Hærens merke
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Telemark bataljon
Telemark bataljon, som inngår i Brigade Nord, er en fleksibel stridsgruppe etablert for hurtig reaksjon, trent for nasjonal og internasjonal konfliktløsing, og som kan settes inn på kort varsel. Her er tre av TMBNs infanterister under en øvelse i 2014.
Av /Forsvaret.

Hæren er den eldste og største av Norgesforsvarsgrener,grunnlagt i 1628, og er den historiske og tradisjonelle kjernen iForsvaret.Hæren er hovedprodusenten av norsklandmakt,inklusve forHeimevernet– og av norske styrker iinternasjonale operasjoner.Hæren har i nyere tid etablert to geografiske tyngdepunkt, med det største i Nord-Norge (Indre Troms), det andre i Sør-Norge (hovedsakelig i Østerdalen), men med stående avdelinger også i Finnmark og Oslo.

Hæren har fortsatt som sin hovedoppgave å stille militære landstyrker for å forebygge og avverge angrep på norsk territorium, og derved bidra til å sikre kontroll (hevdesuverenitet) over norsk landterritorium og – om nødvendig, og sammen med andre deler av Forsvaret – ta tilbake kontrollen over tapt territorium. Hæren skal også kunne stille styrker for de samme formål for allierte, innenfor rammen avNATO.

Ambisjonen for den framtidige Hæren, slik den er politisk besluttet, er at den skal – selvstendig og sammen med allierte – være i stand til å løse alle landmilitære oppdrag til og med høyintensitets-konflikter, det vil si krig.

Hæren har to geografiske tyngdepunkt; ett i nord (med hoveddelen av kamp- og vaktstyrkene iTroms), og ett i sør (med hovedstyrken iØsterdalen,og vaktstyrker iOslo).

Hærens samlede styrke i 2023 var på vel 8500 personer; med vel 4000 ansatte og drøyt 4500 vernepliktige inne tilførstegangstjeneste.Deler av Hærens hovedstyrke,Brigade Nord,står i beredskap for så vel nasjonale oppgaver som for utrykningsstyrker innenNATO-samarbeidet.

Sjef Hæren (tidligere Generalinspektør for Hæren, GIH) siden 2020 er generalmajorLars Sivert Lervik

Utvikling

Etter en styrking av det norske forsvaret, herunder Hæren, før og etterunionsoppløsningen i 1905ble Hærens struktur (størrelse og aktivitet) etter hvert sterkt redusert som følge av lavere forsvarsbudsjett imellomkrigstida,men klarte å stille avdelinger som tok opp kampen mot de tyske invasjonsstyrkene underfelttogeti 1940.

Etterandre verdenskrigble Hæren gradvis bygd opp, med både store stående og enda flere mobiliserbare avdelinger, i den såkalte mobiliseringshæren på rundt 160 000 personer. Etter en sterk nedbygging av struktur (størrelse og utbredelse) etter slutten påDen kalde krigenhar Hæren på 2000-tallet vært gjennom en moderniseringsperiode, med reorganiseringer og tilførsel av nytt eller oppgradert hovedmateriell.

Hæren har i vesentlig grad vært basert påinfanteri,med sterk støtte fraartilleri.Det tradisjonelle, og egentlige,kavalerietforsvant i realiteten med andre verdenskrig. Deretter ble Hæren gradvis tilført mekanisert, det vil si pansret, materiell, framfor alt stridsvogner. Fra 1980- tallet fikk Hæren et stadig større mekanisert innslag, herunder medPanserbataljonenetablert i 1987. På 2000-tallet er Hærens eneste gjenværende brigade, Brigade Nord, utviklet til en tungt oppsatt mekanisert brigade som skal bestå av fire mekaniserte manøverbataljoner, som i realiteten er mekanisert infanteri.

Denne utviklingen – oppbygging og modernisering, ikke minst på det våpenteknologiske området og med et forsterket nordisk samarbeid – fortsetter, dels etter av landmaktutredningen fra 2017, og spesielt som følge Stortingets langtidsplan for perioden 2025–2036, vedtatt i 2024 (Prop. 87 S: "Forsvarsløftet – for Norges trygghet" ). Denne legger opp til en tredobling av Hæren i løpet av en tjueårsperiode, med trebrigadersom en ramme.

