Nyere flerbrukshaller i Setermoen leir. Foto: Forsvaret.
Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0

Setermoen er en militærleir iBardu kommuneiTroms.Den er et viktig etablissement forForsvaretog essensiell forHærensstore aktivitet i indre Troms. I leiren holder tre av de store avdelingene iBrigade Nordtil:Artilleribataljonen,PanserbataljonenogSanitetsbataljonen.I tillegg erEtterretningsbataljonen,Forsvarsbygg,Forsvarets verksted ogForsvarets logistikkorganisasjon(FLO) representert på stedet.

Opprettelsen

Setermoen leir ble opprinnelig opprettet somekserserplassfor daværende Bardu kretskompani i 1897. Leiren skulle senere utvikle og utvide seg til å i praksis utgjøre flere militærleirer innenfor samme område.

Bakgrunnen for etableringen var at den alminneligeverneplikteni 1897 ble innført også iNord-Norge.Strategisk sett lå Setermoen gunstig til, blant annet at den ligger ved et veiknutepunkt med operativ betydning. Det er også spekulert i om etableringen av Setermoen kan ses i sammenheng med et ønske fra sentralmakten om å markere (militær) tilstedeværelse i samiske områder, men dette er omstridt.

Den første ekserserplassen omfattet et areal på 200 dekar skogmark som var stilt til disposisjon av kommunen. De første rekruttene møtte til eksersis på Setermoen sommeren 1898. I 1900 rykket 6. Brigades Skole (enunderoffiserskole) inn på Setermoen, rett ved siden av Bardu kretskompanis leir. To år senere ble det fremmet forslag om at Setermoen skulle være øveplass forTromsog deler avNordland fylke.På denne bakgrunn kjøpte staten i 1903 gården Hundtorp litt lenger sør, samt de sentrale delene av det nåværende etablissementet, og flyttet skolen dit.

Etter flere omorganiseringer og tilflyttete enheter ble Setermoen leir ekserserplass for hele Tromsø infanteriregiment nr. 16 (IR 16), som det da het. I 1911 etablerte 3. bergbatteri seg i den «gamle» leiren (den såkalte Artillerileiren) og kretskompaniet flyttet til Nesmoen («Infanterileiren»).

Andre verdenskrig og etterkrigstiden

Velferdsbygningen Setertun på Setermoen fotografert i 2013. Bygningen er fra 1959 og ble vernet i 2004.
Velferdsbygningen Setertun på Setermoen fotografert i 2013. Bygningen er fra 1959 og ble vernet i 2004.
Foto: Forsvarsbygg.
Lisens: CC BY 2.0

Fra 1940 til 1945 var Setermoen under tysk kommando og okkupasjonsmakten bygde den ut til en kjempeleir etter norske forhold, med en formidabel mengde brakker, staller og blikkskur.

Etter krigen overtok norske avdelinger igjen sine etablissementer. IR 16 rykket inn i Infanterileiren, Bergartilleribataljon nr. 3 i Artillerileiren, Hålogaland ingeniørbataljon i Ingeniørleiren og forsyningstropper overtok Hundtorp.

På grunn av endrede strategiske forutsetninger kom forsvarsplanleggingen i Nord-Norge fra tidlig på 1950-tallet i stor grad til å dreie seg om indre Troms. Man mente å se behov for stående styrker i landsdelen, det vil si å opprette enbrigade.Følgelig bleBrigaden i Nord-Norgeetablert i 1953, og Setermoen ble en brigadens fem øveplasser.

Dette ble starten på en hektisk byggevirksomhet i leiren, eller egentlig leirene. Første byggetrinn omfattet den såkalte Sekstanten som besto av tre 200-mannskaserner, mannskapsspisesal, garasjer og verksteder, ekserserhall og vaktlokale. Neste byggetrinn omfattet befalsmesse og undervisningsbygg. Garnisonens nye velferdsbygg Setertun kom også til. Setermoens omfattende øve- og skytefelt ble også utvidet i denne perioden.

Brigaden i Nord-Norge, senere Brigade Nord, har i årenes løp gjennomgått store endringer og omorganiseringer, hvilket har påvirket brigadens tilholdssteder. Etter Brigade Nords etablering i 2002 startet det i 2003 nye store utbyggingsprosjekter på Setermoen for å etablere ny leirstruktur og utvikle Setermoen til å også være et moderne utdanningssenter.

Setermoen er i dag et av de viktigste leiranleggene for Forsvaret i Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg