Slaget omNarvikvar kamphandlingene som fant sted i Narvik og omegn etter den tyskeinvasjonen av Norgeunderandre verdenskrig.Kamphandlingene varte fra 9. april 1940 og fram til de norske styrkene startet demobilisering 8. juni ogkapitulerte10. juni. Slaget om Narvik skiller seg ut fra den tyske invasjonen avSør-Norgeved at de norske ogalliertestyrkene gjennomførte offensive operasjoner over tid, de hadde sjøherredømme og tallmessig overlegenhet på land og innledningsvis også i luften.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Felttoget ved Narvik, kampene ved Narvik
Narvik var strategisk viktig forTysklandog de allierte på grunn av utskiping avjernmalmfra de nord-svenske gruvene, sidenBottenvikenfryser til om vinteren. For Tyskland var særlig jernmalmen viktig for krigsindustrien, dermed ble det viktig for de allierte å hindre denne transporten til Tyskland, samtidig var også jernmalmen viktig for den britiske krigsindustrien.
Den tyske invasjonen avNorgeogDanmarkunder andre verdenskrig begynte 9. april 1940. Da angrep Tyskland begge landene i det som ble kalt «OperasjonWeserübung». Et ledd i angrepet var en tysk landgang i Narvik og omegn. Angrepet på Narvik var starten på 62 dager med kamper. På land var det mellom 8000 og 10 000 norske soldater, cirka 25 800 allierte og opp mot 6000 tyske soldater. Ikke alle disse styrkene var involvert i kampene samtidig.
Tyske styrker tok kontrollen over Narvik og flere områder rundt 9. april. Fire dager senere klarte de norske styrkene å stanse den tyske fremrykningen ved Lapphaugen, i luftlinje cirka 33 kilometer nordøst for Narvik. Samme dag nedkjempet den britiske marinen de siste tyskejagerneog enubåtiOfotfjordenved Narvik og opprettet alliert sjøherredømme. Dette førte til at den tyske styrken på land var isolert og måtte belage seg på etterforsyninger fra fly og noe med tog gjennomSverige.
Norske styrker startet en offensiv mot områdene som var under tysk kontroll 24. april, og fra 30. april var også allierte soldater med i denne offensiven. Narvik ble gjenerobret 28. mai i en kombinert operasjon mellom de allierte og nordmenn. Byen ble ikke holdt lenge. De allierte styrkene hadde på dette tidspunktet fått ordre om å trekke seg ut for å delta i kamper på kontinentet, og 8. juni forlot de siste styrkeneNord-Norge.Samme dag startet de norske styrkene å trekke seg tilbake for å demobiliseres. Ved midnatt mellom 9. og 10. juni inntrådtevåpenstillstandog 10. juni kapitulertede norske styrkene i Nord-Norge.
Kommentarer (4)
skrevArne Alexander Laberg
Hei,
Vi holder på med slaget om Narvik i klassen min nå og da var det en observant elev som la merke til at tallene på overlevende og døde under senkingen av P/S Eidsvold og P/S Norge ikke stemmer overens med underartiklene om disse.
I om man legger sammen tallene som står i artiklene om P/S Eidsvold og P/S Norge så er det 280 omkomne og 98 overlevende men i denne artikkelen står det 276 omkomne og 96 overlevende.
Vi lurer på hvilke tall som er mest riktige og eventuelt hvilke kilder som ligger til grunn for de.
svarteIda Scott
Hei! Tusen takk for spørsmål, bra med observante elever! Jeg finner at PS Norge i krigsseilerregisteret står oppført med 101 omkomne (ikke 105), noe som vil gjøre 276 til riktig samlet tall og Norge/Eidsvold dersom det stemmer. https://www.krigsseilerregisteret.no/skip/20959. Men jeg skal sende innspillet videre til artikkelens forfatter. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
svarteIda Scott
Hei igjen! Vi fikk et raskt svar fra artikkelens forfatter Kurt Henrik Dalmo, som skriver følgende: "Utfordringen her er at kildene oppgir litt forskjellige tall. P/S Norge 101, 102, eller 105 og P/S Eidsvold et sted mellom 175 og 178. I SNL artiklene om panserskipene oppgir ikke forfatter hvor han har sine tall fra. Narvik krigsmuseum oppgir hhv 105 og 177, disse tallene inkluderer de som omkom senere av skadene som de pådro seg." Det er altså slik at tallene er litt forskjellige fordi det varierer hvorvidt man inkluderer de som senere døde av skadene. Jeg har også lagt inn et forbehold om dette i selve artikkelen. Takk for korreksjon, hils elevene! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
svarteArne Alexander Laberg
Hei,
Tusen takk for kjappe og utfyllende svar, da fikk vi inn en del om kilder også, strålende! Skal hilse tilbake, de ble meget stolte av å få være med på denne prosessen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.