Hæren har i flere tiår vært en hovedprodusent av norske bidrag tilfredsbevarende operasjoner,og har i senere år høstet erfaring fra skarpe operasjoner; særlig iAfghanistanogIrak,etter forutgående lange perioder med styrker til Libanon og Balkan.

Oppgaver

Hærens hovedoppgave er å bidra til Forsvarets krigsforebyggende rolle og krisehåndtering gjennom evne til å avgrense et militært angrep, sikre mottak av og samvirke med allierte styrker og gjenopprette territoriell integritet. Hæren skal som del av sitt oppdrag bidra til å beskytte befolkningen, i krise, konflikt eller krig. Som et fleksibelt militært instrument for norske myndigheter kan Hæren spille en viktig rolle ved håndtering av trusler og kriser i landdomenet, og derved forhindre at disse utvikler seg til konflikt eller krig.

Hæren skal løse et bredt spekter av oppgaver, hjemme og ute. Hæren har deltatt i en rekke operasjoner utenfor Norges grenser helt siden den stilte Tysklandskommandoen og Tysklandsbrigaden rett etter andre verdenskrig, via en rekke internasjonale operasjoner til innsats særlig innenfor NATO i Europa på 2020-tallet. Hærens løpende, døgnkontinuerlige operasjoner hjemme inkluderer å stille grensevakt og kongevakt.

Hæren skal, uavhengig av den rådende sikkerhetspolitiske situasjon, produsere landmilitær stridsevne for å kunne gjennomføre sammensatte landoperasjoner, alene eller sammen med allierte og partnere. Hæren har i mange år samvirket tett med, særlig under øvelser i Norge, med styrker fra andre land, framfor alt USA, med US Marine Corps og US Army. En rekke hæroffiserer har også fått høyere militær utdanning ved disses skoler. Øvelsene i Norge har særlig dreid seg om mottak av allierte styrker, og øving på felles operasjoner. Som følge av atFinlandogSverigesluttet seg til NATO, endres norske og felles planverk, med følger for Hæren oppgaver og innretting, særlig i Nord-Norge. De norske, svenske og finske landstyrker får en ny rolle som et felles, regional framskutt forsvar i Norden, og Hærens oppgaver vil dermed inkludere forvar av svensk og finsk territorium, i alliert fellesskap.

Organisasjon

Brigade Nord
Soldater ved Brigade Nord står oppstilt under sjefsskifte i Hæren i 2019. Siden starten på 2000-tallet er Brigade Nord den eneste gjenværende brigaden i Norge.
Av /Forsvaret.

Hærens organisering har gjennomgått betydelige endringer sidenden kalde krigen,med nedlegging av et stort antall avdelinger. Kjernen i Hæren er den ene gjenværendebrigadenetter nedbyggingen fra 1990-tallet:Brigade Nord.I tillegg til denne består Hæren blant annet avHærens våpenskole,Trenregimentet,Finnmark landforsvarmedPorsanger bataljonogJegerbataljonen GSV,ogHans Majestets Kongens garde.Alle disse er underlagt sjef Hæren.

Ennå først på 2000-tallet opprettholdt Hæren såkalt divisjonskompetanse gjennom6. divisjonog6. divisjonskommando.Denne evnen til å lede forband på divisjonsnivå gjenvinnes gjennom den planlagte oppbyggingen av Hæren, og gjennom samvirke med finske og svenske – og andre allierte – avdelinger.

Ledelse

Hæren ledes av sjef Hæren (tidligere Generalinspektøren for Hæren,GIH). Sjefen leder Hæren gjennom sin stab,Hærstaben(HST), fra sitt hovedkvarter i Rusta leir, Bardufoss, Troms.

Sjef Hæren erForsvarssjefensnærmeste landmilitære rådgiver, og inngår i Forsvarets ledelse. Han er gitt fagmyndighet for landoperasjoner, og har instruerende myndighet til alle Forsvarets avdelinger innen landmilitære spørsmål. Sjefen er ansvarlig for å styrkeprodusere (utdanne, utruste og oppøve) stridsklare styrker som stilles til disposisjon for Forsvarssjefen og nasjonale myndigheter, og fører alminnelig kommando over Hærens avdelinger.

