Barokken som periode var preget av en felles streben mot en større enhet, både religiøs og politisk.
Etterreformasjonenvar Europa splittet mellomprotestanterogkatolikker,ogden katolske kirkenproklamertemotreformasjonen.I løpet avTrient-konsiletfra 1545 til 1563, ble hele den katolske kirkens grunnlag og idébygging revidert. Delegatene var ikke bare opptatt av religiøse spørsmål og kirkepolitiske problemer, men også av kunstens funksjon i det religiøse livet. Den barokke stilen med sitt sterke følelsesinnhold passet godt til kirkens positive propaganda og ble i stor grad motreformasjonens stil.Gudstjenestenfikk en annen form og kirkebygningen skulle appellere til sanser og følelser.Jesuittordenen,med sin materielle prakt og voldsomme utsmykning, var viktig i denne utviklingen. Ordenen ble grunnlagt i 1539 avIgnatius Loyola(1491–1556). Et vanlig motiv i jesuittenes billedkunst var skildringen avmartyrenesliv med til dels grusomme scener. Bildene skulle føre den kristne inn i den rette tro, og kunsten ble dermed et viktigpropagandamiddel for kirken.
Barokken speiler også en politisk omveltning og ble i de protestantiske landene et uttrykk for eneveldet.Ludvig 14av Frankrike legemliggjorde idéen om at barokken var et teaterstykke og verden dens scene. Kongens hoff var et speilbilde avkosmos,der majesteten selv var innsatt av Gud og spilte hovedrollen som den altoverstrålende solen. Slottet og hagen i Versailles viser tydelig hvordan kunsten var et viktig propagandamiddel for kongen og hans makt. Utformingen uttrykkerrasjonalismenbasert på filosofien til Descartes og viser hvordan menneskets intellekt har skapt orden i naturens kaos.
Det kirkelige og det fyrstelige eneveldet var sammenfallende og gav opphav til beslektede kunstuttrykk.
De mange uløste konfliktene i Europa førte til utbruddet avTrettiårskrigensom varte fra 1618 til 1648. Tyskland var delt i en katolsk og en protestantisk del, og den tysk-romerske keiseren ønsket å samle Tyskland til et eneveldig rike. Krigen startet da bøhmiske opposisjonelle gjorde opprør mot keiseren, og krigen fortsatte i resten av Europa. Alliansene mellom landene gikk på tvers av religion, og det var ingen klar deling mellom protestanter og katolikker. Rivalisering mellom landene og mange indre motsetninger førte til sviktende allianser. Det katolske Frankrike finansierte protestantenes kamp og var etter hvert også ledende i krigshandlingene.
Ved freden iWestfaleni 1648 fikk de tyske fyrstene, både protestanter og katolikker, bekreftet sin frie stilling overfor keiseren. Frankrike ble den dominerende stormakten i Europa.Sverige,under ledelse av kongGustav 2 Adolf(1594–1632), var på den tiden også en stormakt og deltok aktivt i krigen for å forsvare protestantismen. Kongen falt i slaget vedLützeni 1632 og hans datterKristina Augusta(1626–1689) overtok tronen. Hun abdiserte i 1654 da hun konverterte til katolisismen. Hun gjorde et strålende inntog i Roma i 1655 og var en av tidens mest markante kvinner. Kristina knyttet nær kontakt med Descartes, hadde omgang med flere paver og var fortrolig venn med Bernini. Hun var kunnskapsrik, kunstinteressert, ukonvensjonell, temperamentsfull og fargerik og beskrives som den mest barokke av 1600-tallets kvinner.
På 1600- og 1700-tallet ble det gjort store vitenskapelige oppdagelser.Galileo Galileivarfysikerogastronom,som med sine oppdagelser la grunnlaget for eksperimenterende naturforskning. Han utviklet nye kikkerter og studerte verdensrommet. Oppdagelsene førte til at han sluttet seg tilNicolaus Copernicus(1473–1543) sitt verdensbilde, der jorden beveger seg rundt solen. Galilei besøkte paveUrban 8i Roma, som hørte velvillig på hans teorier, men kirkerådet mente det varkjetterske tanker.Han ble senere dømt avinkvisisjonenog måtte avsverge læren om at jorden beveger seg rundt solen. Galileis teorier fikk stor betydning for det nye materialistisk-mekaniske verdenssynet som også påvirket filosofien.
Gjennom skriftene til filosofeneFrancis Bacon(1561–1626) ogRenè Descartesble det nå lagt vekt på å undersøke verden ved objektive og analytiske metoder. Disse tankene inspirerte kunstnerne til å speile virkeligheten i egne verker.Uendelighetsbegrepet,som var viktig i barokkens billedkunst og arkitektur, finnes både i tidens filosofiske og matematiske verker. Matematikeren og fysikerenIsaac Newtonog filosofen og matematikerenGottfried Wilhelm Leibniz(1646–1716), som utvikletinfinitesimalregningen,er her sentrale navn.
Operaenoppsto i Italia på slutten av 1500-tallet med den første offentlige operaforestillingen iVeneziai 1637. Med sitt mangfold av kunstneriske uttrykk, som musikk, teater og dans satt sammen i en helhet, passet operaen perfekt inn i barokkens tidsånd.
Kommentarer (2)
skrevLars Nygaard
svarteGunn Hild Lem
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.