Sari la conținut

Purism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un stil artistic. Există și o altă referire la purism, și anume articolul desprePurismul lingvistic.

Purismula fost o variantă acubismuluisusținută de pictorulfrancezAmédée Ozenfantși dearhitectulCharles-Edouard Jeanneret,cunoscut mai ales sub numele deLe Corbusier,respectiv adoptată de unii pictori și arhitecți ai deceniilordouăzecișitreizeciaisecolului 20.În propriul lor manifest artistic,Après le Cubisme,publicat în1918,cei doi artiști francezi definesc idea lor de bază în promovarea viziunii puriste.

Creare[modificare|modificare sursă]

Dorind să se întoarcă la formele de bază inspirate demașinilemoderne și în special în cazulelementelor decorative,Ozenfant și Le Corbusier au accentuat folosireasecțiunii de aur,proporție folosită de artiști, care reprezintă un număriraționalcunoscut încă din antichitate. De multe ori, această declarație de intenție a celor doi poate fi recunoscută în operele lor. Teoria purismului este prezentată extensiv de cei artiști doi francezi în carteaLa peinture moderne,apărută laParis,în1925.

Prezență în arte[modificare|modificare sursă]

Lucrările puriste sunt ușor de recunoscut pentru utilizarea explicită a formelor geometrice și a zonelor extinse de culori pure, respectiv pentru suprafețele de pictat foarte netede. Ambele caracteristici prefigurau stilulHard Edgedin pictura americană, care urmau a avea aceleași accentuări ale definirea foarte clară a formei.

Interesul lui Le Corbusier în reprezentarea mecanică, respectiv prezentarea proporțiilor pure a persistat până în operele sale arhitecturale târzii. Chiar și în lucrări de natură foarte diferită, așa cum sunt complexul de locuitUnité d'Habitationdin Marsilia, realizat în1945,consideratbrutalist,respectiv în cunoscuta capelăChapel Notre Dame du Haut,dinRonchamp,1950,realizată în manieraarhitecturii moderniste,influența esteticii puriste poate fi remarcată.

Alți creatori de artă, așa cum au fost arhitectul și pictorulcehBedřich Feuerstein,sau grupul de artiștiestonienidinTallinn,cunoscut caEesti Kunstnike Rühm,format dinArnold Akberg,Mart Laarman,Henrik OlvișiJuhan Raudsepp,au fost printre epigonii mișcării puriste. Spre exemplu, jurnalul grupului estonian, "Uue Kunsti Raamat", sau "Cartea noii arte,apărută în1928,a fost influențată masiv deL'Esprit Nouveauși de chemarea la rațiune și ordine a purismului francez.

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]


Format:Purism