Kong Sverre, som i 1184 felteMagnus Erlingsson,krevde at kirken skulle underordne seg kongemakten. Han ble lyst ibann,og fra Danmark organiserteerkebiskop Eirikog de fleste biskopene et opprørsparti,baglerne.Sammen med kongens verdslige fiender skaffet de seg kontroll overVikenogOpplandeneog representerte derfra en permanent trussel mot Sverres kongedømme i hans senere regjeringsår.
Sverres død i 1202 åpnet vei for et kompromiss mellom hans tilhengere,birkebeinerne,og kirkeledelsen. Men ikke før i 1217 kunne de to partier enes om en felles konge, Sverres sønnesønn,Håkon Håkonsson(1217–1263).
I Håkons regjeringstid ble tronfølgespørsmålet endelig avgjort. Et riksmøte i 1260 vedtok en tronfølgelov som gjorde Norge til et rent arverike, til forskjell fra de fleste andre land i Europa på den tid, blant annetDanmarkogSverige,som varvalgkongedømmer.Under Håkons sønn,Magnus Lagabøte,fortsatte utbyggingen av det norske middelalderkongedømmet som institusjon. I tillegg til kongens ledelse av krigsmakten og medvirkning i rettsvesenet engasjerte Magnus seg sterkt i lovgivningen. Magnus Lagabøtes rikslovgivning i 1270-årene representerte et utviklingsstadium som sammenliknbare land hadde langt igjen til. For eksempel nådde Sverige dit først ved midten av 1300-tallet.
Under formynderstyret til Magnus' eldste sønn,Eirik(1280–1299), greide de verdslige stormennene å svekke kirkens politiske maktstilling. Eirik ble etterfulgt av sin bror,Håkon 5 Magnusson.Denne hadde alt under Eiriks regjeringstid innehatt og styrt deler avSør-NorgeogFærøyenesomlenmed tittel avhertug.Da Håkon ble konge, ser han målbevisst ut til å ha gått inn for å effektivisere forvaltningen og stansearistokratietsmaktøkning. Han igangsatte byggingen av flere festninger, somAkershus,BåhusogVardøhus,og bygde videre utTunsberghus.Alle, bortsett fra Vardøhus, kom sammen med det senere utbygdeBergenhustil å utgjøre nettet av landets riksborger i senmiddelalderen.
De tre sønnafjelske riksborgene illustrerer samtidig den forskyvning av det politiske tyngdepunkt i riket fra Bergen ogVestlandettil traktene omkringOslofjordensom fant sted i Håkon 5s tid.
Denne forskyvningen ble forsterket under Håkons etterfølger, dattersønnenMagnus Eriksson.Som en frukt av den internordiske politikken på begynnelsen av 1300-tallet, ble Magnus valgt til svensk konge samtidig som han arvet Norge i 1319. Kongefellesskapet ser ut til å ha blitt oppfattet som midlertidig både av rikseliten i begge land og kongen. Som myndig konge skilte Magnus mellom sin norske og svenske kongemakt så langt det var mulig, med unntak for utenrikspolitikken, og grunnstrukturen i det norske forvaltningsapparatet ble opprettholdt og til dels videreutviklet under ham.
Norske stormenn gjorde imidlertidopprørmot kong Magnus to ganger i løpet av 1330-årene, sannsynligvis som følge av kongens offensive utenrikspolitikk som svensk konge og manglende samarbeid med stormennene i Norge. Da kongen fikk to sønner i tett rekkefølge,Erik(senest begynnelsen av 1339) ogHåkon(1340), ble det mulig å gjenreise det innenlandske kongedømmet i begge riker på lengre sikt.
At Håkon ble hyllet som norsk konge i 1343–1344 med utsikter til en riksdeling med faren når han ble myndig, mens Erik samtidig bare ble hyllet som farens etterfølger i Sverige ogSkåne,var trolig et kompromiss mellom Magnus' mål om Håkon som sin etterfølger i Norge og norske stormenns ønske om en konge som oppholdt seg mer i riket.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.