Sari la conținut

Triburi germanice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Istoria Germaniei
Stema Germaniei
Acest articol este parte a uneiserii
Antichitatea
Triburile germanice
Perioada migrațiilor
Imperiu Francilor
Evul Mediu
Sfântul Imperiu Roman
Colonizarea răsăritului
Apariția națiunii germane
Confederația Rinului
Confederația Germană
Confederația Germană de Nord
Imperiul German
Imperiul German
Primul Război Mondial
Republica de la Weimar
Republica de la Weimar
Germania nazistă
Germania nazistă
Al Doilea Război Mondial
Germania postbelică
Germania între 1945-1990
Ocupația și împărțirea
Expulzarea germanilor
Republica Democrată Germană
Germania de Vest
Reunificarea Germaniei
Germania modernă
Germania

Portal Germania
vdm
Triburile germanice în preajma anului50

Popoarele germanicesunt ungrup istoricde triburi și popoareindo-europene,cu originea înEuropa de Nord,identificați prin folosirealimbilor germanice,care au apărut dingermana comună,în timpulepocii pre-romane a fierului.Popoarele germanice din epoca romană a fierului și dinperioada migrațiilorprezintă o cultură materială uniformă și credințe religioase relativ comune.

Popoarele germanice s-au răspândit în Europa, în timpulAntichității Târziiși alEvului Mediu Timpuriu.Limbile germanice au devenit dominante de-a lungulgranițelor romane(Austria,Germania,OlandașiElveția), însă în restulprovinciilor romaneapusene, imigranții germani au fost asimilați lingvistic de populațiile autohtone de limbă latină, mai concret au adoptat dialecteromanice(latine). În plus, toate populațiile germanice s-au convertit, în cele din urmă, lacreștinismde-a lungulAntichității târziișiEvului Mediu timpuriu.Unele triburi germanice au jucat un rol important în Europa central-occidentală la trecerea de laImperiul RomanlaEuropa Medievală.

Etnonim[modificare|modificare sursă]

Vezi și:Theodiscus.

Cuvântulromânesc"germani" provine din cuvântullatinesc"germani", în timp ce cuvântul "nemți" este de origine slava.[1][2]Există diferite etimologii pentru cuvântul "germani". Caadjectiv,el este pluralul adjectivului "germanus" (de la "germen", ( "sămânță" )), care are sensul de "înrudit".[3]Ca etnonim, acest cuvânt este atestat pentru prima oară în anul 223 î.Hr., în inscripția "Fasti Capotolini",DE GALLEIS INSVBRIBVS ET GERM,unde ar putea pur și simplu să se refere la popoare "înrudite" cugalii.Dacă substantivul ulterior "Germani" provine din acest cuvânt, s-ar putea ca el să provină de la faptul că romanii vedeau triburile germanice ca aliați aicelților.[necesită citare]

Termenul este folosit pentru prima oară cu sensul de "popoare din" Germania ", separate de gali" deCezar.În acest sens, ar putea fi un împrumut dintr-olimbă celtă,unexonimaplicat triburilor germanice pe baza cuvântului celt pentru "vecin".[necesită citare]

O a III-a sugestie consideră că numele provine direct de la numelehermundurilor.

Sugestia că ar proveni din termenul gal pentru "vecin", ia în calcul cuvintele "gair" dinirlandeza veche,"ger" dingaleză,însemnând "aproape",[4]"gearr" din irlandeză, "scurt" (cu sensul de distanță scurtă), dintr-orădăcinăproto-celtă"gerso-s*", înrudită mai departe cu "chereion" dingreaca antică,"inferior" și cuenglezescul"gash".[5]Rădăcina proto-indo-europeană ar putea fi de forma: "*kar-", "*ker-", "*gar-", "*gher-".[necesită citare]

Din câte se pare, germanii nu aveau unendonimcare să includă toate popoarele vorbitoare de limbi germanice și să le excludă pe celelalte.[necesită citare]Pe de altă parte, negermanii, în principalcelți,romani,greci,erau numiți "walha-* "(acest cuvânt este la originea unor cuvinte precumWales,Vlahi,Valoniaetc.).

Cuvântul generic "þiuda-* "(" oameni ") (care apare în numeroase nume proprii, precum"Thiud-reks"și, de asemenea, în etnonimul"Suedezi"din engleza veche" sweo-ðēod ") nu este o auto-denumire. Totuși, adjectivul derivat din acest substantiv," þiudiskaz* ", (" popular "), a fost folosit în referire la limba poporului, în opoziție cu limba latină (primul exemplu menționat în 786). Cuvântul a evoluat diferențiat apoi în perioada medievală, îngermană:"Deutsch"(însemnând:german), engleză "Dutch",olandeză:"Duits" și "Dietsch" (primul însemnând: "german", ultimul: "olandez" ),daneză:"tysk" (însemnând: "german" ). Din jurul anului 875,scriitoriilatinise referă la limba germană sub numele de "teutonicus". De aici, folosirea termenului de "teutoni" ca referire la popoarele germanice în general, în afară de tribul specific deteutoniînfrânți înBătălia de la Aquae Sextiae,în 102 î.Hr.

Clasificare[modificare|modificare sursă]

Thor/Donar,zeul germanic al trăsnetului. Ciocanul este asociat fulgerului. Tablou deMårten Eskil Winge,aproximativ 1872
Odincălărind peSleipnir(secolul VIII)

Popoarele germanice sunt clasificate, în funcție de limbă și origine astfel:

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^Deutsch-Slawische Forschungen zur Namenkunde und Siedlungsgeschichte, Ausgabe 20, 1966, p. 205
  2. ^neamț”laDEX online
  3. ^și din care provin cuvintele "germà" dincatalană,"hermano" dinspaniolăși "irmão" dinportugheză,toate având sensul de "frate"
  4. ^"Oxford Dictionary of English Etymology", 1966
  5. ^McBain's "An Etymological Dictionary of the Gaelic Language"