Foran valget i 2013 ga Frp klart uttrykk for at partiet ønsket å inngå i en regjering – enten med alle de daværendeopposisjonspartiene(Høyre,Kristelig Folkeparti,Venstre og Frp) eller bare med Høyre. Partiets sentralstyre understreket i den forbindelse behovet for «å sikre en seriøs, ansvarlig og grundig fremtoning, både i det offentlige og private rom». Likevel var det fortsatt store politiske ogretoriskeavstander mellom Frp og de tosentrumspartieneVenstre ogKristelig Folkeparti.
Stortingsvalget i 2013ble det store gjennombruddet for Frp, da det for første gang ble regjeringsparti. Etter å ha vært et selverklært protest- ogopposisjonspartisiden det ble stiftet, fikk partiet regjeringsansvar sammen medHøyreog dannetregjeringen Solberg.
Fremskrittspartiet fikk syv statsråder, blant andre finansministeren (Siv Jensen). Senere fikk det ytterligere én statsrådspost. Seieren hadde likevel en bismak, da partiet tapte 12 av de 41 mandatene det hadde fra valget i 2009.
Fremskrittspartiet holdt langt på vei stillingen ved stortingsvalget i 2017, da det fikk 15,2 prosent av stemmene og gikk tilbake fra 29 til 27 mandater. Etter valget i 2017 fastholdt Siv Jensen at det var et ønske å trekke både Venstre og KrF inn i regjeringen. Venstre kom med fra januar 2018 og Kristelig Folkeparti i januar året etter. Frp var dermed for første gang en del av enflertallsregjering.Ved regjeringsutvidelsen i 2018, daVenstreble det tredje regjeringspartiet, beholdt Frp sju statsrådsposter.
Fremskrittspartiets mest profilerte statsråder, ved siden av finansminister Siv Jensen, var samferdselsministerKetil Solvik-Olsenog Sylvi Listhaug, som først var landbruks- og matminister, senere justis-, beredskaps- og innvandringsminister, deretter eldre- og folkehelseminister og til slutt olje- og energiminister. I opinionen fremsto Listhaug som den mest kontroversielle, særlig på grunn av sin sterkt kritiske holdning til å ta imot flyktninger og asylsøkere.
Listhaug trakk seg som statsråd i mars 2018, da en samlet opposisjon sto klar til å vedta etmistillitsforslagsom var fremsatt mot henne. Hun ble i april 2019 igjen utnevnt til statsråd, som eldre- og folkehelseminister.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.