Sari la conținut

Regatul Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Regatul Franței din perioada medievală până la Revoluția din 1789. Pentru Regatul Franței dupăepoca napoleoniană,vedețiRestaurația franceză.
Regatul Franței
Franța
Royaume de France
DrapelStemă
Pavilionul RegalStema regală
Deviză națională
Montjoie! Saint Denis![*][[Montjoie! Saint Denis!(battlecry of the Kingdom of France)|​]]
Imn național
Vive Henri IV![*][[Vive Henri IV!(French popular song)|​]](din)
Franța în 1477
Franța în 1477
Franța în 1477
CapitalăParis,Versailles
Limbăfrancezași numeroase limbi regionale
Religieromano-catolicism
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Dinastia conducătoare
- 987-1328Dinastia Capețienilor
- 1328-1589Dinastia Valois
- 1589-1791Dinastia Bourbon
LegislativStările generale
Istorie
Tratatul de la Verdun843 d.Hr.
Încoronarea luiHugo Capet
Războiul de o sută de aniianuarie1337
Războiul religiilorfebruarie1562
Revoluția Franceză(cădereaBastiliei)
instaurarea Monarhiei Constituționale
Restaurația franceză
Economie
Monedălivre française[*][[livre française(currency of Kingdom of France and its predecessor state of West Francia from 781 to 1794)|​]]
Livră tournois
Livră parisis
Ludovic de aur
Écu (monedă)
Q2389458[*]
Asignat
Franc francez

Regatul Franței(francezăRoyaume de France) a fost un stat feudal dinvestul Europei,unul din succesorii direcți aiRegatului Francilor,precursorulFranțeiactuale și una dintre cele mai mari puteri economice, militare și politice dinEvul Mediu.Cu toate că de facto era independent în urmaTratatul de la Verdundin843,regatul Franței a început să se contureze ca un stat de sine stătător doar în urma urcării pe tron aDinastiei Capețienilor,succesorii acestora conducând statul timp de peste 800 de ani, până la izbucnireaRevoluției francezeîn 1789.

Expansiunea teritorială

[modificare|modificare sursă]

La jumătateasecolului XVFranța era mult mai restrânsă teritorial decât actualmente[1]și numeroase provincii frontaliere (ca de exempluRoussillon,Cerdagne,Calais,Béarn,Navarre,Comitatul Foix,Flandra,Artois,Lorena,Alsacia,Trois-Évêchés,Franche-Comté,Savoia,Bresse,Bugey,Gex,Nisa,Provence,DauphinéșiBretania) erau fie autonome, fie aparțineau altor state medievale; existau de asemenea numeroase enclave străine, ca de exempluComtat Venaissin.În plus, anumite teritorii erau fiefuri personale ale unor familii nobile și acestea erau conduse indiferent de voința suveranului francez.

Secolele XV, XVI și XVII au reprezentat o perioadă de importante expansiuni teritoriale ale regatului. Astfel între 1461 și 1789 au fost achiziționate următoarele teritorii:

Hugh Capet
Casatoria dintre Ludovic VII si Eleonora
Incoronarea lui Filip II August
Batalia de la Bouvines

Ultimii carolingieni și-au disputat controlul asupra Lorenei cu saxonii din Germania. Ca duci de Paris, capetienii au câștigat un prestigiu considerabil după ce i-au respins pe normanzi. Au profitat de conflict pentru a se impune, iar membrii familiei lor au fost aleși între anii888-922în locul Carolingilor. Când Ludovic V din dinastia Carolingilor a murit în987fără să lase urmași,Hugo Capeta preluat tronul cu ajutorul saxonilor. La început,regii au deținut un teritoriu restrâns înÎle-de-Franceîn jurul Parisului, de unde obțineau veniturile necesare. Mulți duci și conți autonomi de facto stăpâneau restul Franței.

În timp ce în Sfântul Imperiu Roman era monarhie electivă, în Franța s-a consolidat monarhia ereditară prin moștenirea neîntreruptă din tată în fiu a coroanei regale. Regii căutau sprijin în orașele prospere și la înaltul cler. Un personaj religios important a fost abatele Suger de la Saint-Denis, care a întărit autoritatea regală centrală, a combătut vasalii nesupuși, a recrutat soldații pentru a doua cruciadă împreună cuBernard de Clairvauxși a fost regent pentru regeleLudovic al VII-lea al Franțeicât timp a participat în cruciadă.

Capețienii au încercat să-și extindă teritoriile pe care le dețineau prin căsătorii plănuite. În1137,Ludovic VII s-a căsătorit cuEleonora de Aquitania,moștenitoarea unor întinse moșii din sud-vestul Franței. Mariajul a eșuat și a fost anulat în1152.Suger l-a consiliat pe rege în privința divorțului de Eleonora de Aquitania. Eleonora s-a recăsătorit cu Henric II Platagenet, conte de Anjou, duce de Normandia și din anul1154,rege al Angliei.

Regele francez s-a confruntat cu un rival periculos în propria țară după această căsătorie. Conflictul a consolidat monarhia franceză, primind sprijinul poporului și bisericii, în vreme ce regele englez era acuzat de asasinarea arhiepiscopului de Canterbury. Pentru a-i destabiliza pe englezi,Filip al II-lea al Franței,fiu lui Ludovic VII din a două căsătorie, a provocat o dispută între Henric II și fiul său, Richard I, și apoi între Richard și Ioan. Deși era vasal al regelui Franței, Ioan a refuzat să îl slujească, când a fost convocat la curtea regală de la Paris. În urmă procesului din1204,proprietățile din Franța ale lui Ioan au fost confiscate. S-a aliat cu vărul sau din familia Welf, Otto IV, pornind un război contra Franței. Filip i-a învins pe Ioan și pe Otto înBătălia de la Bouvinesdin1214,care i-a adus numele de "August". A condus un alt război împotriva albigenizilor din sudul Franței, care erau sprijiniți de nobili și de conții de Tolouse și vasalii acestora. După moartea lui Filip în 1223, fiul și nepotul lui,Ludovic al IX-lea al Franței,a continuat să lupte în războaiele împotriva albigenzilor. Au fost purtate că cruciade sfinte, scopul fiind cucerirea sudului Franței, atât de înfloritor și de bogat din punct de vedere cultural și lingvistic.

Ludovic al IX-lea al Franțeii-a învins pe albigenzi și pe conții de Tolouse, anexând sudul Franței proprietăților coroanei. A dominat și în conflictul cu regii englezi, care încă mai dețineau teritorii vaste în sud-vestul Franței, chiar și după confiscarea celor pe care le deținuse Ioan Fără de Țară. Ludovic IX a fost canonizat în1297pentru că a întreprins două cruciade în Țara Sfântǎ, dar și pentru că a murit de ciumă în timpul ultimei cruciade în1270. Nepotul sǎu,Filip al IV-lea cel FrumosaabandonatFlandraîn1302după o răscoala și dupăBătălia de la Courtrai,în care cavalerii săi au fost nimiciți de rebelii flamanzi.Papa Bonifaciu al VIII-leas-a împotrivit deciziei lui Filip de a taxa clerul, iar în1302prin bula papalăUnam Sanctama adâncit conflictul cu Franța. Filip a ordonat răpirea papei. Cu toate că Bonifaciu a scăpat, a murit la scurt timp după aceea. În1305regele Filip l-a pus pe prietenul sau, arhiepiscopul de Bordeaux, pe scaunul papal. Sub numele deClement al V-lea,acesta a mutat reședința papală de la Roma laAvignonîn sudul Franței. Papii, fiind supuși complet regelui Franței, au trăit înexilul de la Avignontimp de 70 de ani.

Filip a atacat de asemeneaOrdinul Templierilor,care deținea proprietăți vaste în Franța. Capii ordinului au fost arestați și acuzați de erezie până în anul1307.După ce au mărturisit sub tortură, marele maestru și alți cavaleri au fost arși pe rug, iar regele le-a confiscat averile. Ordinul a fost desființat oficial de papa Clement al V-lea în1312,la solicitarea regelui. După moartea lui Filip al IV-lea în1314,cei trei fii ai săi i-au urmat la tron, dar au murit toți înainte de a lasă un moștenitor. Astfel, a luat sfârșitDinastia Capețienilorîn1328.ConformLex Salicaa lui Clovis I, care permitea doar bărbaților să urce la tron, vărul lui Carol IV,Filip al VI-lea al Franțeidin Casă de Valois a devenit rege. Regele Angliei, Eduard III, a cerut și el coroana Franței, fiind fiul surorii lui Carol IV, Isabela. S-a declanșat Războiul de 100 de ani.

Războiul de 100 de ani

[modificare|modificare sursă]

În 1346, în timpul Războiului de 100 de ani, englezii i-au înfrânt pe francezi în bătălia de la Crecy. Eduard Prințul Negru, fiul lui Eduard III, a ieșit învingător în 1356 în bătălia de la Maupertuis, luându-l prizonier pe regele Ioan II al Franței. Prin tratatul de la Bretignu din 1360, Ioan a fost eliberat în schimbul unei recompense și a cedării unor teritorii. Nu și-a putut plăti cauțiunea și a fost luat din nou prizonier, murind în 1364. Carol V, regent în timpul captivității tatălui sau, a devenit rege. S-a confruntat cu o răscoala țărănească în nord-estul Franței, pe care a înăbușit-o. În 1369, și-a reindreptat atenția asupra războiului împotriva Angliei și a reușit să câștige toate teritoriile deținute de englezi. Fiul său, Carol VI, a ajuns la tron în 1380, dar după 1392 a fost acuzat de demență primind porecla de Carol Nebunul. Lupta pentru regență între rudele sale a degenerat în război civil. Henric V al Angliei a profitat de situație și a invadat Franța în 1415. După bătălia de la Azincourt, Carol a cedat Normandia lui Henric și l-a numit moștenitor al tronului francez prin tratatul de la Troyes din 1420. Ambii monarhi au murit în 1422. Carol VII, fiul lui Carol VI, a revendicat coroana, beneficiind de sprijinul sudului Franței, în vreme ce Henric VI al Angliei era susținut de nordul țării. În 1428, după asediul de la Orleans, francezii păreau să piardă războiul, dar în anul următor, sub comandă lui Ioana d'Arc, au reușit să respingă atacul englezilor. Născută într-o familie de țărani, a avut viziuni în copilărie, considerând că a fost chemată să salveze Franța. S-a înrolat și a adus victoria de la Orleans în 1429. A continuat să lupte până a fost capturată de englezi în 1430. Clericii pro-englezi din orașul ocupat Rouen au judecat-o pentru erezie și vrăjitorie și au condamnat-o la moarte. Regele francez nu a întreprins nicio acțiune pentru a o salva, această fiind arsă pe rug în 1431. Burgundia a încheiat pace cu regele francez prin tratatul de la Arras din 1435, iar Parisul a fost eliberat. Până în 1453, englezii au fost alungați din țară, cu excepția orașului Calais. Izbucnirea Războiului Rozelor i-a împiedicat pe englezi să mai atace Franța. Carol VII și succesorii săi au început efortul de reconstrucție a țării. Ludovic XI a luptat împotriva lui Carol cel Viteaz, ducele Burgundiei, care a dorit să obțină autonomia. După moartea ducelui în 1477, Ludovic a pierdut o mare parte a Burgundiei prin căsătoria fiicei lui Carol cel Viteaz cu Maximilian al Austriei. Habsburgii au castiat puterea și au devenit noii dușmani ai Franței. Casă de Valois a revendicat Regatul Neapolelui și Ducatul de Milano, pe care Ludovic XII le ocupase în 1499. Pe tron l-a urmat în 1515, ginerele său, Francisc I, în timpul căruia conflictul cu habsburgii a atins apogeul.

Renașterea și absolutismul

[modificare|modificare sursă]
Ludovic al XIV-lea

Secolul al XVI-leaeste marcat de dominațiaSpanieice se unește cu domeniile DinastieiHabsburgilor,conducători aiSfântului Imperiu Romano-German.Această nouă putere intră în repetate rânduri în conflict cu regii Franței existând succese de o parte și de alta.Războaiele Religiilormarchează sfârșitul secolului al XVI-lea și totodată sfârșitul dinastiei Valois.

Abia cu venirea luiHenric al IV-leașiLudovic al XIII-leacu ministrul săuRichelieu,Franța a reușit să iasă din conul său de umbră (1648 și 1659). Perioada care a urmat a fost cea mai fastă din istoria acestei țări. De la regeleLudovic al XIV-leala Revoluție, Franța a dominat scena internațională pe plan militar, diplomatic și cultural. Această perioadă este marcată și de debutulImperiului Colonial Francezdar datorită nehotărârii regeluiLudovic al XV-leaFranța nu reușește să își impună supremația în anumite regiuni ale globului, în detrimentulImperiului Britanic.

  1. ^Bély, 21. În 1492, aproximativ 450.000 km² față de 550.000 km² actualmente.
  • frBély, Lucien. La France moderne: 1498-1789. Collection: Premier Cycle. Paris: PUF, 1994.ISBN 2-13-047406-3