Ved fødselen er som regel kun lårbeinepifysene i kneleddet forbeinet (Béclards beinkjerne). Ved videre utvikling og vekst av epifysekjernene blir det mellom disse og beinskaftet en tynn, ikke-forbeinet brusksone (epifyseskive) som nydannelsen av bein utgår fra, og som dermed forårsaker knokkelens lengdevekst. Dette skjer ved at den bruskdelen som ligger nærmest beinskaftet (diafysen) forbeiner, mens den ledd-nære delen av bruskskiven stadig nydannes under påvirkning av hypofysens veksthormon (GH). Dermed skyves epifysene fra hverandre og knokkelen blir lengre.
Knokkelens tykkelsesvekst skjer ved nydanning av bein fra bindevevshinnen rundt beinet (periost). Lengdeveksten skjer altså ved indirekte forbeining, mens tykkelsesveksten skjer ved direkte forbeining.
Dersom hormonsignalene avviker fra normalen, kan det føre til for tidlig forbeining av epifyseskivene med forkortning av ekstremitetene i forhold til kroppen forøvrig. En svulst i hypofysen kan gi økt eller forlenget produksjon av veksthormon, med unormalt stor kroppshøyde.
Bruskskivene forbeiner når tilgangen på veksthormon avtar, noe som skjer til forskjellig tidspunkt under oppveksten, men vanligvis i 18–20-årsalderen. Kroppens lengdevekst er da avsluttet. Denne indirekte forbeiningsformen, der beindannelsen må gå veien om bruskstadiet, skjer i rørknoklene og i de fleste andre delene av skjelettet.
Hodeskallen og kragebeina utvikles ved den andre forbeiningsformen. Der dannes det i stedet bindevevsmembraner som forbeiner uten bruskdannelse (direkte eller desmal ossifikasjon). Den hyaline leddbrusken som danner de ekte leddene i skjelettet representerer den siste, gjenværende resten av det opprinnelige, bruskskjelettet hos fosteret.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.