nou continent,America,în perioada precolumbiană fiind cunoscută numaiLumea Veche.

Cristofor Columb s-a născut laGenova,înItalia,în anul1451.Tatăl său a fost țesător și se presupune că fiul său Cristofor a intrat în acest comerț de mic copil. Teoria cea mai citată de către istorici susține că numeleCristóbal Colónar fi traducerea încastilianăa numeluiitalianCristoforo Colombo,acesta fiind fiul lui Domenico Colombo, țesător, și al Susanei Fontanarossa. Potrivit acestei teorii, nu era un copil educat și de aceea s-a inițiat în lumea navigării de la o vârstă foarte fragedă. Informațiile despre începutul carierei sale de navigator sunt însă nesigure.

Între anii1474și1475,a efectuat prima sa călătorie spre insulaChios,posesiunegenovezăsituată înMarea Egee.În1476,Columb a navigat cu un convoi spreAnglia.În timp ce se afla în dreptul coasteiPortugalieiconvoiul a fost atacat de pirați și nava pe care se afla Columb s-a scufundat, însă acesta a înotat până la țărm și a găsit adăpost laLisabona.Stabilindu-se acolo, unde fratele săuBartolomeuera cartograf, Cristofor s-a căsătorit în1479cu fiica guvernatorului insuleiPorto Santo.Unicul copil al lui Cristofor Columb din această căsătorie,Diego,s-a născut în1480.
Bazându-se pe informațiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale și studiind cărțile șihărțiledin vremea sa, Cristofor a ajuns la concluzia că Pământul este cu 25% mai mic decât se credea până atunci. Pornind de la această premiză, Columb credea că se poate ajunge înAsiamai repede, navigând spre vest. În anul1484,și-a prezentat ideile luiJoão al II-lea,regelePortugaliei,cerând finanțare pentru o călătorie spre vestulOceanului Atlantic.Propunerea sa a fost respinsă de către o comisie regală maritimă.
Puțin timp după aceasta, Columb s-a mutat înSpaniaunde planurile sale au câștigat suportul unor persoane foarte influente, aranjându-se astfel o audiență în1486laIsabela I,reginaCastiliei.

Tot în acest timp, a cunoscut-o peBeatriz Enriquez,care a devenit apoi amanta lui și mama celui de-al doilea fiu,Ferdinand Columb.
ÎnSpania,ca și înPortugalia,comisia regală i-a respins planul. Cristofor Columb a continuat însă să caute ajutor și, în sfârșit, în aprilie1492insistența sa a fost recompensată:Ferdinand al V-lea,regeleCastiliei,și reginaIsabelaau fost de acord să sponsorizeze expediția.
Contractul semnat menționa că navigatorul devenea vicerege asupra tuturor teritoriilor descoperite și în plus i se acorda o zecime din toate metalele prețioase descoperite sub jurisdicția sa.citește mai mult...

modificare

Imagine selectată

Auroră borealăde pe Terra




modificare

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte aleFundației Wikimediaoferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri
Știri

Wikicitat
Citate

Wikisource
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage
Ghiduri de călătorie

Wikționar
Dicționar

Wikidata
Bază de date

Wikispecies
Director de specii