Personell

Grensepatrulje.
Hundepatrulje fra GSV ved den norsk-russiske grensen, 2015.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hærens styrkeoppsetting er på om lag 8500 personer: Drøyt 4000 ansatte (hvorav cirka 3350 militære; de øvrige sivilt tilsatte) og om lag 4500 vernepliktige inne tilførstegangstjeneste.Dertil kommer hærreserven med soldater som er ferdig med sin tjeneste, men som kan kalles inn til forsterkning.

Førstegangstjenesten i Hæren er tolv måneder, og for noen kategorier personell 18 måneder.

Våpenarter

Hæren består av følgende våpenarter (troppearter):Infanteriet,Kavaleriet,Artilleriet,Ingeniørvåpenet,Hærens samband, Hærens våpentekniske korps, Hærens intendantur og Hærens transportkorps.

Avdelinger

Drilltroppen.
HM Kongens garde er best kjent for sitt vakthold og drill foran Slottet i Oslo. 3. gardekompanis drilltropp utfører drill foran Slottet, 2018.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hæren er organisert i en rekke operative avdelinger, og stiller hele eller deler av disse som styrkebidrag til operasjoner hjemme og ute.

Hærens hovedavdeling erBrigade Nord,som igjen består av flere bataljoner og andre enheter, de fleste forlagt i Troms, mensTelemark bataljon(TMBN) har standkvarter i Østerdalen. Fra 2019 erPorsanger bataljonetablert vedGarnisonen i Porsanger(GP). Denne inngår iFinnmark landforsvar(FLF), men er ikke en del av Brigade Nord. Hæren har to fredsoperative vaktstyrker,HM Kongens Garde(HMKG) ogJegerbataljonen GSV.I tillegg kommerHærens våpenskoleog Trenregimentet.

Hærstaben(HST) er sjef Hærens ledelses- og styringselement, som skal sørge for at alle sider av dennes myndighetsområde blir tilfredsstillende ivaretatt, både faglig og forvaltningsmessig. HST ledes av en stabssjef, som også – på vegne av sjef Hæren – har ansvar for den daglige drift av Hæren. HST har hovedkvarter i Rusta leir, Bardufoss.

Brigade Nord(Brig Nord) er Hærens og Forsvarets største avdeling, og utgjør tyngden i Hærens styrkestruktur. Brigaden er ett integrert samvirkesystem (combined arms system), med åtte bataljoner og ett militærpolitikompani; med helikopterstøtte fraLuftforsvaret.Brigaden kan opptre som én samlet enhet (brigadeforband) eller stille enheter (styrkebidrag) fra én eller flere av bataljonene. Brigade Nord består av flere fagmiljø og er sentral i soldatutdanning, og for produksjon av norske styrker til internasjonale operasjoner. Kjernen i Brigade Nord består av tre kampavdelinger (manøverbataljoner):Panserbataljonenog2. bataljoni Troms, ogTelemark bataljon(TMBN) i Østerdalen. En fjerde manøverbatajon er under oppbygging. TMBN inngår i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS), med høy beredskap også for NATO. Flere andre deler av brigaden inngår også i HRS. Brigade Nord ledes av en brigadestab med en mobil brigadekommando. Brigaden har hovedkvarter på Bardufoss.

Finnmark landforsvar(FLF) er en ledelsesstruktur for Hærens avdelinger og Heimevernet i Finnmark, og skal i henhold til Stortingets vedtatte langtidsplan utvikles til en fullverdig brigade. To etablerte hæravdelinger (bataljoner) inngår i FLF:Porsanger bataljoner Hærens mekaniserte kampavdeling i Finnmark. Bataljonen ble etablert i 2019 for å styrke den framskutte, nasjonale landmilitære tilstedeværelse lengst nord, og vest i Finnmark, med standkvarter påPorsangmoenvedLakselv.Øst i Finnmark inngårJegerbataljonen GSV(GSV) i FLF. Den er Forsvarets grensevakt i nordøst; med oppdrag knyttet til overvåking av grensen motRussland.GSV har ett militært hovedoppdrag i suverenitetshevdelse i forbindelse med Norges interesser; og ett sivilt politioppdrag i overvåking av grenseavtalen mellom Norge og Russland samt overvåking avSchengen-samarbeidets yttergrense i nord. Bataljonen har hovedkvarter påHøybuktmoenvedKirkenes.

Hans Majestet Kongens Garde(HMKG) er Forsvarets kongevakt; en lettinfanteribataljon med hovedoppdrag å vokte H.M. Kongen, hans nærmeste familie og dennes bebodde residenser. HMKG bidrar i tillegg til en synlig landmilitær tilstedeværelse i Norges hovedstad. Bataljonen har hovedkvarter iHuseby leir(Gardeleiren) påHusebyiOslo.

Trenregimentet(til 2021: Operasjonsstøtteavdelingen) har ansvar for å støtte Hæren gjennom drift av dens åtte baser; fem leire i Troms og Finnmark (Bardufoss, Setermoen og Skjold; Høybuktmoen og Porsangmoen), og tre på Østlandet (Oslo, Rena og Terningmoen). Støtten inkluderer forpleining og forlegning, sanitetstjeneneste og bedriftshelsetjeneste, velferd og idrett, skyte- og øvingsfelt. Avdelingen har også hovedansvaret for å ivareta allierte land- og marineinfanteriavdelinger i forbindelse med trening, øving og operasjoner. Trenregimentet har hovedkvarter på Bardufoss.

Hærens våpenskole(HVS) er Hærens kunnskapssenter for landoperasjoner; en utviklings- og utdanningsavdeling med hovedoppgave å utarbeide taktikk, teknikk og prosedyrer for landmilitær virksomhet i Norge. HVS har hovedansvar for å utdanne instruktører for Hærens styrkeproduserende avdelinger, og inkluderer flere fagmiljø. Avdelingen har også spesialisert fagansvar for hele Forsvaret. Våpenskolen har hovedkvarter iRena leirvedRena.

Etterretningsbataljonen(Ebn) var tidligere en del av Brigade Nord, men er nå direkte underlagt sjef Hæren. Ebn består i hovedsak av vervede, profesjonelle soldater, og har sitt standkvarter iSetermoen leir,Bardu kommunei Troms. Til avdelingens oppgaver hørerelektronisk krigføring(EK).

Krigsskolen(KS) var tidligere Hærens offisersskole og underlagt sjef Hæren, men inngår nå iForsvarets høgskole(FHS).

Materiell

Hærens materiell består dels av eldre utrustning, hvorav en del er modernisert (oppgradert). Mye av det eldre, lagrede materiellet er siden 2022–2023 avgitt til Ukrainas forsvar. Noe materiell er erstattet av nye anskaffelser; andre anskaffelser er i prosess. Brigade Nord er konfigurert for mobilitet og ildkraft, med særlig tyngde i de mekaniserte manøverbataljonene, som er utrustet for høyintensive kampoperasjoner.

De mekaniserte manøveravdelingene skal bygge på systemlikhet, det vil si med det samme hovedmateriellet, derunderstridsvognerogstormpanservogner.Hærens stridsvogn er den tyskeLeopard 2A4NO, med 120 millimeter kanon, samt Leopard 1 A5NOK, med 105 millimeter kanon. Nye Leopard stridsvogner er bestilt. Hæren er utrustet med den svenske stormpanservognen (kampvognen) CV 9030, så vel som med pansrede personellkjøretøy.

Hærens tyngre våpen består blant annet av 81 millimeterbombekaster;155 millimeter selvdrevetfelthaubits;84 millimeterrekylfri kanonCarl Gustav og panservernrakettsystemet Javelin. Nytt artilleri, K9 Thunder, er innfaset og operative tidlig på 2020-tallet. Til de lette våpnene hører 9 millimeter pistoler og maskinpistoler; 5,56 millimeter og 7,62 millimeter automatgevær, maskingevær og mitraljøse; samt 12,7 millimeter tung mitraljøse.

