Trestamme med harpiksdråper
Trestamme med harpiksdråper
Av /Shutterstock.

Harpiks er opprinnelig en betegnelse som brukes påbalsamellerkvaefra visse planter og trær, dessuten fra visse insekter, for eksempellakkskjoldlus.

Faktaboks

Uttale

h'arpiks

Etymologi
avgammeltysk‘harpiks’ oggammelfransk‘bek’
Også kjent som

resin

Ordet harpiks brukes i dag også om en rekke syntetiske forbindelser som blant annet brukes i plastindustrien.

Naturharpikser

Naturharpikser er halvfaste eller fasteamorfesubstanser. De er løselige i egnede organiskeløsemidler,men i motsetning tilplantegummieneer de uløselige i vann.

De er blandinger avorganiske forbindelsermed middels eller høy molekylmasse, for en stor del aromatiske syrer (harpikssyrer,resinolsyrer) ogalkoholerogfenoler(resinoler), samtestereav disse alkoholene med syrene. Under en viss temperatur er de sprø med glassaktig brudd, men ved oppvarming mykner de, uten at de har noe skarptsmeltepunkt.

Planteharpiksene finnes gjerne løst ieteriske oljersombalsami spesielleharpikskanaler,enten ferdigdannet eller de dannes når planten skades. Vanlig furuharpiks,kolofonium,fås fra furukvae ved avdestillering av de eteriske oljene (terpentinolje) og består for en stor del avabietinsyre.I enkelte planter dannes en blanding av gummi og harpiks, gummiresina ellergummiharpiks.

Harpikser som dannes i dag, kallesresente.Halvfossileharpikser, som for eksempelkopal,kan være mange tusen år gamle, mensfossileharpikser, somrav,ble dannet for millioner av år siden.

Harpikser somaloe,benzo,guajak ogpodofyllinhar eller har hatt medisinsk anvendelse. Andre, som akkaroid,dammar,drageblod,elemi,kolofonium,kopal,mastiksograv,er eller har vært mest brukt som bestanddeler eller råstoffer for lakker, trykkfarger, lim, plast og så videre.

Nå er disse for det meste erstattet av kjemisk modifiserte naturharpikser, som for eksempel polymeriserte, hydrogenerte,forestredekolofoniumprodukter,maleinatharpikserog særlig av syntetiske harpikser til slike formål.

Syntetiske harpikser

Syntetiske harpikser, som også kalles kunstharpikser, er forbindelser som ligner naturharpiksene i sine fysiske egenskaper, særlig konsistensen. De har derimot helt andre kjemiske sammensetninger.

Syntetiske harpikser er amorfepolymererog omfatter typer som i motsetning til de fleste naturharpikser er herdbare, for eksempelfenol-,urea-,melamin-,silikon-,epoksy-,uretan-,alkyd- ogpolyesterharpikser,og typer som er termoplastiske, for eksempel akryl-, vinyl- og kumaronharpikser.

Den klart største andelen av de syntetiske harpiksene inngår som en karakteristisk bestanddel av forskjellige typerplast.Det forekommer også at polymerer med en viss grad avkrystallinsk(ikke-amorf) struktur, sompolyetylenogpolyamider,blir betegnet som harpikser ellerresiner(av engelskresins),men dette er mer vanlig i engelsktalende land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg