Sari la conținut

Cozonac secuiesc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cozonac secuiesc
Origine
Locul de origineȚinutul SecuiescModificați la Wikidata
Cozonaci secuiești

Cozonacul secuiesc(înmaghiarăkürtőskalács,îngermanăBaumstriezel) este un preparat alimentar specific sud-estuluiTransilvaniei.În întreagaRomânie,acest preparat a devenit cunoscut abia dupăcăderea regimului comunist,când brutarisecui(cei mai mulți din județul Covasna) au dezvoltat cu succes afaceri proprii și l-au răspândit în toată România (de unde și denumirea de „colac secuiesc” ). Cozonacul secuiesc este un produs foarte popular la sărbători, festivaluri și târguri.

Ungaria depus documentația pentru înregistrarea cozonacului secuiesc sub numele maghiar, ca produs cu indicație geografică protejată (IGP) pe 3 decembrie 2015[1][2],fără succes[3].Produsul este înregistrat în baza de „produse alimentare maghiare”[4]conform accepțiunii registrului Hungarikum[5].

Înlimba maghiară,kürtőînseamnăcoș de fum,iarkalácsînseamnăcozonac împletit.Astfel, termenulKürtőskalácsînseamnă „cozonac împletit” (în formă de coș de fum) - o aluzie la gaura din forma cilindrică a acestui preparat. Înlimba germană,denumireaBaumstriezeleste alcătuită din termenii „Baum” (copac) și „Strielzel” (cozonac împletit), însemnând deci „cozonac împletit” (în jurul unui trunchi de copac) – o aluzie la sulul de lemn în jurul căruia este împletit aluatul.

Prima rețetă scrisă a colacului secuiesc e din 1784, din partea doamnei Maria Mikes, contesă ardeleancă șiromano-germanădinZăbala.[6][7]AtâtsașiidinȚara Bârsei,cât șisecuiidinjudețul Covasnarevendică originea acestui preparat vechi de mai multe secole.

Aluatul cozonacului secuiesc este făcut din:făinădegrâu,lapte,ouă,drojdie,margarinăsauunt,zahăr vanilat,sare,zahăr.Aluatul se lasă la dospit în jur de jumătate de oră. Siropul este alcătuit din zahăr, apă și zeamă sau coajă delămâie.[8]Siropul poate fi înlocuit cu mierea.

Coacerea cozonacilor secuiești

Aluatul se întinde pe un sul de lemn care este uns în prealabil cu ulei. Aluatul este tăiat în fâșii și se așează pe sul în spirală lăsându-se distanță între ele o mică distanță care în timpul coacerii va dispărea. Grosimea stratului de aluat este cam de un deget (1 cm). Cozonacul secuiesc se coace la jăratec. Sulul se rotește în permanență pentru ca aluatulul să se rumenească în mod uniform. Rotirea se poate face manual dar există și mecanisme electrice. Aluatul este însiropat și presărat cu zahăr, nucă, scorțișoară, nucă de cocos etc. Când zahărul presărat s-acaramelizat,cozonacul secuiesc este gata.[9]

Sașii obișnuiesc să taie acest cozonac cu o foarfecă mare pentru a înlesni consumarea sa.

Preparate asemănătoare

[modificare|modificare sursă]

În bucătăria altor țări europene există preparate asemănătoare cozonacului secuiesc, precum:

  • TrdelnikînCehiașiSlovacia,produs cu denumire de origine protejată înU.E.
  • PrügelkrapfenînAustria
  • BaumkuchenînGermania;a nu se confunda cu "Baumstriezel", denumire atribuită acestui preparat doar de către sași
  • XimenetaînCatalonia,aSpaniei
  • ŠakotisînLituania
  • SękaczînPolonia
  • SpettekakaînSuedia,produs cu denumire de origine protejată în U.E.
  1. ^Fără autor ().„Hungarikum lett a kürtőskalács”.index.hu.
  2. ^Kürtőskalács(PDF)
  3. ^„eAmbrosia”.ec.europa.eu.Accesat în.
  4. ^„Chimney cake | Collection of Hungarikums – Collection of Hungarian Values”.hungarikum.hu.Accesat în.
  5. ^„What is Hungarikum? | Collection of Hungarikums – Collection of Hungarian Values”.hungarikum.hu.Accesat în.
  6. ^„Cookbook of Countess Mária Mikes”(PDF).Arhivat dinoriginal(PDF)la.Accesat în.[în maghiară]
  7. ^'The Kürtős Kalács' (în engleză și maghiară)”.Arhivat din original în 2020-12-29.Accesat în16 iulie2022.Verificați datele pentru:|access-date=(ajutor)
  8. ^culinar,Kurtos kalacs,culinar
  9. ^Kurtos kalacs (cozonac secuiesc) - reteta,forum.desprecopii

Legături externe

[modificare|modificare sursă]

Materiale media legate deCozonac secuiesclaWikimedia Commons