Alt i 1945 gjorde arbeiderregjeringen industrireisning til et politisk hovedmål, og industrisatsing tronet på dagsordenen til arbeiderpartiregjeringene i tiden 1945–1966. Vasskraft og industribedrifter skulle bygges ut i landet, og større deler av ressursene av folk og kapital skulle kanaliseres fra jordbruk og bygder til industribedrifter og industristeder. I 1945 sysselsatte industri og bergverk 296 000 årsverk. I 1966 hadde det steget til 395 000 årsverk. I perioden 1945–1966 opplevde norsk industri en årlig vekst på 1,5 prosent. I 1946 var 21 prosent av den yrkesaktive befolkningen sysselsatt i industrien, i 1966 var tallet kommet opp i 26 prosent.
Statlig industri og statsbedrifter var en del av visjonen om det nye sosialistiske samfunnet. For Arbeiderpartiet ble det å reise store hjørnesteinsbedrifter et viktig bidrag til industrialiseringen av landet. I årene 1945–1951 kom den første store etableringsfasen, medNorsk JernverkiMo i Rana,som drev storstilt jern- og stålproduksjon, og aluminiumsverkene påÅrdal og Sunndal verk,begge på Vestlandet. Verket i Årdal i Sogn ble krigsbytte for den norske staten etter at tyskerne hadde etablert industrien der, mens Sunndal ble bygd opp fra grunnen av som en statsbedrift.
I 1955 sto Norsk Jernverk i Mo i Rana fram som den største bedriften iNordlandfylke. Jernverket var fullt ut et statligaksjeselskap.Staten hadde fått reist boliger til 5000 mennesker, og det var forhåpninger om at dette skulle bli det største industriprosjektet i norsk historie. Driften gikk med underskudd og var lite lønnsom, og verket gjorde seg helt avhengig av stadig statlige økonomiske innsprøytinger. I 1970 rommet industrisamfunnet Mo i Rana 20 000 innbyggere. Det gikk bedre med andre statlige industribedrifter.
Statsindustri ble bare en av flere viktige tiltak for styrt industrireisning. Finansdepartementet sørget for lav rente på lån til industrien. Det kom i stand utviklingsfond, utbyggingsfond og omstillingsfond, og et eget institutt for eksportkreditt. Distriktenes utbyggingsfond kom til å stimulere industriutbyggingen rundt omkring i landet, og i 1951 lanserte regjeringen en egen Nord-Norge-plan.
Denkjemiske industrienruvet med 10 prosent vekst i året i tiden 1949–1966, fulgt av elektroteknisk industri med nesten like stor vekst. Jern- og metallindustri lå ikke langt bak i vekstkurven, og de mange skipene som ble bygd, ga oppdrag for de mekaniske verkstedene og skipsverftene. Veksten for skipsfartsnæringen, som med fraktinntektene brakte inn 40 prosent av norske eksportinntekter i 1950- og 1960-årene, ble en viktig motor. Skipsbyggingsindustrien var den enkelte industrigren som genererte mest vekst. Rundt 1970 var Norge blitt den største eksportøren av aluminium. Bak sto Hydro ogElektrokemisk,samt staten, rundt industrianlegg i Årdal, Sunndalsøra,Glomfjordog Mo i Rana.
I årene 1955–1970 ble produksjon av industrivarer for eksport tredoblet, mens industriproduksjon for hjemmemarkedet i samme periode bare økte med 50 prosent. I samme periode ble industribedriftene større. I 1953 hadde halvparten av norsk industribedrifter under 10 ansatte. I 1973 var andelen redusert til en tredjedel, mens 70 prosent av industribedrifter nå hadde over 50 ansatte.
Enda et trekk ved industriutviklingen i 1950- og 1960-årene var at den grodde fram og spredte seg på flere områder og regioner. Regioner som var lite industrialiserte — innlandsområder som Hedmark og Oppland og kyststrøk i Agder, Sunnmøre og Nord-Norge – fikk nye industribedrifter. Alle deler av landet nådde opp i en industriutvikling på minst 10 prosent. Nordland var det fylket som opplevde sterkest industrivekst i tiden 1945–1970. I 1970 var hver tredje arbeidstaker i fylket sysselsatt i industrisektoren, som inkluderte gruvedrift, bygg, anlegg og kraftforsyning.
Industrialiseringen etter 1970 bidro til større endringer iprimærnæringene.I 1945 fant hver tredje yrkesaktive sitt levebrød i jordbruk, fiske og skogbruk. I 1970 hadde tallet falt til 10 prosent. Norge var blitt nå i større grad enn tidligere et industrisamfunn.
Kommentarer (2)
skrevAnders Ulstein
Liten skrivefeil: "I 1970 rommet industrisamfunnet Mo i Rana 20 0000 innbyggere."
hilsen au
svarteIda Scott
Det var en 0 for mye, ja. Takk for retting! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.