Sari la conținut

Sciția Mică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de laScythia Minor)
Oraşele antice principale şi coloniile din Sciţia Mică

Sciția Mică(în latină Scythia Minor, în greacă Μικρά Σκυθία, Mikrá Skythia) este numele sub care a fost cunoscut în antichitate actualul teritoriu alDobrogeișiCadrilaterului.

Cea mai veche descriere a regiunii îi aparține lui Herodot. Pe timpul acestuia, limita de nord era Delta Dunării, iar prima mențiune a numelui "Sciția Mică" (Mikrá Skythia) este în Geografia lui Strabon scrisă nu mai devreme de anul 20 î.Hr. și anul 23 d.Hr.

A fost parte aDacieipentru o perioadă, după care regiunea a fost cucerită de cătreImperiul Roman,devenind parte a provincieiMoesia Inferior.Cuprindea localitățileTropaeum Traiani,Arrubium,Axiopolis,Beroe,Carsium,Capidava,Durostorum,Ibida, Ulmetum,Noviodunum,Sacidava,Salsovia,Aegyssus,Orgame,Histria,Tomis,StratonisșiCallatis.Din anul 395, provincia a făcut parte dinImperiul Bizantin.S-a menținut sub acest nume până în secolul al VII-lea când denumirea clasică a ieșit din uz.

Economia[modificare|modificare sursă]

Până prinsecolul IVeconomia locală se baza pevillae rusticae,asemenea restuluiImperiului Roman.Asemenea villae au fost descoperite laAgighiol,Albești,Capidava,etc. Spre finalul acestui secol, ca urmare ainvaziilor barbare constante,acestea încep în timp să fie abandonate.[1]

Deja însecolele V-VIare loc o schimbare a raportului economic dintre așezările provinciei. Așezările fortificate, aproximativ 40, vor trece printr-un fenomen de agromerare, cauzate de transformarea sistemului de exploatare agricolă. Așezările mai mari vor deveni centre funciare, în timp ce cele mai mici, care reprezentau majoritatea, vor deveni centrele unor colectivități militar-agrare, asigurând așezărilor mari atât protecție militară cât și stabilitatea alimentară.[1]

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^abPreda, p. 104

Bibliografie[modificare|modificare sursă]

Arhivatîn,laWayback Machine., înTeme de istorie a bisericii,cap. X, Editura Sapientia, Iași, 2002