I 1829 publiserte Wergeland samlingenDigte. Første Ringmed den karakteristiske åpningen: «Ha, hvor spænder sig min Sjel / op til Himmel, ned til Hel». Samlingen kretser om «Stella», et kvinnenavn som betyr stjerne og slik peker mot den abstrakte kjærligheten, men Stella-figuren tar også farge av sanseligheten i Wergelands fortløpende forelskelser i Ida Haffner, Emilie Selmer og Hulda Malthe. Diktene er melankolske og eksalterte, idealiserende, men også tungt sanselige og erotiske for dem som kan lesemetaforikkenog den til dels kompliserte setningsbygningen som man ofte finner hos Wergeland. Her er ogsåmonumentalehyllestdikt tilkong Karl JohanogNapoleon,som for Wergeland er frihetshelter og overskridende personligheter. Et høydepunkt erMin lille kanin.
Wergelands tolerante og synkretistiske holdning tilislamogjødedomer tydelig iI Tordenen:«Ak, hvem sang med Tordnen vel / bedst sit: 'love Gud, min Sjel!' / Christen, Moslem, Hedning, Jøde / maatte dog hverandre møde / inden samme Faders Arme». Denne ungdomsdiktningen har skapt en del uenighet i Wergeland-forskningen. Mens noen setter den blant hans mest geniale ting, vil andre si seg enig med datiden som fant den kaotisk og uklar. Uansett ser man med en gang Wergelands ubegrensede fantasi og fantastiske grep om rim, rytme og metaforikk, samtidig som det også er en eksperimenterende omgang med frie versformer.
I 1830 kom det 720 sider lange diktetSkabelsen, Mennesket og Messias,der Wergeland i en blanding avfrieogbundne verstrekker linjen fra den første skapelsen via den eldre historien og fram tilevangelienesfortelling omKristus.Her blandes rasjonalistisk fremskrittstro,filosofiogreligioni et forløp som kulminerer i visjonen om menneskehetens åndelige triumf. Men mer enn som en historiefilosofisk avhandling må teksten leses som et uttrykk for den ekspansive viljen i det lyriske subjektet, slik Wergeland selv skrev at verket «fremstiller mit Indre i dets Heelhed». Slik handler verket om hvordan ideologi, filosofi og kjønn blir overskredet i en altomfattende, subjektiv og grensesprengende totalitet. Den klarhetsdyrkendeJohan Sebastian Welhavenkritiserte verket og Wergelands øvrige ungdomsdiktning i en omfattende avhandling. Kritikken ble imøtegått av Wergelands far,Nicolai Wergeland,som alltid støttet sønnens forfatterskap. Denne meningsutvekslingen er et litteraturkritisk høydepunkt inorsk litteraturhistorie.Litt inntrykk gjorde nok kritikken; selv om Wergeland aldri mistet sitt særpreg, diktet han etter hvert mer kontrollert. På sykeleiet omarbeidet han dette hovedverket og ga det ut somMennesketi 1845. Selv om denne versjonen er klarere i innhold og form, har teksten mistet noe av originalens overskridende energi.
Utover 1830-tallet publiserte Wergeland en rekke dikt, som det politiskeCæsarisfra 1831 og samlingenDigte. Anden Ringfra 1833 med de kjenteTil en ung Digter,Til en Gran,Paa SkakastølstindenogPaa Havet i Storm,de to siste skrevet etter inntrykk fra henholdsvis Norgesreisen året før og overfarten til England i 1831. I 1833 kom den første av hans dramatisk-episke diktsykluser,Spaniolen.I denne sjangeren kommer flere bøker som kombinerer melodramatisk spenning med lyriske høydepunkt. Mange holderJan van Huysums Blomsterstykkefra 1840 som det mest fullendte Wergeland har skapt. Det er en lyrisk beskrivelse av et nederlandsk bukettmaleri Wergeland hadde sett, men det er også en poetisk refleksjon over kunstens vesen og dessuten en dramatisk og sentimental fortelling om død og savn farget av Wergeland-familiens kjennskap til prestenIver Hesselbergog brannen iGrue kirke.Nesten like høyt som denne rager syklusenDen engelske Lodsfra 1844.
Fram til sin død utga Wergeland også en rekke andre enkeltstående dikt som er uovertrufne i norsk litteratur. Et eksempel erDen første Sommerfuglfra 1837. Forlovelsen med Amalie Sofie Bekkevold førte til inspirerte høydepunkt somDen første Omfavnelsefra 1838 ogSmukke Skyerfra 1839. Hans engasjement i jødesaken lå bak samlingenJødenfra 1842 med diktetSandhedens Armée,ogJødindenfra 1844 med blant annetKvinderne paa Kirkegaarden.IJødindenfinner en også personlige dikt somPaa SygelejetogFølg Kaldet,som begge er skrevet under inntrykk av hans egen sykdom.
Kommentarer (1)
skrevSvein Askheim
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.