Videreutvikling

Med Stortingets vedtak i 2024, om langtidsplanen for perioden 2025–2036, skal Hæren styrkes. I tillegg tilBrigade Nord(utvidet til fire manøverbatajoner og støttebataljoner) kalFinnmark landforsvarutvikles til en stående brigade med tre manøverbatajoner og støttebatajoner, og en reservistbasert ny brigade,Brigade Sør,skal etableres i Sør-Norge. Dertil skal det opprettes en Luftvernbataljon og en rakettartilleribatajon, så vel som et etterretningsregiment og et militærpolitiregiment.

Høybuktmoen og Porsangmoen skal videreutvikles som baser for den nye brigaden i Finnmark. Basestrukturen for Brigade Nord videreføres og videreutvikles i Indre Troms, med Setermoen som tyngdepunkt, og Østerdalen, samtSessvollmoenpå Romerike.

Sturkturutviklingen, inklusive materiellanskaffelser, vil skje gjennom hele langtidsplanperioden. I henhold til planen skal kampluftvern tilføres i årene 2025–2028, langtrekkende presisjonsild i perioden 2028–2034, og yterligere NASAMS luftvern i 2033–2036. En komplett, tungt mekanisert Brigade Nord skal stå klar med fire manøverbataljoner og nytt materiell i 2032; brigaden i Finnmark med tre manøverbataljoner i 2036. Brigade Sør er ikke planlagt komplett innen 2036. Til sammen skal det norske forsvarsløftet føre til at Hæren får økt volum med nytt materiell, for styrket kampkraft, utholdenhet og beskyttelsesevne.

Som følge av at Finland og Sverige har gått inn i NATO, får Hæren et større operasjonsområde på Nordkalotten. Stortinget legger til grunn at Hærens innsats må ses som en del av en samlet nordiske innsats, der forsvar av Finlands østre grense – likeså forsvaret av Norges grense mot Russland – blir et framskutt forsvar av Norge gjennom et styrketnordisk forsvarssamarbeidinnenfor rammen av NATO.

Historie

Hæren er Forsvarets eldste forsvarsgren. Den moderne hæren ble etablert underdansketiden,i 1628. Etterunionsinngåelsen med Sverigei 1814 opprettholdt Norge et nasjonalt forsvar, med unionskongen som øverste sjef.

Forut for ounionsoppløsningen i 1905ble Hæren ytterligere styrket, og deler av den ble mobilisert da det var fare for krig med Sverige. Hæren deltok i nøytralitetsvakten underførste verdenskrig,men ble gradvis redusert som følge av synkende bevilninger til Forsvaret på 1920- og 30-tallet. Spesielt som følge av den nye forsvarsordningen av 1933, ble store deler av offiserskorpset tatt ut av tjeneste, og opptreningstiden for rekrutter og øvelser for avdelingene ble redusert.

Da Norge ble angrepet i april 1940, ble bare deler av Hæren satt inn i kamp. Den politisk besluttede mobiliseringen kom sent og evnen til å sette opp avdelinger varierte. Det samme gjorde kampviljen hos enkelte militære sjefer. Etter kapitulasjonen ble det opprettet mindre hæravdelinger iStorbritannia,hvorav den største var kjent som Skottlandsbrigaden. Såkaltepolititropper,som i realiteten var lett oppsatte hæravdelinger, ble trent opp iSverige.Deler av disse styrkene ble satt inn i frigjøringen av Finnmark, høsten 1944. Polititropper ble satt inn ved den tyske kapitulasjonen i 1945.

Etter krigen deltok Hæren med en brigade og et ledelseselement i okkupasjonen av Tyskland:TysklandsbrigadenogTysklandskommandoen.I 1953 bleBrigaden i Nord-Norgeopprettet som en stående brigade, basert på Tysklandsbrigaden. Hæren hadde under den kalde krigen 13 brigader, hvorav to stående: Brigaden i Nord-Norge (Brig N) og Brigaden i Sør-Norge (Brig S).

Både under og etterden kalde krigenhar Hæren stilt størstedelen av Norges bidrag tilinternasjonale operasjoner,bådeFN-operasjoner,koalisjoner og NATO-styrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg