De første menneskene kom til Norge ved avslutningen avsiste istid,rundt 9000–10 000 årfvt.Innføringen av jordbruket iyngre steinalderresulterte i en folkeøkning som gjorde det vanskeligere å opprettholde den enkle samfunnsorganisasjonen som rådde i eldre steinalder. Utviklingen fra yngre steinalder og framover er preget av samfunnsorganisasjoner med en etter hvert større lagdeling.
Tidsrommet fra sist på 700-tallet til omkring 1050 betegnes somvikingtidenellertidlig middelalderi norsk historie. Rikssamlingen begynte i denne perioden; ifølge tradisjonen ble Norge samlet til ett rike etterslaget i Hafrsfjordcirka 885 (tradisjonelt i 872, etterAre Frodeskronologi), daHarald Hårfagrebeseiret vikingkongene på Sør-Vestlandet. Ifølge nyere historieforskning foregikk den norske rikssamlingen gradvis itidlig middelalderoghøymiddelalder.Den territorielle samlingen av landet la grunnlaget for utviklingen til statssamfunn med felles forsvarsordning og felles lovverk for hele landet.
Kristendommenble innført fra like før år 1000, men møtte mange steder sterk motstand i Norge fram til Olav Haraldsson (Olav den hellige) lovfestet den som landets religion. Dette la grunnlaget for en norsk kirkeorganisasjon. Etter at Olav falt påStiklestadi 1030, ble hankanonisertav kirken og regnet som rettmessig arvtaker til kronen. Han regnes som Norgesnasjonalhelgen.
Borgerkrigstiden(1130–1240) var en periode med en serie av indre stridigheter: Norge hadde vært etvalgkongedømmeder alle kongesønnene skulle ha lik arverett til tronen. Men ifølge den nye tronfølgeloven fra 1163 var det nå kongens eldste sønn som skulle arve tronen, med godkjennelse av riksmøtet.Bøndene fikk med dette mindre innflytelse i kongevalgene.
Magnus Erlingssonble kronet til konge i 1163, men motstanden mot ham var stor.Sverre Sigurdssonkrevde retten til kronen etter den gamle tronfølgeordningen, og allierte seg med opprørsflokkenbirkebeinerne.I 1184 falt Magnus i slaget vedFimreitei Sogn, og dermed var Sverre den eneste kongen i Norge. Det mest karakteristiske for perioden 1217–1319 var en sterk sentralisert kongemakt og blomstrende kultur. I denne perioden nådde Norge sin største geografiske utbredelse, arvekongedømmet ble stadfestet og landet fikk sitt første felles lovverk. Samtidig ble utviklingsprosessen fra ættesamfunn til statssamfunn fullført.
På 1300-tallet ble landet rammet av kriser som fikk store økonomiske, sosiale og politiske konsekvenser. Hanseatene dominerte etter hvert utenrikshandelen, og i 1349 nåddesvartedaudenNorge. Skatteinntektene til stat og kirke ble redusert til det halve. VedHåkon 5.sdød i 1319 kom Norge i union med Sverige, og vedHåkon 6.sdød i 1380 og hans sønn,Olav 4.sdød i 1387, kom landet i union med Danmark. I 1389/1397 bleKalmarunionenmellom Norge, Sverige og Danmark etablert. Denne ble oppløst i 1521 da svenskene trakk seg ut, men kongefellesskapet mellom Norge og Danmark fortsatte.
Medreformasjoneni 1536 ble Norge etprotestantiskland og samtidig etlydrike under Danmark.Norsk næringsliv ble fra denne tiden gradvis gjenreist med trelasteksport, gruvedrift og nye fiskemetoder. Store krongodssalg gjorde stadig flere bønder til selveiere, og skipsfarten kom etter hvert på norske hender. I 1660 ble det kongeligeeneveldetinnført i Danmark-Norge.
I1814ble den dansk-norske unionen oppløst som følge av store omveltninger på kontinentet. 17. mai 1814 fikk Norge sin egengrunnlovog ble et selvstendig rike etter over 400 år i union, men allerede før året var omme var Norge knyttet til Sverige i enpersonalunion.Norge beholdt likevel grunnloven av 1814 med de justeringer personalunionen med Sverige krevde.
Ved vedtak avformannskapslovenei 1837 innførte Norge som første land iNordenet lokaltselvstyre.I løpet av 1800-tallet ble det organisert en opposisjon påStortingetsom førte til etablering av partieneVenstreogHøyre.Etter en langvarig strid med Sverige om egne norske konsuler bleunionen oppløst i 1905.Etter folkeavstemning ble monarki valgt som statsform, og den danske prins Carl valgt til konge under navnetHaakon 7.
Fra midten av 1800-tallet gjennomgikk det norske bondesamfunnet ethamskifte.Omveltningene i bondesamfunnet resulterte sammen med befolkningsveksten i jordmangel. Mange måtte finne arbeid i byene, mens andre utvandret. I perioden 1865–1915 utvandret 750 000 nordmenn tilAmerika.
1800-tallets industrialisering markerte en definitiv overgang franaturhusholdningtilpengehusholdning.Hovedstammen av arbeiderklassen hadde vært tjenestefolk og husmenn, men industrialiseringen førte med seg en helt ny arbeiderklasse. I denne perioden ser vi konturene av enarbeiderbevegelse.Norge styrket seg økonomisk underførste verdenskrig,men skiftendekonjunkturerimellomkrigstidenførte til ustabile tider.
Norge bleokkupert av Tysklandi 1940 underandre verdenskrig.Et tysk militærdiktatur styrte landet mens regjeringen og kongen ledet eteksilstyre fra London.En stor del av handelsflåten gikk tapt og omkring 10 000 nordmenn mistet livet under verdenskrigen i årene 1939–1945. Ietterkrigstidenble Norge gjenreist som envelferdsstatmed politisk stabilitet, generell velstandsøkning og en utdanningseksplosjon.
Norges vestorientering etter krigen ble understreket ved medlemskap iNATOfra starten i 1949. Rådgivende folkeavstemninger i 1972 og 1994 holdt Norge utenforEU-medlemskap, men landet er knyttet til EU gjennomEØS-avtalen.
Norge startet tidlig med vannkraftutbygging, og etter krigen fikk denne et omfang som har gitt Norge størst elektrisitetsforbruk per innbygger i verden. Etter funnet av olje og gass iNordsjøenpå slutten av 1960-tallet økte landets samlede energiproduksjon meget betydelig. Petroleumsutvinningen krevde milliardinvesteringer, men skapte samtidig mange nye arbeidsplasser.
På slutten av 1970-tallet ble Norge rammet av en økonomisk krise. Økonomisk stagnasjon og rasjonalisering i industrien generelt, ikke minst på grunn av datateknologien, resulterte i høy arbeidsledighet på 1980-tallet. Fra 1995 begynte arbeidsledigheten å synke, og Norge har i dag lavarbeidsledighet.
22. juli 2011ble Norge rystet av to terroraksjoner som krevde 77 menneskeliv og skadet 158 personer.
Kommentarer (15)
skrevTorstein Schjølberg
svarteGeorg Kjøll
svarteMarte Ericsson Ryste
skrevMons Grøvlen
svarteGunn Hild Lem
skrevØyvind Stenhaug
svarteGeir Thorsnæs
skrevEspen Rønningen
svarteMari Paus
skrevTor-Ivar Krogsæter
Eg skulle ønskje at faktaboksane hadde med nordlegaste, sørlegaste, austlegaste og vestlegaste punkt for landa (og for land som Noreg, då med punkt for fastland og øyområde (inkludert Svalbard og Jan Mayen) skilde ut som eigne punkt); det hadde gjort det enklare å sjå kor land ligg i høve til kvarandre.
svarteTomaris Semet
Hei! Takk for innspillet. Vi kan ta dette til vurdering ved en fremtidig omstrukturering av faktaboksene. Med vennlig hilsen Tomaris i redaksjonen.
skrevTrond K.
"Andre viktige innvandrerland"
Innvandrerland: snl.no 0 treff. ordbokene.no 0 treff. naob.no "land med mange innvandrere". Ordet er ikke offisielt, men når det skal brukes så betyr det at det er landet som mottar innvandrere som er innvandrerland. Altså Norge, med nesten 1 million innvandrere av dets befolkning på ca 5,5 millioner innbyggere.
svarteIda Scott
Takk for innspill, den aktuelle setninga er omformulert. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrevTrond K.
"Norge har ett statlig radio- og fjernsynsselskap, Norsk rikskringkasting (NRK), med tre riksdekkende fjernsynskanaler og tre riksdekkende radiokanaler (2024)."
NRK har 13 radiokanaler. Disse kringkastes over DAB+. I Norge har vi to riksdekkende radionett som gir deg DAB-signaler. NRK's 13 radiokanaler https://www.nrk.no/informasjon/eit-breitt-og-variert-medietilbod-1.6511989
svarteIda Scott
Hei! Som du ser, så gjelder de tre radiokanalene de med "allment innhold". Det står at "I tillegg har NRK en rekke kanaler med sendinger med mer spesielt innhold [...]". Men jeg har retta antall allmenne kanaler til fire, siden P1+ regnes som en egen kanal. Dette er i tråd med hva som står i artikkelen om NRK. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.